"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nur-u iman nedir?

Ali FERŞADOĞLU
11 Ağustos 2021, Çarşamba
Nur; ışık, aydınlık, ilim, bilgi, derin ve engin bir feraset, yüksek sezgi gücü demektir.

“İman nûru”, ışığını Allah’a imandan alan mânevî bir aydınlık, sezgi ve yüksek bir basirettir. Herşeyin hakikî mahiyetini anlama, bilme, herşeye “manay-ı harfiyle” bakabilme melekesidir.

Allah’a iman; meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe ve kadere imanı gerektirir. Dolayısıyla “iman nuru” aynı zamanda diğer iman esaslarından da ışık alıyor. İman nûru, derecesine göre “varlıkların melekûtiyeti”ni yani Yaratıcı’ya bakan yönlerini görmeye, göstermeye, karanlık yönleri aydınlatmaya vesiledir. İman nurunu Bediüzzaman bir yerde şöyle tanımlar: “İman nasıl ki bir nurdur; insanı ışıklandırıyor, üstünde yazılan bütün mektubât-ı Samedâniyeyi okutturuyor. Öyle de, kâinatı dahi ışıklandırıyor. Zaman-ı mazi ve müstakbeli, zulümattan kurtarıyor.” (Sözler, s. 282)

“İman nuru, ışığını Allah’a imandan aldığını “Allahü nûru’s-semâvâti ve’l-arz/Allah göklerin ve yerin nûrudur...” (Nûr Sûresi, 24/35). âyeti de delildir.

Yalnız şu inceliğe dikkat lâzımdır: Kur’ân’da mealen beyan edildiği gibi, “Allah’ın hiçbir benzeri yoktur” (Şûrâ Sûresi, 42/11) bizim bildiğimiz, gördüğümüz anladığımız hiçbir nura benzemediğine göre, “Allah göklerin ve yerin nûrudur…/Allah göklerin ve yerin nûrunun yaratıcısıdır” demektir.

Ve, Allah gerçek nurdur, nuru zâtidir, bizzat kendisindendir ve hariçten alınmış değildir. yaratılan nurlar mahlûktur ve Yaratan ile hiçbir ilgisi yoktur. Tıpkı, Kelâm sıfatı gibi. Bütün mahlûkatının konuşma özellikleri ve konuşmalarının Kelâm sıfatının bir tezahürüdür, bir tecellisidir. Ancak, Kelâm ve sair sıfatları beşer aklıyla anlayamayacağımız derinlik ve sonsuzluktadır.

Zikrettiğimiz âyette mealen, “Allah’ın göklerin ve yerin nûru olduğu” açıkça belirtiyor. Allah’ın bir ismi Nur’dur. Peygamberi de (asm) Allah’ın isimlerini, Esma-i Hüsna’nın özelliklerini sayarken yine O’nu “Nûr” ismiyle (İbn Mâce, “Duâ”, 10) anıyor. Keza, bir başka hadiste, Resul-i Ekrem’e Mi’raçta, Rabbini gördün mü, diye sorulduğuna o, (zâtî olarak) O’nu nasıl görebilirim, O nûrdur” (Müslim, İman, 291) cevabını veriyor.

Hüküm şudur: Mahiyetini bilememekle beraber -zira sonsuzdur- ve O’nu yarattıklarına benzemekten tenzih ederek “Allah Nûr’dur.” “O göklerin ve yerin nurudur/göklerin ve yerin nûrunun yaratıcısıdır.” 

Okunma Sayısı: 2404
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali TAM

    11.8.2021 01:20:08

    Sayet gece karanliginda görünen ates böceginin isigini gündüzün ortasida Dünyalari aydinlatan GÜNES ISIGIYLA KIYASLAMAK MÜMKÜN OLSAYDI Allah'in NUR isminin tecellisini bir NEBZE AKLIMIZA YAKINLASTIRABILIRDIK. Insanlari ve Cinleri karanliklardan, zulümatlardan AYDINLIGA CIKARAN KUR'AN'IN NURU sayesinde elde edilen imanin NURUNU bizler anlayabilmis olsaydik kimi Nur SAKIRDLERI GIBI KARSIMIZDAKININ NIYYETINI BILE OKUYABILIRDIK! Bunu yapamadigimizdan ALDATILIYORUZ. Düsmanimiz KUR'AN ayetlerini cok iyi anladi ve Müslümanlar arasinda IHTILAFI körükleyip KORKU ve ZAYIFLIGI getiren haleti cok kolay elde ediyorlar. Biz hala sucluyu arayalim ve bulamayalim! Dessas Hizbüsseytan Ingilizi ve Venizelosu KURTARICI ilan ettiren HUTBELERDE DUALAR ettirenler daha sonra AYNI TARZDA HUTBELERLE DECCALLER SÜFYANLAR ICIN DUA ETTILER!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı