"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Niçin Risâle-i Nûr’u herkes tam anlayamaz?

Ali FERŞADOĞLU
13 Temmuz 2024, Cumartesi
Açık, net, sade bir dille yazılan edebiyat, psikoloji, sosyoloji, biyoloji, kimya kitabını bile herkes yalnız başına tam anlamaz, anlayamaz! Risale-i Nur çok kapsamlı bir tefsirdir.

Ayrıca tefsir, hadis, kelâm, tasavvuf ve sair İslâm ilimler ve bu ilimler literatüründe geçen bütün mefhum/kavramları kullanır, izah ve ispat eder.

15 asırdan beri biriken meseleleri ve muğlak kalmış hakikatleri çözmüş, bütün hastalıkları teşhis etmiş, tedavi formüllerini ortaya koymuş muazzam bir külliyattır. Ve hatta Kur’an ve Sünnet-i Seniyye’nin zamanımızdaki içtimai, siyasi ölçü ve hizmet metotlarını da izah etmiştir. Mesela, istibdat-hürriyet, adalet, meşveret, meşrutiyet, demokrasi, cumhuriyet, devlet, hilafet, diplomasi, propaganda, reis-i cumhur, seçim, liyakat, askerlik, ordu, milliyet/milliyetçilik, laiklik, iktisat (ekonomi), ücret, faiz, sirkat, şeffaflık, sorgulama, İttihad-ı İslâm, vs., vs. gibi… Bunlar, 27. Mektub olan lahikalar başta olmak üzere Münazarat, Sünühat, Divan-ı Harb-i Örfi, Hutbe-i Şamiye, Şualar, İşarat’ül-İcaz’dır. Beyanat ve Tenvirler isimli eserde de toplanmıştır.

Öte yandan Risale-i Nur İslâm felsefesidir. Sekülarist tüm felsefik akım ve cereyanları akli, mantıki, ilmi delillerle çürütmüştür.

Böylesine kapsamlı, geniş, derin bir tefsiri herkes bir okuyuşta anlayabilir mi? “Gerçi, herkes kendi kendine bir derece istifade eder; fakat herkes her bir meselesini tam anlamaz.”1 Zira, her bir ilmin, her bir branşın kendine has, özel mefhum, tâbir, kelime ve ıstılahi mânâları vardır. Bediüzzaman, bunları öğrenmek, anlamak için “Mümkün olduğu kadar, her yerde küçücük birer dershâne-i Nuriye açmak lâzımdır.”2 direktifini vermiştir.

Fen, sosyal, manevi tüm ilimlerin harmanlanarak yazılan ve ilimler literatüründe geçen bütün temel kelime ve mefhumları kullanan en yüksek iman ve İslâm ilmi olan Risale-i Nur’a anlamak için nasıl bir yol takip etmeli, yani nasıl okunmalı? Formullerinden birisini şöyle:

“Bu durûs-u Kur’âniyenin dairesi içinde olanlar, allâme ve müctehidler de olsalar, vazifeleri, ulûm-u imaniye cihetinde, yalnız yazılan şu Sözlerin şerhleri ve izahlarıdır veya tanzimleridir.”3 Kısaca şerh, “yorum, çıkarım”; izah “açıklama”, tanzim “düzenleme” demektir.

Dipnotlar: 

1-Emirdağ Lâhikası, Enst./intr., s. 217.; 

2-Age.; 

3-Mektûbât, Enst./inter., s. 413.

Okunma Sayısı: 2716
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • A.Yılmaz

    13.7.2024 09:24:14

    Nurları anlamak için bir eğitimden geçmek lazım. Üstadı ve nurların mazisini bilmek lazım. Yine islami ilimlerden haberdar olmak gerek. Kelam, tefsir, fıkıh, hadis, mezhepler tarihi, tasavvuf gibi temel islam bilimlerinin kavramlarına az çok aşina olmak lazım. Pozitif bilimlerden haberdar olmak lazım. Yıldızlar arası mesafe, galaksiler vb.

  • Yunus KUYUCU

    13.7.2024 09:19:22

    Risale-i Nur'lar mükemmel bir tefsir ise herkesin anlayamıyor olması bir çelişki değil midir?

  • S.topuz

    13.7.2024 01:25:18

    "Mühim bir ihtar ve bir ifade-i meram Bu ehemmiyetli risalenin, herkes herbir mes'elesini anlamaz. Fakat hissesiz de kalmaz. Büyük bir bahçeye giren bir kimsenin, o bahçenin bütün meyvelerine elleri yetişmez. Fakat, eline girdiği mikdar yeter. O bahçe yalnız onun için değil, belki elleri uzun olanların hisseleri de var. Bu risalenin fehmini işkal eden beş sebeb var: Birincisi: Ben kendi müşahedatımı kendi fehmime göre ve kendim için yazdım. Sair kitablar gibi başkalarının fehmine ve telakkisine göre yazmadım."... Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur Külliyatı, Şualar - 98

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı