"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Ben hizmetime bakarım, gerisine karışmam!”

Ali FERŞADOĞLU
10 Şubat 2024, Cumartesi
Ehl-i hizmet bazı kardeşlerimiz, sıkıntı ve problemleri çözmeye çalışmak yerine, “Ben hizmetime bakarım, gerisine karışmam!” diyor.

Halbuki hizmet; yalnızca derslere gitmek, öğrencilerle ilgilenmek ve medrese-i Nuriyelerin rutin işleriyle ilgilenmekten ibaret değildir. Başta uhuvvet, muhabbet, tesanüd, adalet gibi meslek umdelerinin ihya ve problemlerin çözümüne çalışmak da hizmetin asas unsurlarıdır. Meselâ, “Ey iman edenler! Kendinizin veya anne babanızın ve akrabanızın aleyhine bile olsa adaleti ayakta tutun, Allah için şahitlik eden kimseler olun.”1 mealindeki ayeti pratiğe geçirmeye çalışmak hizmettir.

“İnsan medeni-i bittab olduğundan ebnâ-yı cinsinin hukukunu muhafazaya ve hakkını onlar içinde aramaya mükellef”2 olduğumuzdan biribirimizin hakkını da aramak da hizmetin tâ kendisidir. “Bir millet cehaletle hukukunu bilmezse, ehl-i hamiyeti dahi müstebit eder”3 fehvasında hizmetin hukukunu korumak da hizmettir.

Keza, “İstibdat, zulüm ve tahakkümdür. Meşrutiyet, adalet ve Şeriattır.”4 hakikatince, “Adalet-i izafiye ise, küllün selâmeti için cüz’ü feda eder. Cemaat için, ferdin hakkını nazara almaz”5 olduğunu bilip müstebit, baskıcı, zorbalara karşı adaleti gözetmek de hizmettir. “Dikkat ediniz, küfr-ü mutlakı müdafaa eden gizli komite içinize parmak sokmasın.”6 şeklindeki yüzlerce meseleye de azami dikkat hizmetin tâ kendisidir.

“Hubb-u câh (makam düşkünlüğü), havf damarı, tama (mala karşı açgözlülük), asabiyet damarı, enaniyet (benlik, gurur) ve “dünyanın cazibedar şeyleri”iyle7 hadimlerinin avlanarak zararlarına engel olmak hizmettir.

Ve Peygamberimizin (asm), “Bir şerri, kötülüğü, yanlışı gördüğünüzde elinizle, elinizle düzeltemezseniz dilinizle, dilinizle de düzeltemezseniz kalbinizle buğz edin. Bu da imanın en zayıf derecesidir.”8 direktifi gibi onlarca “meslek ve meşreb” umdelerini anlamak, yaşamak, anlatmak ve ihyasına çalışmak hizmettir.

Kur’ân ve Sünnet-i Seniyyenin hizmet metot ve ölçülerini Hizmet Rehberi’den öğrenmeli.

Dipnotlar: 

1-Nisâ Suresi, 135.; 

2-Münâzârât, Enst./intr., s. 137.; 

3-Age., 74.; 

4-Divan-ı Harb-i Örfî, s. 23.; 

5-Mektubat, s. 57.; 

6-Şuâlar, s. 289.; 

7-bknz., Mektûbât, s. 401-412.; 

8-Müslim, İman, 78.

Okunma Sayısı: 1834
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Erhan

    10.2.2024 17:11:34

    Yeni Asya camiasının en büyük özelliği Hak, Hukuk, Adalet’i haykırmak savunmak ve bu ölçüde yaşananlara yaklaşmaktır. Neme lazımcılık yoktur, olmamalıdır, inşallah olmayacaktır.

  • Oğuz Yiğiter

    10.2.2024 11:40:15

    Müsbet hareket, "hükûmetin işine karışmayacağız; zira hikmet-i hükûmeti bilmiyoruz" ve mübâreze tarzı hareket etmemekten anlaşılan; eğer hak, hukuk adalet, hürriyet mefhumları veni ilgilendirmez, zulüm yapılıyormuş ben alâkadar etmez, ben bana çizilen çerçevede kalarak, terbiye edilmiş akredite bir cemaat statüsünde hizmet ise; biz Yeni Asya Misyonu mensubları bunu elimiz tersiyle iteriz teklif edenin suratına çarparız. Hele hele inhisar zihniyetiyle dini siyasetine tepe tepe kullanıp alet edenlerle asla hizalanmayız. Üstadımızın metdâne metodunun neresinde böyle pısırık bi hizmet anlayışı var. Dışardan tazyikle diz çöktüremedikleri bu misyonu sinsic içerden hadım etme gayretlerini "örtülü vasiyetçi ağabeyler cemaati hayranları" eliyle yapmaya çalıştıklarını görüyoruz. Gözümüz üzerlerinde....!

  • Salih baş

    10.2.2024 06:01:09

    Bizler bu hizmete gözü kapalı girdik Kur'an ve iman hizmetinin ne olduğunu anlayamadık Kur'an a hizmet nedir sadece okumak mı yoksa Kur'an ın canlı tefsiri peygamberimiz gibi yaşamak mı Kur'an ın maksadı ne Kur'an a hizmetin maksadı ne Mehmet Akif in dediği gibi ölülere okumak için gönderilmemiştir Allah bizlere Kur'an ve iman hizmetini anlamayı nasip etsin lütfuyla amin

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı