"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Te’vîl ve Ebced/cifir

14 Haziran 2017, Çarşamba
EBCED/CİFİR

Ebced/cifir ilmiyle Kur’ân-ı Azimüşşan ve hadislerden bir kısım hesaplar, rakamlar, remizler, işari mânâlar çıkarmak mümkündür. Zira, Kur’ân, Kelâm-ı Ezeli’den gelen ve ebede giden Kelâmullahtır. Elbette sonsuz mânâları içinde barındırmaktadır.

İşari mânâ; bir sözün, metindeki, açık, doğrudan değil, işaret olarak taşıdığı anlam demektir. Bir kelâm, işareten, remzen, imaen pek çok mânâları taşıyabilir. 

Zahiri (görünen) anlamların dışında, ebced/cifir ve benzeri pekçok mânânın Kur’ân’da yer aldığını tam olarak kavrayabilmek için tefsir ilminin metotlarından birisi olan te’vile bakmak gerekir.

 Arapça tef’îl vezninde (kalıbından) bir mastar olan evl, kelimesinin tef’îl bâbı olarak te’vîl; döndürmek, herhangi bir şeyi varacağı yere vardırmak, açıklamak, beyân, tefsir, keşf, îzâh, tercüme, sonuç gibi anlamları vardır. 

Istılâh olarak, görünüşte birbirine uygun olan iki ihtimalden birini tercih etmektir. Âyetin muhtemel olduğu mânâlardan birine yüklemektir.

Te’vilin diğer bir tanımı da, “Meşrû bir sebep veya delilden ötürü âyeti zâhirî (görünür, açık) mânâsından alıp, kendisinden önce ve sonraki âyete mutâbık (uygun), Kitab ve Sünnete uygun mânâlardan birine hamletmektir.”

Te’vilde âyetin nüzul/iniş sebepleri, diğer durumları ve kıssası yönleriyle değil; cümle ve terkiplerine yoğunlaşılır, derinliklerine nüfûz edilmeye çalışılır. Âyetin incelik ve işâretlerine dikkat ederek, bir takım hakîkatler ve hükümler çıkarmaya gayret edilir. İlk anda ve zahiri mânâsından akla gelmeyen uzak mânâlar da düşünür. Zira, Kur’ân’da, “Yaş ve kuru apaçık onda yazılmıştır.“

Te’vilde ayrıca, yanlış anlaşılaşılabilecek bazı noktaları ve şüpheleri izâle etmeye çalışır. 

Gayet tabiî ki, te’vil edebilmek için de sebeb-i nüzul (âyetin iniş sebebi), nesih (hükmünün başka bir âyetle kaldırılması), kırâat ve rivâyet gibi daha pek çok manevî ilimleri de bilmek gerekir. Bu ilimleri bilen kimseler işari, rey tefsiri yapıp, te’vil yoluyla çıkarımda bulunabilirler. 

Buna göre, her müfessir te’vil edemez. Ancak, her te’vil eden, tefsir için gerekli tedebbür (araştırma, derinlik kazanma) ve mevhibe-i İlâhiyeye (ilhamlara) mazhar olmalı. Te’vil yapabilmek için “ilimde rasih” (derinlik sahibi) olmak, yani, “ilm-i ledünne” İlâhî mevhibeye mazhar olması gerekir. 

Hazırlayan: Ali Ferşadoğlu

***

İlm-i Cifir ve Ebced Üzerine...

Okumak için tıklayınız:

Kâinattaki matematik ve ebced/cifir ilmi

Ebced/cifir ilminin İslâmî kaynakları

Bediüzzaman’ın ebced/cifir değerlendirmesi -2-

İlm-i cifre anahtar olacak bir ders

Ebced hesabı makbul ve umumî bir düstur

İlm-i cifir üzerine

İlm-i Cifir (Ebced)

Okunma Sayısı: 1833
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı