"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sakın! Sakın! Sakın!

Süleyman KÖSMENE
14 Haziran 2021, Pazartesi
Muzaffer Bey: Kardeşler arası mübayeneti aşmak için üzerimize düşen vazifeler nelerdir?

Tansiyonu Yükseltmek İnsaf Değildir

Her zaman, ama bilhassa zor günlerde muhabbet, sevgi, saygı, nezaket, nezahet, akl-ı selim ve sağduyu ruhunu daha fazla canlı tutmalıyız. Önyargılı ve ayrıştırıcı bir dilden uzak durmalıyız. Meramımızı daha sevimli ifadelerle anlatma imkânımız varken, kırıcı bir tarz seçmek bizi ifade etmez.

Su-i zan, riya, ucb gibi kötü hasletleri hayatlandıran bir üslûp yerine, ihlâs, tevazu, mahviyet ve uhuvvet gibi ulvî hasletlere hayat veren bir üslûp, Risale-i Nur’dan öğrendiğimiz düsturlardandır.

Adavetkâr bir tutum yerine musalahakâr davranmak her zaman şiarımız olmalıdır. 

Her gün dünya kadar yamuk insana tebessüm ve hoşgörü dağıtıp da, iş kendi kardeşine gelince iki kelâm etmeden tansiyonu yükseltmek insaf ile bağdaşmaz.

Sakın! Sakın! 

“Mübalâğa ihtilâlcidir” 1 diyen bir Üstadımız var. Aynı Üstad, “Biz muhabbet fedaileriyiz. Husûmete vaktimiz yoktur” da der 2. Aynı Üstad şunu da söyler: “Mü’minin şe’ni, kerim olmaktır. Senin ikramınla sana müsahhar olur. Zahiren leîm bile olsa, iman cihetinde kerimdir. 

Evet fena bir adama “İyisin iyisin” desen, iyileşmesi ve iyi adama, “Fenasın fenasın” desen, fenalaşması çok vuku bulur.” 3

Aynı Üstad şunu da söyler: “Bin haysiyetim olsa, kardeşlerimin mabeynindeki muhabbete ve samimiyete feda ederim.” 4

   Aynı Üstad diyor ki: “İkiliğe meydan vermemek ve itidal-i dem ve tahammül etmek ve mümkün olduğu derecede bizim arkadaşlar uhuvvetlerini ve tesanüdlerini tevazu ile ve mahviyetle ve terk-i enaniyetle takviye etmek gayet lâzım ve zarurîdir.” 5

Aynı Üstad şunu da söyler: “Sakın sakın! Birbirinizin kusuruna bakmayın. Hiddet yerinde hürmet ediniz. İtiraz yerinde yardım ediniz.” 6

Çok Dikkat Ediniz! 

Aynı Üstad şunu da söyler: “Ehl-i dalâlet, Risale-i Nur’un elmas kılınçlarına mukabele edemedikleri için…. zayıf damarları bulup şakirdler içindeki tesanüdü sarsmak istediklerini hissettim ve anladım. Sakın! Çok dikkat ediniz, içinize bir mübayenet düşmesin. İnsan hatadan hâlî olamaz, fakat tövbe kapısı açıktır. 

Nefis ve şeytan, sizi kardeşinize karşı itiraza ve haklı olarak tenkide sevk ettiği vakit deyiniz ki: 

 “Biz değil böyle cüz’î hukukumuzu, belki hayatımızı ve haysiyetimizi ve dünyevî saadetimizi, Risale-i Nur’un en kuvvetli rabıtası olan tesanüde feda etmeye mükellefiz. O bize kazandırdığı netice itibariyle dünyaya, enaniyete ait her şeyi feda etmek vazifemizdir.” deyip nefsinizi susturunuz! 

Medar-ı niza’ bir mes’ele varsa, meşveret ediniz. Çok sıkı tutmayınız, herkes bir meşrebde olmaz. Müsamaha ile birbirine bakmak, şimdi elzemdir.”7

Ben bir Üstad tanıyorum. O da: Kardeşleri arasındaki muhabbete bin haysiyetini feda ediyor. İkiliğe meydan verilmesini istemiyor. İtidal-i dem ve tahammül emrediyor. Birbirimizin kusuruna bakmamamızı öğretiyor.

Ehl-i dalâletin, zayıf damarları bulup şakirtler içindeki tesanüdü sarsmak istediklerini haber veriyor. İçimize bir mübayenet düşmesinden titriyor. Nefis ve şeytanın, bizi kardeşimize karşı itiraza ve tenkide sevk etmesinden kaygı duyuyor. Hayatımızı, haysiyetimizi, dünyevî saadetimizi tesanüde feda etmemizi emrediyor. Enaniyeti terk etmemizi istiyor. Medar-ı niza bir mesele varsa meşveret etmemizi istiyor. Çok sıkı tutmamızı istemiyor. Müsamaha ile birbirimize bakmamızı emrediyor.

Bu Üstadı tanımayan var mı?

O halde bizim meşveretle halledeceğimiz meselelerimizi mübayenet konusu yapmamıza izin yoktur.

Bu Üstadı tanımayan var mı?

Tanıyorsak, bu Üstadın yolundan gittiğimizde sıkıntımız kalmaz inşallah. Gitmediğimizde ise küçük sıkıntımız bile gözümüze dağ gibi olur, aşamayız! 

Dipnotlar:

1- Muhakemat, s. 32. 2- Tarihçe-i Hayat, s. 59. 3- Mektubat, s. 265. 4- Lem’alar, s. 637. 5- Şuâlar, s. 315. 6- Şuâlar, s. 327. 7- Kastamonu Lâhikası, s. 234.

Okunma Sayısı: 3764
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • NAHİT TOPALOĞLU

    14.6.2021 13:04:06

    Bile bile fitne çıkaranlara karşı da bu tavsiyelerle mi hareket etmeliyiz? Fitne çıkardıkları meşveretçe tespit edilmiş şahıslar varsa, zaten meşveret gereğini Nurlara göre yapar. Şahsî kanaatlerimizle birilerini -Allah muhafaza- fitnekâr olarak yaftalar isek fitnenin önü alınamaz. Kösmene kardeşim, Allah razı olsun. İstifadeye medar bir yazı olmuş. Bâki selamlar.

  • Çetin Acar

    14.6.2021 11:33:33

    . Nurcu olmak, üstadımıza talebe olmak istiyorsak. Bu esasları, günlük virdimiz haline getirmeliyiz.

  • Halil İbrahim Karahan

    14.6.2021 05:34:33

    Allah razı olsun Tebrik ederiz.

  • Züleyha

    14.6.2021 00:46:36

    Malumdur ki, bir söz kime, hangi maksatla, hangi makamda söylemişse bu bağlam göz önünde bulundurulur. Üstadımız bu ölçüleri canı pahasına Risale-i Nur hizmetinden vazgeçmediği için hapse düşen ama hapsin sıkıntıları yüzünden de çevresindeki kardeşleri rahatsız edenlere karşı nasıl yaklaşılması gerektiği ile ilgili söylemiş diye anlıyorum. Bile bile fitne çıkaranlara karşı da bu tavsiyelerle mi hareket etmeliyiz? Bu konuya da değinirseniz teşekkür ederim.

  • Abdurrahman AYDIN

    14.6.2021 00:31:36

    Evet. Cemaatin istikametini bozmayan ve meslekten sapma ve saptırmayı netice vermeyen "ŞAHSÎ KUSURLARA ve GEÇİMSİZLİKLERE KARŞI" yukardaki ölçüler uygulanmalı.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı