"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Emir ile güzellik-çirkinlik nasıl tahakkuk eder?”

Ali FERŞADOĞLU
09 Ocak 2024, Salı
Bir kardeşimiz, “Cenâb-ı Hak bir şeyi emreder, sonra hasen (güzel) olur; nehyeder (yasaklar), sonra kabih (çirkin) olur. Demek, emir ile, güzellik; nehiy ile, çirkinlik tahakkuk eder.’1 denir. Emir ile güzellik ve çirkinlik nasıl tahakkuk eder?” diye sordu.

Ahlâk; iyi, güzel, doğru, yerinde, uygun davranış ve duruş biçimidir. Yanlış, kötü, çirkin huy ve fiillere de “ahlâk dışı” denir. Ancak, iyi-kötü, doğru-yanlışın kıstası, ölçüsü nedir?

Davranışların ahlâkî olup-olmadığını, elbette her şeyi yaratan yüce Allah tayin eder. Mesela, kanun koyucu meclis, “Bundan sonra şu yoldan şu kadar, falan yolda şu kadar hız yapılacak!” der. O güzel olur, doğru bulunur. Sonra ölçüler koyar, o zaman da onlar güzel veya çirkin olur! 

İnsânî emirlere göre değerlendirme böyle olursa, elbette her şeyi hiç yoktan yaratan, her an sayısız san’at eserlerini teşhir eden Sani’-i Hakîm ve Cemil-i Mutlak olan Allah; bir ahlâkî davranışa “Güzel” der; güzel olur; “Çirkin!” der; çirkin olur.  

Bir cihazı, âleti, makineyi, motoru kim icad etmiş, keşfetmiş ise; nasıl verimli kullanılacağını en iyi o bilmez mi? İnsan Cenâb-ı Hakkın hârika ve antika bir sanatıdır. Öyle ise, hangi davranışın onun için daha iyi, güzel, doğru olacağını elbette O bilir. 

Öte yandan; beşer düşüncesinin, aklının mahsûlü ahlâkî normlar; yine kendisi gibi insan olan başkalarını çok bağlamaz. Çünkü, “O da benim gibi bir insandır; ben onun değil, o benim prensiplerime uysun!” diye düşünür. “Hiss-i dinî (din duygusu), bahusus dîn-i hakk-ı fıtrînin (insanın yaratılışına uygun İslâmın) sözü daha nafiz (tesirli, üstün), hükmü daha alî (yüksek), tesiri daha şedittir.”2 

Doğru, iyi, güzel, hakiki ahlâkın kaynağı peygamberlik müessesesi ve Semâvî kitaplardır. Buna binâen, ahlâkın zirvesindeki yüce insan, “Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim”3 der. Şu halde ahlâk, ilk insan, ilk peygamber Hz. Adem (as) ile başlamış ve son peygamber Hz. Muhammed (asm) ile kemâline/olgunluğuna ulaşmış. 

Ahlâkın kaynağı da dindir. Öyle ise ahlâkın kaynağı İlahidir. Bediüzzaman sualdeki bu cümlede bu hakikati ifade ediyor.   

Dipnotlar: 

1-Sözler, s. 250.

2-Münazarat, Enst./inter., s. 45.

3-Muvatta, Hüsnü’l-Hulk, 1.  

Okunma Sayısı: 1468
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • cemal özkaya

    9.1.2024 08:20:17

    ahlakın kaynağı dindir dediğimizde ben dinden dolayı değil insanlık gereği böyleyim diyorlar. bizde 124.000 peygamber 124 milyon evliya gelmiş. bizim insanlık gereği dediğimiz ahlaki davranışları belki de peygamber olarak bilmediğimiz ama 124 bin peygamberden biri olan adına filozof denilen mübareklerden öğrendik haberimiz yok. allahın veli kullarını da bu hesaba katarsak ahlakın kaynağının din olduğu tam ortaya çıkar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı