"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Oruç yenilenmektir

14 Mayıs 2020, Perşembe
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, oruç tutmanın beden sağlığına pek çok faydası olduğunu ve orucun vücuttaki organların dinlenmesi ve yenilenmesine imkÂn sağladığını söyledi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tabakoğlu, İlahiyat Fakültesinin sanal ortamda düzenlediği “Ramazan sohbetleri” faaliyeti kapsamında “Oruç ve tıp” konulu sunum yaptı.

Dünya Sağlık Örgütünün, sağlığı fizikî, ruhî ve sosyal iyilik olarak tanımladığını belirten Tabakoğlu, oruç ibadetinin insana hem fizikî, hem ruhî hem de sosyal yönden katkı sağladığını ifade etti. Tabakoğlu, açlığın insan vücuduna faydalarıyla ilgili pek çok bilimsel çalışma yapıldığını belirterek, “Oruç, bitmek tükenmek bilmeyen yeme ve içme hissini durduruyor. Oruç tutulduğunda aç kalındığı için organlar dinlenme ve yenilenme fırsatı buluyor. Aç kalındığında kalp günde 15 binden daha az atıyor, yani dinleniyor. Karaciğer, mide ve bağırsak sistemi ciddî olarak dinleniyor. Vücudun olmadık yerlerinde birikmiş yağlar yakılıyor.” dedi.

Oruç pek çok hastalıktan korur

Rektör Tabakoğlu, düzenli oruç tutan birinin diğer zamanlarda da dengeli beslenmesi halinde diyabet ve tansiyon gibi birçok kronik hastalığa yakalanma riskinden uzaklaştığını vurguladı. “Oruç tut sıhhat bul” sözünün, tam manasıyla gerçeği yansıttığını dile getiren Tabakoğlu, “Beden sağlığı anlamında orucun birçok faydası var. Pek nadir hastalıkta oruç tutulması sakıncalıdır. Bunu da konuyla ilgili hekimlerin tavsiyesine uyarak takip etmek gerekir. Oruç tutmak yenilenmektir, pek çok hastalıktan korur, kanserden korur. Oruç tutmak iyi huylu yağların yükselmesine sebep olurken kötü huylu yağları düşürüyor. Oruç ayından çıkıldığında yenilenmiş hissiyle, vücudunuzdaki fazlalıklardan kurtulduğunuzu, alttan yenilenmiş hücrelerin geldiğini görecek ve gençleştiğinizi hissedeceksiniz.” ifadelerini kullandı. Orucun insanların ruh dünyasına da olumlu katkılarının olduğuna işaret eden Prof. Dr. Tabakoğlu, paylaşma ayı olan Ramazanın sosyal bütünleşmeyi de arttırdığını sözlerine ekledi.

Oruçta yanlış beslenmenin sonuçları

Sahur ve iftarda probiyotik gıdaları unutmayın!

Hareket et, sıhhat bul

Reflü hastalarına sahur ve iftar tavsiyeleri

Evdeki gerginlik için ‘egzersiz’ tavsiyesi

Orucun faydaları saymakla bitmiyor

SB'den oruç tutanlara beslenme tavsiyeleri

Ramazan'da güçlü bir bağışıklık için ne yapılmalı?

Orucun şifa etkisi

‘Oruç bağışıklık sistemini güçlendirir’

Oruçla gelen sağlık

AA

Okunma Sayısı: 1076
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı