"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tuzdaki siyanüre dikkat

18 Mart 2019, Pazartesi
Piyasada bulunan tuzlarda siyanür katkısı olduğunu söyleyen uzmanlar, “az az ve devamlı bu katkıyı almak vücudu zehirleyebilir” diyor.

Central Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Buket Yavuz Koçoğlu, 11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla tuz kullanımı hakkında uyarılarda bulunuyor: “Raflarda satılan tuzlarda topaklanma problemi yaşanmaması için içeriğine potasyum ferrosiyanür (E 536), sodyum ferrosiyanür (E 535) ve kalsiyum ferrosiyanür (E 538) gibi katkı maddeleri eklenir. Bu maddelerde de bir miktar siyanür bulunur. Tuzlara dahil edilen bu katkı maddelerin miktarını Türk Gıda Kodeksi belirler. Bilinir markalar bu konuda daha hassas olsalar da tuzun tüketim miktarı büyük önem taşır. Çünkü aşırı tuz kullanımı katkı maddelerinin de fazlaca alınımını, dolayısıyla zehirleyici etkileri de beraberinde getirecektir. Tuzlarda çok yüksek miktarlarda siyanür kullanılmaz ancak yine de az az ve süreli bu katkıyı almak vücudu zehirleyebilir.”

Vücudunuz tuza ihtiyaç duymuyor

İnsan vücudu aslında tuza hiç ihtiyaç duymaz. Çünkü tuzda bulunan temel mineral sodyum; meyve, sebze ve süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinde de yer alır. Bu nedenle vücutta tuz ihtiyacı oluşmaz. Yani tuz kullanımının asıl nedeni damak lezzetinin tuza alışkın olması ve tüm yemeklerde aynı lezzeti aramasıdır. Oysa aşırı tuz kullanımı vücut sağlığı açısından bazı riskler oluşturabilir. Fazla tuz kullanımı böbreklerin solüt yükünü artırabilir, tansiyonu yükseltebilir ve damar sertleşmesinin yaşanmasına neden olabilir. Bu sebeple sofra tuzu tüketimi sınırlandırılmalıdır. Tuzu süzemediği içinse bebeklere 1 yaşına kadar hiç tuz verilmemelidir.

Tabiî tuz tercih edin

Tuz tüketiminde alınabilecek bazı tedbirler vardır. Özellikle sanayi tipi tuzlar alınırken, mutlaka etiketi okunmalı ve katkı maddeleri varsa alınmamalıdır. Diğer yandan tabiî tuzlar her zaman öncelikli olarak tercih edilmelidir. Tabiî tuzlar evde öğütülerek kullanılabilir. Tabiî tuzlar daha serttir ancak sağlık açısından Tabiî tuzlar tercih edilmelidir. Bir diğer alternatif de tuz kullanımını sınırlamaktır. Tuzu azaltmak sağlık için de önemli bir adım olarak düşünülmelidir. Bedenin tuza ihtiyacı olmadığı düşünülürse tüketimi hiçbir zaman zorunlu hale gelmez.

Tuz yerine, baharat kullanın

Tuz tüketiminin kesilmesi birden zor olacağından azaltılarak bırakmak daha kolay olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük tuz kullanımını ortalama 5 gramla sınırlandırmayı tavsiye ediyor. Bu sebeple tuz alımının bu miktarın üzerinde olmaması gerekir. Tuzu azaltabilmenin bir diğer yolu da baharat kullanımını arttırmaktır. Baharatlar yemeği aromalandırdığı için tuz tadına daha az ihtiyaç duyulur. Yemekler tuz olmadan da baharatlarla gayet lezzetli olabilir. Böylece refleks olarak gelişen tuz kullanımı da ortadan kalkmış olur.

İstanbul – Seyhan Şentürk

***

Günlük tuz tüketimi 16-18 grama ulaştı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuz, yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye’deki günlük tuz tüketiminin 16-18 grama ulaştığının tesbit edildiğini belirterek, Türkiye’deki tuz tüketiminin gelişmiş ülkelere göre 3-4 kat fazla olmasının önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturduğunu bildirdi. Prof. Dr. Oğuz, “11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası” dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, erkek vücudunun yaklaşık yüzde 60’ının, kadın vücudunun ise yüzde 50’sinin sudan oluştuğunu belirtti. Bu suyun 3’te 2’sinin dokuları oluşturan hücrelerin içinde, 3’te 1’inin de hücrelerin dışındaki alanlarda bulunduğunu kaydeden Oğuz, hücrelerin dışında bulunan suyun 4’te 3’ünün hücreler arası alandayken, 4’te 1’inin de kan şeklinde damarların içinde bulunduğunu aktardı. Prof. Dr. Oğuz, suyun vücudun içinde bu şekilde belli oranlarda dağılma durumunun sodyum adı verilen tuz tarafından sağlandığına dikkati çekerek, tuz sayesinde vücut suyunun damar içinde kaldığını ve gerektiğinde hücreler arası alan ile hücrelerin içine girip çıkabildiğini ifade etti. Ankara - aa

Etiketler: tuz, siyanür
Okunma Sayısı: 2784
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı