Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

M. Latif SALİHOĞLU

Osmanlı-Yunan Harbi: Elveda Rumeli



Rumeli'de uzun süredir yaşanan gerginlik nihayet patlak verdi ve 18 Nisan 1897 günü itibariyle Osmanlı–Yunan Savaşı başladı.

Tam bir ay süren bu çetin savaşın her safhasında ve hemen bütün cephelerde Osmanlı kuvvetleri galip gelmesine rağmen, bölgede istenen huzur ve sükûn yine de sağlanamadı.

Aksine, sıkıntı farklı boyutlar kazanarak ve yer yer daha da şiddetlenerek tâ on beş yıl sonraki (1912) Balkan Harbine kadar devam etti.

Peşpeşe yaşanan Birinci ve İkinci Balkan Harbi sonrasında ise, Osmanlı Rumeli'ye vedâ etmek zorunda kaldı.

Bu süre zarfında, bölgede çok büyük dramlar yaşandı. Vaktiyle "Evlâd–ı Fatihân" olarak Rumeli'ye giden Müslüman nüfus, büyük acılar çekti ve çok büyük mühaceretler yaşandı.

Hicret edenlerin çekmiş olduğu büyük eziyet, fecî perişaniyet bir yana, kaçamayıp yerinde kalanların da çekmediği azap, işkence kalmadı.

Öyle ki, tâ 111 sene evvel yaşanan bu kahredici ıztırabın sonu hâlâ gelmiş değil. Rumeli'de, Batı Trakya'da kalmış Osmanlı bakiyesi Müslüman Türk azınlığı, yakın tarihte daha yoğun olmak üzere, ne yazık ki bugün de zalim Sırp, Yunan ve Bulgar ırkçıların ağır baskısı altında bulunuyor.

Hasılı, Osmanlı'nın Rumeli'den çekilmesinden ve orada zaafa uğramasından sonra başlayan huzursuzluk dalgası, bölgede hâlâ dinmiş değil. Batı Trakya'da olduğu gibi, Arnavutluk, Kosova, Makedonya gibi yerlerde, siyasî/sosyal sancılanmalar devam ediyor.

SAVAŞIN FATURASI

Yunanistan, tâ iki–üç ay öncesinden başlamak üzere ciddî mânada bir harp hazırlığı içine girmişti. Hatta, seferberlik ilânında dahi bulunmuştu. Bir yandan da, resmî–gayrıresmî yollarda Müslüman Türk ahaliye sıkıntı veriyor, onlara zulmediyor ve çeşitli baskı yöntemlerini devreye sokuyordu.

Sonunda, harekete geçmek mecburiyetinde kalan Osmanlı hükümeti "Yunan palikaryasına esaslı bir ders vermek" maksadıyla Yunanistan'a karşı 18 Nisan günü harp ilân etti.

Harbin başlamasıyla birlikte, Yunanlılar daha evvel isyan çıkartmış oldukları Girit'te geri adım atmak zorunda kaldı. Ayrıca, yine Rumeli'deki Teselya ve Epir'de de benzer sonuçlar alında.

Ethem Paşa kumandasındaki Osmanlı ordusu, hem bu bölgelerde, hem sair cephelerde Yunan kuvvetlerini bozguna uğrattı ve onları eski mevzilerine çekilmek mecburiyetinde bıraktı.

Girit hatası sebebiyle Avrupa devletlerinden de beklediği desteği bulamayan Yunanistan, bir aylık savaşın sonunda, 19 Mayıs günü ateşkes talebinde bulundu.

Ateşkesin ardından, iki taraf arasında barış müzakerelerine başlandı. Müzakere, 18 Eylül'de son buldu ve 16 maddelik bir barış antlaşması imzalandı.

Gariptir ki, savaşta galip gelen taraf Osmanlı olmasına ve antlaşma maddelerinin çoğu Osmanlı lehinde görünüyor olmasına rağmen, tatbikat çok farklı oldu. Yunanistan, ne doğru dürüst tazminat ödedi, ne de işgal etmiş olduğu bölgelerden çekildi. Yapması gereken hemen her işi ağırdan aldı. Bu suretle, bir taraftan zaman kazandı, bir yandan da Avrupa devletlerinin desteğini sağlamaya çalıştı. Bunda da büyük ölçüde başarılı oldu.

Osmanlı ise, bütün bu gelişmeler karşısında yalnız kaldı. Hemen hiçbir ülkenin desteğini alamadı. Bölgede yerleşik durumu muhafazaya çalıştı.

Ne var ki, bu politika olumlu sonuç vermedi ve 1912'de başlayan Balkan Harpleri esnasında Rumeli'ye vedâ etmek zorunda kalındı.

Uzun süredir bir televizyon kanalında gösterilen "Elveda Rumeli" dizisi, işte 111 sene evvel yaşanmış olan bu büyük dramı—ne yazık ki yer yer çarpıtıp bozarak—günümüz insanına ekrandan yansıtmaya çalışıyor.

18.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.04.2008) - Osmanlı-Yunan Harbi: Elveda Rumeli

  (17.04.2008) - İki farklı şahsiyet: Başgil ve Özal

  (16.04.2008) - Boykot yerine, modern tarıma yöneliş

  (15.04.2008) - Dağdaki çobanın demokrasideki yeri

  (14.04.2008) - Dindar gösterme yaranmacılığı

  (12.04.2008) - Çekişme, AB normlarına odaklı

  (11.04.2008) - Bıçak sırtında görünen meseleler

  (10.04.2008) - Hey sen, kalın kafalı adam

  (09.04.2008) - Bediüzzaman'ın asayişe bakışı

  (08.04.2008) - Toplumun sinir uçlarıyla oynanıyor

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri