"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tedbir için derslere ara verilmesine Risale-i Nur ne der? (2)

Ali FERŞADOĞLU
21 Mart 2020, Cumartesi
Başka bir yerde de “uzman ve mütedeyyin” doktorları dinlememiz gerektiği tavsiyesinde bulunur:

“Hâzık, mütedeyyin hekimlerin tavsiyelerini tutmak, ehemmiyetli bir ilâçtır. 

“Çünkü ekser hastalıklar sû-i istimâlâttan, perhizsizlikten ve israftan ve hatîattan ve sefahetten ve dikkatsizlikten geliyor. Mütedeyyin hekim, elbette meşrû bir dairede nasihat eder ve vesâyâda bulunur. Sû-i istimâlâttan, israfattan men eder, teselli verir. Hasta o vesâyâ ve o teselliye itimad edip hastalığı hafifleşir; sıkıntı yerinden bir ferahlık verir.

“Amma vehmî hastalık kısmı ise, onun en müessir ilâcı, ehemmiyet vermemektir. Ehemmiyet verdikçe o büyür, şişer. Ehemmiyet vermezse küçülür, dağılır. Nasıl ki arılara iliştikçe insanın başına üşüşürler; aldırmazsan dağılır. Hem karanlıkta gözüne sallanan bir ipten gelen bir hayale ehemmiyet verdikçe büyür, hattâ bazen onu divane gibi kaçırır. Ehemmiyet vermezse, âdi bir ipin yılan olmadığını görür, başındaki telâşına güler.

“Bu vehmî hastalık çok devam etse, hakikate inkılâp eder. Vehham ve asabî insanlarda fena bir hastalıktır; habbeyi kubbe yapar, kuvve-i mâneviyesi kırılır. Hususan merhametsiz yarım hekimlere veyahut insafsız doktorlara rast gelse, evhamını daha ziyade tahrik eder. Zengin ise malı gider; yoksa ya aklı gider veya sıhhati gider.” 2

“Evet, ifrat veya tefrit, delillere karşı bir isyandır. Yani, sahife-i âlemde yaratılan delâil, uhud-u İlâhiye hükmündedir. O delâile muhalefet eden, Cenab-ı Hak’la fıtraten yapmış olduğu ahdini bozmuş olur.

“Ve keza ifrat ve tefrit, hayat-ı nefsiye ve ruhiyenin maraz ve hastalığını intaç eden esbaptandır.” 3 

“Lâkin, esbabı tamamen ihmal ve terk etmek iyi değildir. Çünkü, o zaman Cenab-ı Hakk’ın hikmet ve meşietiyle kâinatta vaz edilen nizama karşı bir temerrüd çıkar. 4

Bu hakikat ve bazı uygulamaları da nazara aldığımızda şu çıkarımı yapabilir ve tedbiri alabiliriz:

 “Nezle, grip veya başka hastalıkları olmamak, el sıkışmamak, musafaha etmemek, ders mekânına girince elleri iyice sabunlamak” şartıyla isteyen derslere gidebilir.

Dipnotlar:

2- Lem’alar, s. 219, Hastalar Risalesi, 20. Deva. 3- İşaratü’l-İ’caz s. 215. 4- İşaratü’l-İ’caz s. 28.

Fotoğraf: Erhan Akkaya

Okunma Sayısı: 3208
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • A. Ferşadoğlu

    21.3.2020 15:31:27

    Bilim adamları ve doktorları dinlediğimizden deriz: Korku damarını işletmelerine, paranoya ile hayatımızı azaba çevirmeye gerek yoktur. Zira, "Cenâb-ı Hak havf damarını hıfz-ı hayat için vermiş, hayatı tahrip için değil. Ve hayatı ağır ve müşkül ve elîm ve azap yapmak için vermemiştir. Havf iki, üç, dört ihtimalden bir olsa, hattâ beş altı ihtimalden bir olsa, ihtiyatkârâne bir havf meşru olabilir. Fakat yirmi, otuz, kırk ihtimalden bir ihtimalle havf etmek evhamdır, hayatı azâba çevirir." (Bediüzzaman Said Nursî, Mektubat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, Risale-i Nur Enstitüsü/internet, s. 404.)

  • A. Ferşadoğlu

    21.3.2020 15:29:18

    Biz de bilim adamlarını dinliyoruz ve onların tedbirlerini tavsiye ediyoruz. Buyurun: Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’ın yeni açıkladığı gibi, hastalık bulaşanların sayısının önümüzdeki iki ay içinde pik yapıp beş bine yükseleceği, sonra azalacağı beklenirken, yani bulaşma ihtimali kabaca 84 binde 5 ihtimalken, bulaştığı taktirde ölüme yol açma riski ise gençlerde yüzde birken, bu kadar bir ihtimal, farzları terk için yeterli bir gerekçe mi? Bu evham değil mi?

  • Ertan Yılmaztürk

    21.3.2020 11:09:33

    Yorumcularımız yazarımızdan bir adım önde. Zaman doktorların konuşma zamanıdır. Doktor kardeşlerimiz nerede? Sağlık ve afiyetle kalın.

  • davud

    21.3.2020 10:31:07

    Tamam da hocam, sen virüsü taşıyorsan ve henüz kuluçka süresindeysen hem farkında olmuyorsun hem de başkalarına bulaştırabiliyorsun. Bu gerçek ortadayken, bahsettiğiniz tedbirlerin bir anlamı kalmıyor. Bilgi çağındayız, dersler evlerde ve hatta kolaylıkla online yapılabilecekken bir arada toplanmak en büyük tedbirsizlik değil midir?

  • Ahmet

    21.3.2020 05:13:05

    hocam bir kere bu konularda ehil olanların tavsiyeleri esastır. Eğer Sağlık bakanlığı toplu bir şekilde bulunmayın diyorsa uymak gerekmez mi ? Ayrıca nezle grip olmazssa demişsiniz ama bu hastalık belli bir süre belirti göstermeyebiliyormuş. Bu durumda derler risk taşımıyor mu

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı