1952 senesinde Mısır’da doğdu.
Babası yaşadıkları köyde bulunan tek hafızdı. İsmi Muhammed Ebül-Ala’dır. Kendisi üç yaşındayken hafız olmuştu. Leysi ise altı yaşında bu şerefe nail oldu.
Leysi daha on beş yaşındayken şöhreti civar köyleri sardı. İnsanlar Leysi’nin sesinin tatlılığı ve nefesinin uzunluğu karşısında şaşkınlık geçiriyorlardı. Hele tek bir âyette Abdussamed, Mustafa İsmail, Muhammed Rifat, Kamil Yusuf Behtimi, Said Abdussamed Ezzenati gibi büyük okuyucuları taklit edebilmesine inanamıyorlardı.
1984 senesinde Mısır radyosuna girmesiyle bütün Mısır onu tanır olmuştu. Çok geçmeden dünyaca tanınan meşhur bir kari’ oldu. Artık “imlakul kurra” yani “karilerin zirvesi” unvanıyla anılır oldu.
Bu tarihten sonra Mısır’ın belli başlı bütün büyük mescitlerinde Kur’ân tilâvetinde bulundu. Ayrıca İran’dan Hindistan’a, Pakistan’dan Güney Afrika’ya oradan da Amerika Birleşik Devletlerinin çeşitli eyaletlerine ve Almanya’ya kadar birçok devlette Kur’ân tilâvetinde bulundu.
2000 senesi Ramazan-ı Şerif ayında, İran’a Kur’ân okumaya gitti. Döndüğü zaman sesinde bir tür yorgunluk hissetti. Bu tarihten sonra 6 sene doktor kontrolünde kaldı. 5 Mart 2006 senesinde vefat etti.
Abdülfettah Taruti (1965 - …)
29 Nisan 1965’te doğdu. Babası hafız, annesi Kur’ân aşığı idi. Babası Abdülmaksud Seyyid Neccar’dan hafızlığını tamamladı.
Taruti 8 yaşında hafız oldu. Usuliddin Fakültesini bitirdi. 1988’de kendisine “Kervanu’l-Kurra” ünvanı verildi. Bundan sonra da böyle anıldı.
1996’da San Fransisko’ya giderek Kur’ân okuma ve tefsir dersleri verdi. Burada on Amerikalı’nın Müslüman olmasına vesile oldu. 2000 yılının Ramazan ayında İspanya’ya gitti. Burada kaldığı sürece hem dini vaazlar verdi, hem de Kur’ân öğretme gayreti içerisinde oldu. Buradaki çalışmaları sonucu beş kız Müslüman oldu.
2001’den itibaren Ramazan aylarında İran’a gidip Kur’ân ziyafetleri vermeye başladı. İran’daki ilk gecesinde Kum şehrinde yaklaşık 5 milyon kişiye Kur’ân okudu. 4. İran Cumhurbaşkanı Rafsancani’den Takdir Beratı aldı. Pakiskan İslâm Üniversitesi ise ona “Fahri Doktor” ünvanı verdi.
Hayatında Kur’ân’a hizmet dışında başka bir gayesi olmadı. İran’dan devlet nişanı, Pakistan’dan takdir beratı aldı. Kıraatta kendine has bir ekol sahibidir.
AHMET ERGENEKON