"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Biyotaklit, nenoteknoloji ve Risale-i Nur

Ali FERŞADOĞLU
25 Ocak 2023, Çarşamba
Biyomimetik, biyomimikri (biyotaklit) ile ilgili okuduğumuz güzel bir yazı, Risale-i Nur’un baştan sona işlenen harika biyotaklit örnekleri hatırlattı.

Biyomimetik, biyomimikri tabiattaki bu İlahi tasarımları, modelleri inceleyip, ilham alarak, taklit ederek insanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan bilim dallarıdır.  

Biyomimikrinin ana fikri, motifi, kainâttan model, ölçü ve akıl olarak öğrenecek çok şey var. Interface’in ürün stratejisti David Oakley, “Tabiat, benim iş ve tasarım konularında akıl hocam, hayat tarzım için bir model. Biyotaklit, tabiattan öğrenmenin bir yoludur” der.  

Muhteşem “çoklu zekâ” ve muazzam bir gözleme sahibi Bediüzzaman ise, Kur’an ve “kitab-ı kebir-i kainattan” biyomimetik (biyotaklit) ilim dalını belki bir asır önce keşfetmiş, Risale-i Nur’u baştan sona örnekleriyle donatmış. Ancak, teknikten ziyade sosyal ve manevi çıkarımlar yapar ve sayısız ilham ve formüller verir. 

Mesela karınca ve arı milletlerinin cumhuriyetçidirler… (baknz., Şualar, s. 317.) Yani, bu taife fertlerinin diğerinin işine müdahale ile engellemeyip adalet etmesi; yem ve çiçeklerin yerini tarifle meşvereti, iş bölümü, vs. gibi özellikleri…  

Meselâ, meşhur bülbül kuşu; gülün aşkıyla mâruf o hayvancığı, Fâtır-ı Hakîm istihdam ediyor. Beş gàye için onu istimâl etmesini nazara vermesi muhteşem dersleri barındırır. (baknz., Sözler, s. 319.) Ayetü’l-Kübra’da zerrelerin, yağmurların vs. konuşturulması… “Volga Nehrinin hazîn şırıltıları ve yağmurun rikkatli şıpıltıları ve rüzgârın firkatli esmesi, beni derin gaflet uykusundan muvakkaten uyandırdı. (Lem’alar, s. 234,) “Servinin vahdeti temsil etmesi, rüzgârın “Huu”; kedinin mırmırları “Ya Rahim, Ya Rahim”; havanın her bir zerresinin “huu” ile “hüve”yi, yani O’nu [Yaratıcı’yı] anlatması; dalgaların “Ya Celil, ya Celil” diye zikirleri… Nefsime dedim ki:  

“Yâhu, bu sineğe bak. Gayet küçücük zarif elleriyle kanatlarını, gözlerini siler süpürür. Her işini görür. Sen de lâakal onun kadar vücuduna hizmet etmelisin” diye ikna ettim. “Takdis ederiz o Zâtı ki, bu sineğe nezafeti ilhamen öğretir, bana da üstad yapar. Ben de onunla nefsimi ikna ve ilzam ederim.” (Mesnevi-i Nûriye, Enstitü/internet, s. 69.) 

Risale-i Nur’u bir de biyomimetik, biyomimikri (biyotaklit), nenoteknoloji gözüyle okumak ne harika ilhamlar, çıkarımlara kapı açar… 

Okunma Sayısı: 2901
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Nurefşan Akyüz

    25.1.2023 22:46:26

    Evet, insan kainattaki hadiseleri tefekkür ederek kendi maddi ihtiyaçlarını biyotaklit ilmiyle karşılayabilir. Risale-i Nur ise insana sadece maddi ihtiyaçlarını değil manevi ihtiyaçlarının da var olduğunu kainatı tefekkür ile hatırlatıyor. Mesleğimizin dört esasından biri olan tefekkür ile manevi sıkıntılarımızda veya istidatlarımızı inkişaf ettirmede gereken yol haritasını çıkarabiliriz. Mesela, ‘Nebat, ağaç ve otların ipek gibi yumuşak kök, damarları nasıl Bismillah tesiriyle, yer altında sert taşı toprağı delip, geçiyorsa….’(B.L) hakikatinden aldığımız dersle biz de tüm imtihanlarda, hizmetlerde karşılaşacağımız engellerde Allah namına ‘Bismillah’ demeli, vazgeçmek yerine ihlas ile mücadeleye devam etmeliyiz.

  • İ. Seyda

    25.1.2023 15:24:54

    Farklı bakış açıları, mana dünyamızı zenginleştiriyor. Kalıplardan sıyrılmak ve merak içinde yeni dünyalar keşfetmek, yeni kavramları anlamaya çalışmak...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı