"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ramazan yaklaşırken

Adil SÖYLEMEZ
22 Mayıs 2016, Pazar 23:49
Bu yıl Ramazan ayını 6 Haziran Pazartesi günü İnşallah idrak etmeye başlayacağız.

Her sene olduğu gibi bu yılda Ramazan’ın bereket ve rahmet getirmesini yüce Rabbimiz Allah-u Teâlâ’dan isteyeceğiz. Ramazan ayı Asr-ı Saadet döneminden günümüze kadar nesilden nesile aktarılmış ve derin bir huşu içerisinde idrak edilmiştir. Ramazan ayını diğer aylardan ayıran birçok özellik vardır. Bu özellikler Allah’ın kitabı Kur’ân-ı Kerîm’de ve Hz. Peygamberin (asm) Hadis-i Şeriflerinde açıkça belirtilmiştir.

Kur’ân-ı Kerîm’de Ramazan ve Oruç ile ilgili birçok âyet bulunmaktadır. Bunlardan bir kaçı şöyledir:

‘’Ey iman edenler! Sizden önceki (ümmet)lere yazıldığı gibi sizin üzerinize de oruç tutmak yazıldı (farz kılındı) Olur ki bu sayede takvaya erersiniz.’’ (Bakara – 183)

 ‘’(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki Kur’ân; insanlara hidayet (doğru yol) rehberi doğru yolun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak onda(ki Kadir Gecesi’nde) indirildi. Sizden kim (mazereti olmaksızın) bu ay(ın ilk hilâlin)e erişirse/görürse hemen orucunu tutsun kim de hasta veya seferde (olup da yer) ise tutmadığı günler sayısınca (caiz olan) başka günlerde (orucunu kaza etsin) Allah sizin hakkınızda kolaylık ister zorluk istemez. Bu da o sayıyı (kaza ile) tamamlamanız ve size yol göstermesine karşılık Allah’ın yüceliğini tanımanız içindir olur ki (düşünür de) şükredersiniz.’’ (Bakara – 185) 

‘’O Mü’minler tövbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, oruç tutanlar, rükû edenler, secde edenler, iyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışanlar ve Allah’ın sınırlarını (koyduğu hükümleri) koruyanlardır (İşte böyle) Mü’minlere (cenneti) müjdele!’’ (Tevbe – 112)

İşte yukarıdaki bu âyetler Ramazan ayının ve Oruç’un biz Müslümanlar için ne kadar önemli ve gerekli olduğunu göstermektedir. Allah’ın bütün Müslümanlara farz kıldığı Oruç, her yönüyle bizlerin yararınadır. İki cihan Serverimiz Hz. Muhammed (asm) Efendimiz de, bu ayın ve Oruç’un faziletlerini bir çok Hadis-i Şerif’de ifade etmiştir. Ramazan ve Oruç hadislerde şöyle anlatılmıştır:

‘’Ramazan ayı gelince, “Hayır ehli, hayra koş, şer ehli, kötülüklerden el çek” denir.’’  (Nesai)

‘’Ramazan bereket ayıdır. Allah bu ayda, günahları bağışlar, duâları kabul eder.’’ (Taberani)

‘’Bu aya Ramazan denmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir.’’ (İ. Mansur)

‘’Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise, Cehennemden kurtuluştur.’’ (Ebiddünya)

Ramazan ayı, Ümmet-i Muhammed’in (asm) değer verdiği ve büyük bir saygıyla idrak ettiği bir aydır. Öyle ki yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerîm bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur’ân-ı Kerîm’de ‘’Bin aydan bile daha hayırlı bir gece’’ olarak bildirilen Kadir Gecesi yine Ramazan ayının içerisindedir. Yani bizler için çok önemli olan bu iki değer (Kur’ân-ı Kerîm ve Kadir Gecesi), Ramazan ayı içerisinde bulunmaktadır. Aslında Ramazan demek sahur demek, Ramazan demek iftar demek, Ramazan demek teravih demek, Ramazan demek teheccüd demektir.

Ramazan ayı, bizler için arınma ve günahlarımızdan kurtulmak için bir vesiledir. Bizler için bu ay, bir müjde ve rahmettir. Ahiret hayatımızı daha bahtiyar kılabilmek için bu ayda yapacağımız ibadetler ve duâlar, bizim lehimize olacaktır. Af ve mağfiret kapılarının açık olduğu, şeytanların zincirlere vurulduğu bu ayda, ‘’Ameller niyetlere göredir.’’ düsturuyla Rabbimize el açmalı ve O’nun (cc) rızasını kazanabilmek için yine O’ndan (cc) yardım dilemeliyiz. 

Yazımı, İki Cihan Serveri Hz. Muhammed Efendimizin (asm), Ramazan ayında etmiş olduğu bir duâ ile bitirmek istiyorum:

‘’Allah’ım! Kabir ehlini sevindir. Allah’ım, bütün fakirleri zenginleştir. Allah’ım, bütün açları doyur, Allah’ım bütün çıplakları giyindir. Allah’ım, sıkıntısı olanların sıkıntısını gider. Allah’ım, bütün garipleri -vatanlarına- geri döndür. Allah’ım, bütün esirleri -esirlikten- kurtar. Allah’ım, Müslümanların bozulan durumlarını, fasit olan işlerini ıslah eyle. Allah’ım, bütün hastalara şifa ver. Allah’ım, bizim fakirliğimizi kendi zenginliğinle engelle. Allah’ım, bizim kötü halimizi kendi iyi haline dönüştür. Allah’ım, borcumuzu eda et, fakirlik ve ihtiyacımızı gider; muhakkak Senin her şeye gücün yeter.’’

Okunma Sayısı: 3121
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı