"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'AKP ve MHP'de erime devam ediyor'

09 Mart 2019, Cumartesi 12:06
CHP'li Oğuz Kaan Salıcı, İYİ Parti ile ittifak değil işbirliği yaptıklarını vurgulayarak, "İYİ Parti ile CHP arasında yapılan işbirliği iki partinin toplam oyunun üzerine çıkıyor. Sinerji var mı evet var" dedi. AKP ile MHP ittifakında sinerji olmadığını savunan Salıcı, Cumhur İttifakı'nın toplam oylarının azaldığını öne sürdü.

Salıcı, Sputnik Türkiye'nin sorularını cevapladı. 

"İYİ PARTİ İLE CHP İŞBİRLİĞİNİN SİNERJİSİ VAR AK PARTİ İLE MHP İTTİFAKINDA YOK"

İki partinin işbirliğinin sonucu ne getirecek görünüyor?

Şunu görüyoruz İYİ Parti ile CHP arasında yapılan işbirliği iki partinin toplam oyunun üzerine çıkıyor. Sinerji var mı evet var. Bizim hedeflediğimiz şey buydu. Israrla biz diyorduk ki, masa başı ittifaklarıyla bu iş olmaz. Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP'nin arasında yapılan ittifakın sinerjisi var mı yok. İki oyun toplamından daha geriye düşüyor.

AK Parti ile MHP ittifakında size göre neden sinerji yok?

CHP ile İYİ Parti seçmeni arasında geçişkenlik var. Bu geçişkenlik Millet İttifak'ında da ortaya çıktı. AKP seçmeni ile MHP seçmeni arasından bir geçişkenlik var ama bu geçişkenlik bizdeki kadar yüksek değil. Dolayısıyla İYİ Partili seçmeni CHP adayına oy verirken bir tereddüt ortaya koymuyor daha rahat oy verebiliyor. Ama Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tabanındaki bir seçmen MHP'li bir belediye başkanına oy verirken ya da tam tersi söz konusu iken daha ciddi bir tereddüt ortaya çıkıyor. Bunu sahadan da görüyoruz. Bizim göstermiş olduğumuz belediye başkan adaylarının performanslardan ve alacakları oylardan da görüyoruz.

AKPİ VE MHP'NİN TOPLAM ERİMESİ DEVAM EDİYOR, OYLARI AZALIYOR

Yani şöyle düşünün Adalet ve Kalkınma Partisi'nin oyu 42.5'ti 24 Haziran seçimlerinde. Toplamda yüzde 52-53 civarında bir oyları vardı. Yüzde 53 ile seçime giriyorsunuz. 9 ay önce olmuş seçim bir genel seçim olmuş. Ciddi bir kampanya yapmışsınız. İktidar partisi oy kaybetmiş olmasına rağmen parlamentoda MHP desteği ile çoğunluğu sağlamış. Peki yüzde 42.5 almış olan bir parti neden bir ittifaka ihtiyaç duyar. Adalet ve Kalkınma Partisi açısından soruyorum. Yerel seçimler ittifakın hiç olmadığı seçimler Cumhuriyet tarihinde. Adalet ve Kalkınma Partisi böyle bir ihtiyaç duydu. Bu ihtiyacı MHP ile yaptı. Cumhur İttifakı'nda da beraberlerdi. Ortaya çıkan sonuç ikisinin toplam erimesinin devam ettiği yönünde. Yani ittifakın toplam oyları azalıyor. Üstüne bir sinerji yaratamadı.

"ADAYLARI TEKE DÜŞÜRMEK İÇİN SON GÜN OPERASYON YAPIYORSANIZ YANGIN BACAYI SARMIŞ DEMEKTİR"

Şöyle bir örnek vereyim. 19 Şubat listelerin verilmesi için son gündü. 18 Şubat günü 21 ilde adaylarını çektiler. Bize yönelik en olumsuz eleştirilerden biri CHP adaylarını bekletiyor, açıklamıyor, geç kaldı, beceremediler, olmadı. Buydu. Biz de diyorduk ki; bekliyor olmamız adaylarımızın belli olmadığından, kimin nereden aday gösterileceğinin netleşmediğinden değil. Adaylarını açıkladılar. Aday sahaya çıktı. 2 ay çalıştı. Kimlerle belediye meclisinde olmak istediğiyle ilgili bir liste çalışması yaptı. Ailesini beraber siyaset yaptığı insanları motive etti. Köy köy dolaşmaya başladı. Bir ekonomik kaynak harcadı. Liste verilemeden bir gün önce o arkadaşı sahadan çektiniz. Buradan bir sinerji çıkar mı sorusunun cevabını sormak lazım. Bu soru havada ve cevaplanmaya muhtaç bir sorudur. İkincisi 81 ilin 21'inde yani dörtte birinde siz adayları teke düşürmek için son gün operasyon yapıyorsanız yangın bacayı sarmış demektir. Bunu doğru okuması budur. Bize soruldu, ‘Bu hamleye karşı İYİ Parti-CHP işbirliği herhangi bir aday geri çekmede bulunacak mı' diye, ‘hayır bulunmayacak' dedik.

Okunma Sayısı: 3322
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı