"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Teslimiyet

M. Fahri UTKAN
22 Mart 2016, Salı
Teslimiyet; teslim olma, kendini tamamen verme anlamlarına gelir.

İslam, Allah’a teslimiyettir. Müslüman İslam’ın her şeyine teslim olan, bütün kurallarını kabul eden demektir. İslam’a teslim olmuş bir Müslüman’ın bütün referansı İslam olmalıdır. ‘Ben İslâm’a inanıyorum, ama şu veya bu işlerimde İslam’ı referans almıyorum’ diyen, hem dini hem ruhî kişiliğini ve hayatın kendisini bir bütün halinde tutamaz, parçalar. 

İmanın 6 şartından biri olan kadere, iman eden ve teslim olan bir insan Allah’tan gelen her hadisenin güzel olduğuna itikat eder, ömrünü sevinç, sürur ve inşirah ile geçirir. Kederi atar, sefayı bulur. Kader, her şeyiyle güzeldir. Perde arkasını görebildiğimiz oranda anlıyoruz bunu. Madem ilahî takdirin sırlarını anlamaktan aciziz, şu halde Allah’a teslim olalım.

Peki, mensubu olduğumuz dinimize, Allah’a, Hz. Peygambere (asm), bulunduğumuz dini cemaate teslimiyetlerimiz nasıl olmalı?

Örneğin Kur’ân’da anlatılan, hicret esnasında Hz. Ebu Bekir (r.a.) ile sığındıkları mağarada, müşrikler mağaranın ağzına kadar geldikleri halde iken yaşanan olayda peygamberimizin (asm) tevekkülü ve Allah’a teslimiyeti açıkça görülmektedir. Ayette geçtiği şekilde şöyle bildirilmektedir: “.. ikisi mağarada olduklarında arkadaşına şöyle diyordu: “ Hüzne kapılma (korkma), elbette Allah bizimle beraberdir.”1

Bir diğer örnek, Hz. Ebu Bekir ile ilgili teslimiyet örneğidir. “Kureyş müşrikleri, Efendimiz (asm)’ın Miracını haber verdiğinde hemen, Hz. Ebu Bekir’in yanına vardılar.” Ona: ”Ey Ebu Bekir! Senin sahibin hakkındaki şeyden haberin var mı? O, güya, bu gece Beytü’l-Makdis’e varmış! Orada namaz kılmış! Sonra da Mekke’ye dönmüş!?” dediler. 

Hz. Ebu Bekir:  “Vallahi, eğer o bunu söyledi ise, muhakkak, doğrudur!” dedi.2

İşte, teslimiyetin zirve sözü, “… O bunu söyledi ise, muhakkak, doğrudur.” 

Teslimiyet denince elbette Bediüzzaman’ı geçemeyiz. Üstad, Mesnevi-î Nuriye’de teslimiyeti  şöyle anlatıyor:  “Evet, herkesin bütün saadetleri, bir Rabb-i Rahîme olan teslimiyete bağlıdır. Aksi takdirde pek çok rablere muhtaç olur. Çünkü insan, câmiiyeti itibarıyla bütün eşyaya ihtiyacı ve alâkası vardır. Ve her şeye karşı, hissederek veya etmeyerek, teessürü, elemleri vardır. Bu ise tam cehennem gibi bir hâlettir. Fakat erbab tevehhüm edilen esbab yed-i kudretine bir perde olan Rabb-i Vâhide teslimiyet, firdevsî bir vaziyettir. “3

Tek bir Rabbe teslimiyet, yani kâinattaki bütün işlerin yapılması, idare edilmesinde irade ve kudret ve ilim sahibi bir terbiye edicisine olması gereken teslimiyet, sanki Cennetteki gibi bir haldir ve öyle olmalıdır. 

Teslimiyet Allah (c.c)’a şüphesiz bağlanmak, iman etmek değil midir? Rabbimize olan teslimiyeti de en güzel şekilde yaptığımız ibadetlerle gösterebiliriz. Çünkü “Ubudiyette ancak teslimiyet vardır.” 4 

“ Onlar, namazlarında huşû içinde (kalbi ve bedeniyle tam teslimiyet halinde) dirler.”5 

Dipnotlar:  

1 Tevbe Suresi, 40.
2 İbn İshak, İbn Hişam, Sîre, c. 2, s. 40, İbn Esîr, Kâmil, c. 2, s. 56, Zehebî, Târîhu’l-islâm, s. 247-248, Ebu’l-Fidâ, Tefsîr, c. 3, s. 21-22.
3 Mesnevi-i Nuriye, s. 46
4 Mesnevi-i Nuriye, s. 125 5 Mü’minun Suresi, 2

Şerh çalışmalarınızı mail adresimize gönderebilirsiniz.

[email protected]

 

 

 

Okunma Sayısı: 3592
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said Yüksekdağ

    22.3.2016 05:29:50

    Maşallah şer çalışmalarınızı tebrik ediyorum.. Rabbim tesirini halk etsin ..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı