"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Varlık aynasında insan kendiyle yüzleşiyor

Sebahattin YAŞAR
15 Eylül 2020, Salı
Gezmenin, görmenin pek çok boyutları var.

Gezmek, maddî ve manevî insana iyi gelir. Evet, biraz cebinizi olumsuz etkilese de buna değer. Gezmekle manen elde edilen moral kazanım, maddî hayatı da anlamlı hale getirir. Bu az bir şey değildir. Mana uğrunda maddenin sarf edilmesi manidardır. Dünya ve içindekiler, onları Veren’in (cc) rızası kazanılsın diyedir. Madde, mana içindir.

Hayat, faaliyet ve hareket üzerine kurulmuş. İnsan onun için durağanlığı istemez. Yenilenme, bir kanun gibi her yerde kendini gösterir.

‘Tebdil-i mekânda hayır vardır’ sözü, ortam değişikliklerinin insanda oluşan monotonluğu ortadan kaldırdığına ve insana yeni bir yaşama sevinci kattığına dikkat çekiyor. İnsan yenilenmezse eskir. İçinde olduğu varlığın değerini göremez, bilemez hale gelir. Onun için gezmeli insan.

İmamı Şâfii, ‘Akıl sahipleri için bir yerde oturup kalmakta rahat yoktur.’ der. Gezmek, insanı yeniliyor. Yeni insanlar, yeni mekânlar, yeni kültür unsurları insanın hafızasını tazeliyor. Maddî âlem nasıl bir yenilenme kanunu içinde ilerliyor ise, manevî varlık da öyle. İnsan da madde ve manasıyla bir anlam ifade eder ve ikisinin de beslenmeye ihtiyacı vardır.

İnsan sahip olduğu varlığa zamanla alışıyor, elindekinin değerine karşı köreliyor. Onun için bazen bir şeyin değeri, kaybedildiğinde oluşturduğu boşlukla anlaşılıyor. Yaratılışta zıtların olması varlığı daha bir anlamlı kılıyor. Soğuk sıcağı, sevinç acıyı, yokluk varlığı, hayat ölümü anlamlı hale getiriyor.

Varlık âleminde duran hiçbir şey yok. Gelen gidiyor, kanun bu. İnsan gibi mekân da, dağlar, taşlar da, ağaçlar da zamanla yaşlanıyor. Her seferinde yeniden, yenilenmiş bitki örtüsüne, yaşlanmış dağlara, taşlara rastlıyor insan.

İnsan gezerken, eğer tefekkür penceresi açıksa, her varlık bir ders levhası olarak çıkar karşısına. Gittiği yerlerdeki insanların varlık yokluk hallerini, gençlik ihtiyarlık vaziyetlerini derinden müşahede eder. On yıl önce gördüğü kişiyi, on yıl sonra gördüğünde ciddî bir şaşkınlık yaşar. İhtiyarlamış gençleri görünce hüzünlenir, delikanlı olmuş çocukları görünce mutlu olur, bebeklerin büyümüş halleri karşısında etkilenir.

Hasılı, insan varlık aynasında kendi gerçeğini okuyor, onunla yüzleşiyor.

Okunma Sayısı: 1730
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir

    15.9.2020 19:52:57

    2) Hergün yeni biri oluyor insanoğlu,her an farklı biri olabiliyor insan.Büyüyor ve olgunlaşıyoruz.Gezip gördüklerimizi ve yaşamış olduklarımızı;kendimizi de içine katarak fotoğraf hâline getiriyor ve o fotoğraftan birşeyler çıkarıp;onu kompozisyon hâline getirebiliyoruz.Bu da ilerisi için,bizlere birer hatıra olarak kalıyor.Anılar,hatıralar,dostluklar ve arkadaşlıklar;hepsi birer yaşanmışlığın meyvesi olarak dünyamızda yer ediniyor.Varlık alemi böyle birşey.İnsan da o alemin yolcusu.Ve o alemin aynasında;insan kendi gerçeğiyle yüzleşmeli ve kendini hesaba çekmelidir.Çünkü dünkü sen,bugünkü sen değilsin;bugünkü sen de yarınki sen olmayacaksın...

  • Abdulkadir

    15.9.2020 19:52:44

    1) İnsanoğlu,her daim değişime açık olarak yaratılmış.Dünya'nın değişimi veya (başka bir hâle bürünmesi gibi diyelim),insanın zamanla değişmesi de,normal olan bir durum.Doğanla büyüyen ve yaşayanla ölen,hiçbir zaman aynı değildir.Hayatımız boyunca birçok şeyi görüyor ve birçok şeye şahit oluyoruz.Yaşananları hafızamıza kazıyor,birer birer belleğimize kaydediyoruz.Sonra da,onlara benzer ya da aynı şeyleri görüp şahit olunca,kaydettiğimiz olayları anımsıyor;şaşırıyor ve aynı zamanda dersler çıkarıyoruz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı