"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yayıncılıkta kriz büyüyor

20 Nisan 2022, Çarşamba 20:00
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 20201 Türkiye Kitap Pazarı Raporu’na göre yayıncılığın önceki yıllara göre daha ciddi bir darboğaza girdiği görüldü.

HABER: SEYHAN ŞENTÜRK
seyhan@ye­ni­as­ya.com.tr

Türkiye Yayıncılar Birliği, kategorilere göre hazırladığı ve sektör verilerini içeren 2021 Türkiye Kitap Pazarı Raporu’nu açıkladı.

2021 Türkiye Kitap Pazarı Raporu’na göre, geçtiğimiz sene ülkemizde yayıncılık sektöründeki gelişmeler değerlendirildiğinde, diğer sektörleri ve dünya genelini de ağırlıklı olarak etkisi altına alan pandeminin gündelik işleyişleri, finansal gelişmeleri ve toplumsal alışkanlıkları değiştirme durumunun devam ettiği görüldü. Yayıncılık sektöründe satış kanallarının daralması, yıllık yayın planlarının yeniden gözden geçirilmesi gibi olumsuz etkiler yaşanmaya devam ederken, ülkemizin 2021 yılının son aylarında yaşadığı döviz krizi ve küresel kâğıt kriziyle birlikte sektör ciddi bir darboğaza girdi. Geçtiğimiz yıl 438.679.864 adet kitap üretildi. Bandrol dağıtımı ve satışını yapan YAYFED’in (Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu) açıkladığı toplam kitap üretimi bir önceki yıla göre ancak %1,26 oranında artışla kapattı. 

Sesli kitap satışlarında artış

Rapora göre, sektörde lokomotif özelliğiyle dikkat çeken eğitim yayıncılığında üretim stabil olmakla beraber MEB’in ücretsiz dağıtımını yapmaya başladığı yardımcı kaynak kitapları nedeniyle kaygılı bir bekleyiş hâkim. 2021 yıl sonu online TL perakende pazarının toplam pazar payı, pandeminin ikinci yılında kitabevlerinin açılmasıyla %36,17’den %20,85’e düşerken, pazar paylarında pandemiyle birlikte bir önceki yıldan başlayarak artış gösteren sesli kitap satışları ve dijital veri tabanı aboneliklerinde %2,86 oranında artış yaşandı. Akademik dünyada ise korsan fotokopi ve dijital pdf paylaşımlarından dolayı öğrenci başına 1 kitap bile düşmedi.

Okunma Sayısı: 2487
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı