"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dar daireyi terk eden, genişte boğulur

M. Latif SALİHOĞLU
29 Kasım 2019, Cuma
Bir hizmetin kudsiyet ve makbuliyet derecesine dair en güzel bir tarifi, en tesirli bir izahı “Meyve’nin Dördüncü Meselesi”nde yer alan şu sözlerde bulmak mümkün:

“Ömür sermayesi pek azdır; lüzumlu işler pek çoktur. Birbiri içinde mütedâhil dâireler gibi, her insanın kalb ve mide dairesinden ve ceset ve hane dairesinden, mahalle ve şehir dairesinden ve vatan ve memleket dairesinden ve küre-i arz ve nev-i beşer dairesinden tut, tâ zîhayat ve dünya dairesine kadar, birbiri içinde daireler var. Herbir dairede, herbir insanın bir nevî vazifesi bulunabilir. Fakat en küçük dairede en büyük ve ehemmiyetli ve daimî vazife var. Ve en büyük dâirede en küçük ve muvakkat, ara sıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla, küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip vazifeler bulunabilir.”

Bu hakikatli sözler, aynı zamanda “Her insanın âlem-i asgàrında mükellef olduğu cihad-ı ekber”i de tarif ediyor. Yani, Habib-i Ekrem’in (asm) meşhûr Bedir Harbi’nden hemen sonra, ashabının dikkatini çekmiş olduğu o “büyük cihad”ın tarifi...

* * *

Mühim bir nokta da şudur ki: Can fedâ etmek kolay; lâkin, hayatı fedâ etmek zordur. Yani, bir ömür boyu okumak ve okunan hakikatleri nefse tatbik etmek... Evet, işte bu “hayatını fedâ etmek” demektir.

Hâşâ küçümsemek için değil, belki tarif için diyoruz ki: Canını fedâ edip bir kez şehid olmaya bedel, nefisle cihad-ı ekber içinde olup her gün şehid sevabını kazanma çabası, elbette ki kolay iş değildir.

Zira, bu iş, muhkem bir irade, sarsılmaz bir sadâkat ve nihayetsiz bir azm u sebat ister... Onun için, herkes yapamaz bunu. Her babayiğit tahammül edemez bunca uzun eziyete ve ömür boyu zahmete, meşakkate...

* * *

Evet, hiç şüphe yok ki, en zor ve nefse en ağır gelen şey, kişinin kendisiyle uğraşmasıdır. Yani, öncelikle aslî vazifelerine dikkat etmesi; yani, sorumlu olduğu temel hizmetleri bihakkın yapmaya gayret etmesidir.

Yoksa, başkasına nasihat etmek kolay. Başkasının yapacağı, yahut yapması gerekli işler hakkında ahkâm kesmek de kolay. Dolayısıyla, küçük dairedeki vazifesini unutarak, ya da ihmâl ederek geniş dairelere pür iştahla açılmak veya atılmak, işin kolayına kaçmak demektir.

Ancak, bu kolaylıkta müthiş bir zorluk ve dehşetli bir tehlike var: Geniş dairede boğulma veya kendini kaybetme tehlikesi.

Uçurum derecesindeki bu tehlikeye karşı ise, Üstad Bediüzzaman şu ürpertici sözlerle gerekli ikazda bulunuyor:  “Bu zamanda ciddî alâkadarâne küre-i arzdaki boğuşmalara merak edip bakanlar, dikkat edenler, maddî ve mânevî pekçok zararları vardır: Ya aklını dağıtır, mânevî bir dîvâne olur; ya kalbini dağıtır, mânevî bir dinsiz olur; ya fikrini dağıtır, mânevî bir ecnebî olur.” (Hizmet Rehberi: 260)

* * *

Dar dairedeki aslî vazifesini terk edenlerin düştüğü daha başka vartalar da var. Şöyle ki: Âfakî konulara bodoslamasına dalarak geniş daireye ait işlerde koşturan kimseler, ne hikmetse "Küçük bir kâinat olan insan”ın akıl, kalp, ruh ve sâir lâtifelerine koca kâinatı sığdıran “îmânî dersler"i zamanla küçümseme hatasına düşüyor. Dahası, böylesine kudsî, daimî, feyizli ve bereketli bir hizmete hayatını fedâ edenleri dahi zamanla hor ve hakir görmeye başlıyor.

İşte, bu sakat bir görmektir ve hatalı, vartalı bir tanımaktır... Belki de, o "küçük âlemde büyük cihad" ile meşgul olan kahraman fedâileri hiç tanımamak demektir.

Oysa, birer hakikat yolcu olan o isimsiz kahramanlardır ki, "Oku!" emr-i İlâhîsine mazhar olmayı hayatın en mühim bir gayesi bilirler... Ve aynı saikle, o kudsî emir istikametindeki mânâları neşr ve ilân eden eserleri ellerinden düşürmezler; ömür boyu mütemâdiyen okur ve mütalâa ederler. Ayrıca, bir araya da gelerek müşterek ders yapar ve sohbet ederler.

Okunan o eserler külliyâtı bir bahçe gibidir; içinde her bünyeye uygun çeşit çeşit nûrânî meyveler var.

O ilmî eserler, aynı zamanda bir mektep, bir medrese gibidir; her mizaca, her zekâvete hitap edecek kelâmı bahşeder.

O külliyat, aynı şekilde bir eczahane, bir şifâhanedir ki, her derde göre devâyı, her nabza uygun şerbeti sunar.

Hülâsa: Kurân’ın malı olan Risâle-i Nur Külliyâtı, manevî ufkumuzu açan ilim ve mârifetin harmanı, duyguların dermanı ve bir ibadet-i tefekküriye ummanıdır...

Okunma Sayısı: 2560
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    29.11.2019 16:32:24

    Herkes önce kendi vazifesine odaklanmalı.Kendi hizmetine kafa yormalı.Kendi dairenden çıkıp başkasının dairesinde cirit atmaya kalkarsan o dairede başına gelmedik musibet kalmayabilir.Dar dairedeki hizmet;büyük ve kudsîdir.Hizmet-i İmaniye ve Kur'aniye dar daireden başlar.Hizmet eri;kendi dar dairesinde en küçük bir hizmette bulunmayıp,başkasının dairesine yahut başka grupların dairesine geçip orada hizmet edeceğim diye yanlış icraatlarda bulunması kaçınılmaz olabilir.Dolayısıyla;herkes vazifesini yapmalı ve vazife-i ilahîyeye karışmamalı.Dar dairede kalıp;hizmette sebat etmek,neticesi hayırlı olacak şeylere vesile olacaktır.

  • Hüseyin İlhan

    29.11.2019 14:09:22

    Allah sizden ve neşriyat kahramanlarından ebeden razı olsun.Nefsime hitap eden bu ikaz edici hakikatleri neşrederek cihadın en tesirlisini yapıyorsunuz.Rabbim bu hakikatler dairEsinde hayatımızı tanzim ve daim etmemizi cümlemize nasip eylesin. YENİASYA neşriyat aleminin nadide gülü,sünbülüdür.Rabbim kıyamete kadar bu istikamet ve hizmet dairesinde devam etmesini nasip eylesin.

  • Müslüm

    29.11.2019 08:17:44

    Allah razı olsun çok güzel ve ehemmiyetli yazı. okumak okumak okumak. nefsini ıslah için okumak. dünya ve ahiret guzellikleri için okumak. Risale-i Nur...

  • Abdullah Tunç

    29.11.2019 08:16:21

    Şu içinde bulunduğumuz zaman dili minde,dar dairedeki vazife ile meşgü liyet alabildiğine azalmış durumda.A faki ve siyasi meseleler afakımızı kap lamış vaziyette."Bu zamanda ciddi a lakadarane küre-i ardaki boğuşmalara merak edip bakanlara ile başlayan cümlenin sonundaki dehşet verici hal ler tahakkuk etmiştir.Yani; manevi di vane,manevi ecnebi ve manevi dinsiz lik...Siyasi meselelere girildiğinde,siya set meczüplerinin sergiledikleri hal ve vaziyetler bunu gösteriyor.Bunun en bariz örnekleri; siyaset ve içtima-i alemde cereyan eden hadiselerin tah lil ve yorumlamalarındaki akıl almaz hüküm ve kanaatlarıdır. Ve zulümler karşısındaki duyarsızlıklarıdır.Ve akıl,insaf,vicdan,hak,hukukun rafa kaldırılmasıdır. Üstadın,elli sene son ra yüzde doksanı nefsine mağlup o lur dediği dehşetli bir zamandayız. Yazı,tam yerinde ve zamanında bir ihtar ve ikaz mahiyetinde.Çünkü nazarlar afaka dağılmış durumda. yazı dar dairedeki fevlalade önemli vazifeye nazarları çekiyor. Tebrikler.Ağzına sağlık.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı