"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Beyazıt Kütüphanesi dünyada 4. sırada

19 Mart 2019, Salı 21:45
1884’te “Kütüphane-i UmumÎ-i OsmanΔ adıyla kurulan Beyazıt Kütüphanesi, dünyanın en güzel 10 kütüphanesi arasında dördüncü sırada yer aldı.

1884’te “Kütüphane-i Umumî-i Osmani” adıyla kurulan, restorasyonu ve iç tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından üstlenilen Beyazıt Devlet Kütüphanesi, dünyanın en güzel 10 kütüphanesi arasına seçildi. ABD’de yayımlanan aylık popüler kültür ve teknoloji dergisi Wired’ın, dünya üzerindeki en güzel 10 kütüphaneyi derlediği çalışmasında, Beyazıt Kütüphanesi dördüncü sırayı aldı. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin bulunduğu yapı aslında, mekânsal olarak Beyazıt Meydanı’nı çevreleyen ve tanımlayan, mutfak, ilkokul, hastane, medrese ve hamam gibi birimlerden müteşekkil 1506 yılında inşa edilen bir kompleksin, II. Beyazıt Külliyesi’nin, imarethane, çorba mutfağı ve han binaları bölümüydü. Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Türkiye’nin Devlet tarafından kurulan ilk kütüphanesi unvanına sahip. Bir ‘derleme kütüphanesi’ olan kütüphane, yaklaşık yarısı kitap olmak üzere toplam bir milyona yakın dokümanı barındırıyor. Kütüphanede yer alan kitapların 11.120 adedini ise aralarında çok önemli eserlerin de bulunduğu ‘el yazması eserler’ oluşturuyor.

Tarihi dokusu korundu

2015’te başlayan ve 2017 yılında tamamlanan Beyazıt Devlet Kütüphanesi renovasyonu ile ilgili ‘Eskiyi vurgulayan, ancak içinde bulunduğumuz yüzyılın imkânlarıyla, işlevsel ve mimarî yaklaşımıyla bugünü yansıtan bir çalışma’ tanımlamasını kullanan Tabanlıoğlu Mimarlık Ortağı Melkan Gürsel,  “Çağdaş standartların sağlandığı kütüphane, nadir kitapların saklanması ve sergilenmesine olanak sağlayacak bir altyapıyla düzenlenmenin yanı sıra çeşitli kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapacak mekânların kazanılmasıyla geniş biçimde kullanılsın istedik. İç mekânlarının hassas şekilde yeniden düzenlenmesinde ana yaklaşım; ‘binanın tarihî dokusunu olduğu gibi koruyarak iyileştirmek ve yeni çağdaş mekânlar kazanırken, kıymetli arşivin teknolojik imkanlarla en ideal şekilde korunmasını sağlamak’ oldu” dedi.

Dünyanın en güzel 10 kütüphanesi

Wired Dergisi, Dünyanın en güzel 10 kütüphanesini şöyle sıraladı: İlk sırada Danimarka’nın Dokk1 kütüphanesi, ikinci sırada ABD’deki Lawrence Halk Kütüphanesi, üçüncü sırada Çin’deki Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi, dördüncü sırada Türkiye’deki Beyazıt Kütüphanesi, beşinci sırada Norveç’deki Vennesla Kütüphanesi, altıncı sırada Norveç’deki Bodo Kütüphanesi, yedinci sırada ABD’deki Chicago Halk Kütüphanesi, sekizinci sırada İngiltere’deki Birmingham Kütüphanesi, dokuzuncu sırada Kanada’daki Halifax Merkez Kütüphanesi,onuncu sırada Meksika’daki Conarte Kütüphanesi yer alıyor. 

İstanbul - Yeni Asya 

 

Okunma Sayısı: 2370
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı