"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yönetici ahlâkı adalet ve liyakattir, mülâkat değil!

Ali FERŞADOĞLU
01 Haziran 2024, Cumartesi
Ahlâk; iyi, güzel, doğru, yerinde, uygun davranış ve duruştur. Yanlış, kötü, çirkin huy ve fiillere de “ahlâk dışı” denir. İslâm, ahlâkı temelde “güzel ve çirkin” olarak ikiye ayırır.

İslâm ahlâkının iki temel kaynağı var: Güzel ahlâk edep, tevazu, diğergâmlık, cömertlik ve çirkin ahlâk enaniyet, egoizm, kibir gibi başlıklarda ele alınır. İdâri-yönetim, adâlet ahlâkı da ayrı başlıklar altında ele alınır. Ahlakın iki temel kaynağı var: Kur’ân ve onun sözlü, uygulamalı tefsiri Sünnet-i Seniyye. “Şüphesiz ki sen yüce bir ahlâk üzeresin.”1 mealindeki âyet ve “Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim”2 hadisi bunu gösterir.

İslâm ahlâk anlayışını işleyen kitaplarda ahlâk genel olarak ferdi ahlâk, aile ahlâkı, yönetici ahlâkı, devlet ahlâkı şeklinde bölümlere de ayrılır. Dini, ırkı, düşüncesi ne olursa olsun herkesin hak ve hürriyetlerine saygılı davranmak, adalet, liyakat İslâm ahlâkının temel emirlerindendir. Kur’an’a göre Müslüman bir yöneticinin en önemli vazifesi Allah’ın (c.c.) koyduğu ölçülere uygun bir yönetim sergilemesidir. Yönetici ahlâkının öncelikleri adalet ve liyakattir.

Adalet; haklıya hakkını, haksıza cezasını vermek ve herşeyi yerli yerine koymaktır. Buna aykırı davranan yönetici cahil ve zalimdir. Peygamberimiz (asm), “Müslümanların idaresini üstlenip de onlar için çalışmayan ve onları doğruya yönlendirmeyen yönetici, onlarla birlikte cennete giremez.”3buyurur. Yöneticiler idare ettikleri kişileri iyi ve güzel olan işleri yönlendirmeli, kötülüklerden korumalıdır. Zira, toplumda işlenen kötülükleri ve Allah’ın (c.c.) haram kıldıklarını engellemek yöneticinin vazifesidir. Öyle ki, gayrimüslimler bile adil Müslüman yöneticiye müracaat etmeli.”4 Şimdi işler tersine mi döndü!

Yönetimde adalet için evvela yönetici tayininde yeterlilik ve liyakat esas alınmalıdır. “Müsavatsız adalet, adalet değildir” prensibince, şah ile geda (yoksul, dilenci) herkes hukuk, kanun karşısında eşittir. “Ehliyet ve liyakata” göre istihdam politikası uygulamalı. Bu, “Allah, size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman da adaletle hükmetmenizi emreder.”5 mealindeki ayete göre farzdır!

Adaleti sağlamanın en önemli unsurlarından birisi de meşveret, şeffaflık ve sorgulamadır. “Cumhuriyet ki, adâlet ve meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvetten (gücün sınırlandırılması) ibarettir.”6

Dipnotlar: 

1-Kalem Suresi, 4; 

2-Muvatta, Hüsnü’l-Hulk, 1.; 

3-Müslim, İman, 229.; 

4-bknz., Mâide Suresi, 42; 5-Nisâ suresi, 58.; 

6-Divan-ı Harb-i Örfi, Enst./intr., s. 65.

Okunma Sayısı: 1541
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    1.6.2024 12:14:48

    ...[Zira, toplumda işlenen kötülükleri ve Allah’ın (c.c.) haram kıldıklarını engellemek yöneticinin vazifesidir. Öyle ki, gayrimüslimler bile adil Müslüman yöneticiye müracaat etmeli.”4 Şimdi işler tersine mi döndü!? Evet, aynen öyle oldu maalesef! Biz işi, emaneti ehline değilde, eşe, dosta, siyasetdaşına veya yandaşlara teslim ettik! Hemde hiç gocunmadan, çekinmeden, göz göre göre, seve seve teslim ettik! Onun için ADALETTE, "GAVUR" diğerek aşağıladığımız AVRUPALI Gayr-ı Müslimlerden Adalet dilenir olduk maalesef! Allah c.c sonumuzu HAYIRLI eylesin ve yâr ve yardımcımız olsun inşaallah, Amiiin. 🙌🌹🤲🌹❤☝️🌙😥😭😪😡😤🕊🕊🕊🌍🇪🇺🇹🇷🇵🇸🇵🇸🇵🇸

  • Burhan kula

    1.6.2024 11:35:53

    Adalet hak hukuk bugün mumla aranan bir kavram, Yüzbinlerce haksızlığa uğramış ve uğramaya devam eden KHK lı bunun en aleni örneğidir.

  • Erhan

    1.6.2024 10:10:17

    Yönetici ahlâkının öncelikleri adalet ve liyakattir. Bu düstur inananlar içindir. Taklidi imanda buna yer yoktur. Hakiki imanda nasip olmuyor demekki! Hakiki imanın kırıntısı olsa bu kadar zulüm olur mu? Siyasetimize yön veren Bizans oyunları olmuş.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı