"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Akıl nimeti ve tefekkür ibadeti - 1

Sami CEBECİ
26 Kasım 2023, Pazar
Bu âlemde yaratılmış olan varlıklara ibret ve hikmet gözüyle inceleyip, Yaratıcıları hesabına bakarak ders almaya tefekkür denilir.

Tefekkür zihin tembelliğini atar ve insanı mânen Allah’a yaklaştırır. Marifetullah denilen, Allah’ı bilmek ve tanımak mertebelerinde terakki ettirir.

Enfüsî ve âfâkî olmak üzere iki çeşit tefekkür vardır. Enfüsî tefekkür, insanın iç dünyasını anlamaya çalışıp onunla Rabbine yakınlaşmasıdır. Âfâkî tefekkür ise, kendi dışındaki varlıklara bakarak, onların üstündeki İlâhi sanatkârı görüp, Yaratıcısını idrak etmeye gayret etmesidir. Her iki tefekkür birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısıdır.

Enfüsî tefekkürde inceden inceye araştırma yapılması, maddi vücudumuzdaki her organdaki İlâhi sanatları görmeye ve onlarla Sanatkârını tanımaya vesiledir. Aynı zamanda, Yüce Yaratıcının verdiği duyguları da yakından tanıyarak, onları veren Allah’ın maksat ve gayesine uygun olarak kullanma nimetine mazhar olunur. Nasıl ki, emri altındaki memurları yakından tanıyan bir yönetici, onları kabiliyetlerine göre en iyi şekilde değerlendirir ve istihdam eder. Aynen öyle de; kendi duygu ve kabiliyetlerini yakından ilen bir insan da, onları veriliş gayesine en uygun bir şekilde yönlendirir ve hayatını Allah’ın istediği istikamette yaşama nimetine kavuşur.

Mânevi dünyamıza verilen bütün duygularımız şüphesiz kıymet biçilemeyecek kadar çok değerlidir. Her duygunun kendine göre veriliş gayesi ve ibadeti vardır. Meselâ; o duygular içinde en kıymetlisi olan ve diğer duyguların da kıymetini arttıran en değerli nimet akıldır. Aklı olmayan bir insanın, diğer duyguları fonksiyonlarını yapamaz. Onun için de akıl, en başta gelen çok büyük bir nimettir. Akıldan yoksun olan bir insana, dinin emir ve yasaklarını yerine getirmek söz konusu değildir.

Kalbin vazifesi Allah’ı nihayetsiz bir muhabbetle sevmektir. İradenin vazifesi Allah’a ibadet etmektir. Lâtifelerin vazifesi mânen Allah’ı müşahede etmek olduğu gibi; aklın veriliş gayesi ve vazifesi de Allah’ı bilmek, tanımak ve iman etmektir. Ancak, akıl tek başına Allah’ı bulmaya ve tanımaya yeterli değildir. Bunu en iyi bilen ve aklı veren Allah, onun önünün aydınlatmak ve gerçeği bulmasını sağlamak için semâvi kutsal kitaplar ve onları tebliğ eden peygamberler göndermiştir. Akıl, onlar sayesinde dengeyi ve istikametli yolu bulur. 

(Devam Edecek)

Okunma Sayısı: 2818
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah Şahin

    26.11.2023 21:57:42

    Risale-i Nur cemaatinde bütün hayır ve güzellikler, şahs-ı manevi iksiriyle bir kıymet ve keyfiyet kazanarak Cenab-ı Hak katına ulaşır. Bu manada, gazetemiz Yeni Asya'da yazılarına yeniden başlayan Sami Cebeci abiye, " Hoş geldiniz!" diyoruz. Cenab-ı Hak, cümlemizi, şahs-ı manevimizde daim kılıp; ittihad, muhabbet ve hizmetlerimizde muvaffak eylesin!.. Amin!..

  • Kemalettin Çelebi

    26.11.2023 18:47:01

    Sami abiden Allah razı olsun. Uzun süre tüm engellemelere rağmen şahsi maneviden ayrılmadan dim dik ayakta durarak bir ilki gerçekleştirdi. Bu cemaat ile birlikte inşaallah daha güzel hizmetlere vesile olur

  • Mirza taşkın

    26.11.2023 18:34:01

    Sami abi güzel bir konuya değmiş Allah razı olsun aklimizi kullanmamız lazım

  • Hasan uysal

    26.11.2023 18:32:55

    Sami abin yazılarını gazetemizi özlemişiz Cenabı Allah kalemine kuvvet versin

  • Musa

    26.11.2023 15:38:48

    uzun bir aradan sonra tekrar yeni asya da yazılarınızı görmek sizin ve bizim içinde güzel bir duygu hoş geldiniz muhterem ağabey...

  • Fevzi Uzel

    26.11.2023 08:20:03

    Selamunaleyküm,hayırlı sabahlar, ALLAH CC razı olsun, Akıl bahsetiğiniz şekilde İnşallah kullanmak nasip olur, Yüce MEVLAM RAHMAN SURESİNDE,de AKLIN ÖNEM ve GÖREVİNİ KULLARINA Açık bir şekilde beyan etmiyor,mu. Selam ve dualarımla.

  • Mehmet Saraç

    26.11.2023 07:39:56

    Sami abimizin yazısını, gazetemizde yeniden görmek bizleri memnun etti.Rabb'im razı olsun.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı