"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşaret fişeği mi, izli mermi mi?

Ahmet BATTAL
02 Mayıs 2019, Perşembe
Askerlik yapmamış olanlar için ön bilgi:

Karanlıkta havaya işaret fişeği atan “ben buradayım” der. Yerini belli eder. Kimseyi korkutmaz. Ya ümitlenir, ya da ümitlendirir. Ya da her ikisi birden olur. 

İzli mermi ise silâhlarda gece atışında merminin nereye isabet ettiğini görmek ve şarjörde kaç mermi kaldığını anlamak için kullanılır. Merminin çıkış ve varış yerini belli ettiği için atan da korkar atılan da… 

Gelelim hakikatine…

Siyasî ortamımızın gündüz değil gece durumunda olduğunda hemfikir olmayan yoktur. 

Hem de dikkatli bakan herkes fark ediyor ki, son zamanlarda, seçim öncesinden başlayarak beklendiği gibi, siyasette ilginç hareketlenmeler var. 

Bazılarını sayalım: 

1. Basında, bilhassa “yandaş medya” ya da “havuz medyası” olarak adlandırılan kesimde samimî AKP’lilerin AKP ve dönem eleştirisi içeren yazıları gittikçe artıyor. 

2. Siyasî parti haberleri eskisinden daha fazla çeşitlilik içeriyor. Bilhassa “küçük” partilerin ve liderlerinin haberleri “yandaş medya” da –bile- yer buluyor.

Meselâ geçen hafta, NTV Radyo, Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyon milletvekili Gültekin Uysal’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yaptığı geçmiş olsun ziyaretine saat başı haberlerinde yer verdi. Hem de Uysal’ın adını da vurgulayarak. 

(Elbette haber değeri de taşıyan bu ziyaret ve benzeri siyasî etkinliklerin verilmesi değil verilmiyor olması gariptir).  

3. Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç bir ödül töreninde net ve sert bir “dönem ve siyaset eleştirisi” yapmış. AKP’lilerden “bu arkadaşlarımız” diye bahsederek toplumun ahlâkını bozduklarını söylemiş. Cümleleri şöyle:

“Ne yazık ki önce ‘ahlâk ve maneviyat’ diye iktidara gelen bu arkadaşlarımız, ne pozitif hukuk kuralları bıraktılar ne de ahlâk bıraktılar.” 

Bu haber yandaş basında hiç yer bulamasa da bir dalgalanmaya sebep olduğu açık. Meselâ Yeniçağ Gazetesi konuyla ilgili olarak “Haşim Kılıç’ın ahlâkını arkadaşları mı bozdu?” şeklinde çarpıtarak haber yapmış, ama bu haberi sonra gerekçe de göstermeden web sayfasından kaldırmıştı. 

4. Geçen haftalarda ziyaret edip sohbet ettiğimiz eski AKP milletvekili ve eski belediye başkanı bir hukukçu dostumuz başka netameli konularda konuşurken tedbirli davranmasına karşılık şu cümleyi net söyledi: 

“Partimiz erimeye başladı. Bu iş dondurmaya benzer, erime başlayınca yavaşlatabilirsiniz, ama durduramazsınız.” 

Bu dört örnek ve daha fazlası neyi gösteriyor?

Kimine göre birileri işaret fişeği atıyor ve ortamı aydınlatıyor. Ya da birileri o fişeklerle “ben buradayım, beni de görün” diyor. 

Kimine göre de birileri şarjöre tümden izli mermi tıkmış ve habire tetiğe basıyor. 

Biz ise asıl muhataplarımıza soruyoruz. 

Bu karanlık geceleri ne zaman bitireceksiniz ey Demokratlar? 

Okunma Sayısı: 4412
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gündüz Alp-3

    2.5.2019 14:56:40

    Fakat şu anda şu süreçte en çok ihtiyaç duyulan etkili ve güçlü bir demokrat muhalefettir. Hürriyetçi demokrasi ve hukukun üstünlüğüne inanmış, onu esas alan bir demokrat birliktelik ya da ittifak. Zira artık 17'nci yılında halka verebileceği çok fazla bir şeyi kalmayan iktidar cephesinin ortaya koyacak argüman ve gerekçeleri de kalmamış gibi. 31 Mart yerel seçim kampanyasını hatırlayın lütfen. Ülkenin sorunlarını çözecek hangi argümanları ortaya koydular? Varsa yoksa "beka sorunu" üzerinden muhalefetle kavga, onları suçlama, yalan, iftira, tehdit, hakaret. Mesela toplumsal barış ve huzuru neyle temin edeceklerine, sosyal ve ekonomik krizi neyle aşacaklarına, devleti nasıl saygın ve güçlü kılacaklarına, demokrasi ve hukuku nasıl tesis edeceklerine.... dair projelerini duydunuz mu? Bu kötü tabloyu ve gidişatı tersine çevirecek olanlar hürriyetçi demokrasi ve hukukun üstünlüğüne inanmış, onları benimseyen hakiki demokrat siyasetçilerdir. Ama biz destek verirsek.

  • Gündüz Alp-2

    2.5.2019 14:46:04

    Üstelik bu işaret fişeği ya da iz mermilerinin "ses getirecek" kişiler tarafından atılması önem arz etmektedir. Siyasal ve sosyal hayatta "kanaat önderi "mesabesindeki bu kişilerin demeçleri hem vatandaş hem siyasiler üzerinde etkisini gösterecektir. Eski bir BB'nin ya da AYM Başkanının, iktidar yanlısı etkili kalemlerin...sözleri siyasal, sosyal ve ekonomik hayata dair öteden beri söylenen ve fakat iktidar tarafından red ve inkar edilen gerçeklerin de aynı zamanda ikrar ve itiraflarıdır. Meselâ, "ne hukuk kaldı ve ne ahlak" diyen eski yargıç bir yanda devleti yöneten iktidarın diğer yandan yönetilen toplumun getirildiği kötü noktaya işaret ediyor. Kötü yönetilen topluma sirayet eden kötülükleri hukuk ve ahlak bağlamında ele alıyor. Fakat iktidar hâlâ İstanbul'da kaybettiği belediye başkanlığı seçimine takılı. Hukuka da ahlakı da bypas ederek alabilmenin peşinde. Alsa ne kazanır ki? Kendisi ve ülke o kadar çok şey kaybeder ki...

  • Gündüz Alp

    2.5.2019 14:34:04

    Sayın Battal, 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarından birisi de özellikle iktidar cenahından bilinen ve fakat bir türlü dile getirilmeyen menfi gidişatın, bu sonuçtan cesaret alınarak -hem de yüksek perdeden ve koro halinde- dillendirilmiş olmaya başlamasıdır. Geç de olsa gelecek adına, demokrasi ve hukuk hesabına ümit verici. Artarak devamını dileriz. Umarım bu çıkış, demokratların iş başı yapmasına vesile ve vasıta olur. Zira anlaşıldı ki, demokratik siyaset ve demokrat siyasetçiden başkaları "aldatarak iş görüyor."İşaret fişeği ya da iz mermisi fark etmez. Artık kurşun (sözler) namludan (ağızlardan) çıkmıştır. Demek ortada yandaşların vicdanlarını rahatsız eden şeyler vardır ve olmaktadır. Vicdan ise şuurlu bir his olarak, iyilikten lezzet alırken kötülükten elem duyar. Sahibini de rahatsız ederek uyarır. 31 Mart 2019, basit bir yerel seçim tarihi olmaktan ziyade gerçekten pek çok şeyin gün yüzüne çıkmasına vesile olması bakımından tarihe geçecektir.

  • Abdullah Tunç

    2.5.2019 05:08:27

    Aslında demokratların sesinin en çok çıkması gereken bir zaman ve zemin deyiz.Demokratlık böyle zaman larda belli olur.Fikir ve düşünce hürri yetinin normal ilşlemediği,blr zaman dilimini yaşıyoruz.Ortada bariyerler,en geller var! Topluma korku sinmiş durumda Çok kritik bir dönemden geiyoyoruz. Bütün bunların aşılması gerekiyor Bunu kim yapacak;elbette ki demok ratlar yapacak.Bugün yapmayacak ta ne zaman yapacak...Demokratlık işte böyle zamanlarda kendini gösterir.Ka ranlık bulutları dağıtır,halka ümit ve güven verir,siyaseten tıkanmış olan yolu açar.Toplumu maddi manevi se lamete çıkarır.Kolay mı,elbette değil. Zaten demokratlığın bir özelliği de risk almak,zoru başarmak değil mi?Rab bin demokratların,hak ve hakikatı sa vunanların yar ve yardımcısı olsun.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı