"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu tüneli esirler yapmış

16 Eylül 2021, Perşembe 15:00
Hatay’ın Samandağ ilçesinde, Romalılar döneminde sel sularını önlemek için bin esire yaptırılan Titus Tüneli, ilginç hikâyesi ve muazzam yapısıyla ziyaretçileri tarihi yolculuğa çıkarıyor.

Dağdan gelen suların taşıdığı kum ve çakılların limanı doldurmasını engellemek için Roma İmparatoru Vespasianus’un emriyle M.S. 69 yılında yapımına başlanan ve oğlu Titus döneminde M.S. 81 yılında tamamlanan Vespasianus-Titus Tüneli, şehre gelenlerin görmeden gitmediği mekanların başında geliyor.

Bin esirin çalıştırılarak yaptırıldığı tünel, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Mimarisiyle yurt içi ve dışından gelenlerin beğenisini toplayan tünel, 1380 metre uzunluğu, 7 metre yüksekliği ve 6 metre genişliğiyle dikkati çekiyor.

Titus Tüneli’ni gezenler, tünelin yaklaşık 100 metre ilerisinde bulunan, mimarî yapısı ve dekorasyonuyla büyük gösterişe sahip  yakınındaki Beşikli Mağara’yı da ziyaret ediyor.

Titus Tüneli’nin doğusunda yer alan Beşikli Mağara içerisindeki Roma dönemine ait mezarların ise soylu bir yönetici ve ailesine ait olduğu sanılıyor.

Tüneli ziyarete gelenler vatandaşlar, buradaki oda mezarları da görme şansı elde ediyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, yaptığı açıklamada, Hatay’ın çok önemli tarihî ve kültürel değere sahip bir yer olduğunu söyledi.

Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Hatay’a yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiğini aktaran Ersoy, Samandağ ilçesinde yer alan Titus Tüneli’nin de şehrin dikkat çeken önemli yerlerinden olduğunu belirtti.

Romalılar döneminde yaptırılan Titus Tüneli’ni 8 ayda yurt içi ve dışından 28 bini aşkın kişi ziyaret etti.

AA

Okunma Sayısı: 1807
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı