"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

2050'de okyanuslarda balıktan çok plastik olacak

30 Ocak 2016, Cumartesi 11:22
Dünya Ekonomi Forumu'nun yayınladığı yeni rapora göre sadece bir kez kullanılıp atılan plastik poşetler ve ambalajlar yakında okyanusları dolduracak.

Ellen MacArthur Vakfı ve Dünya Ekonomi Forumu'nun hazırladığı rapora göre 2050 yılında okyanuslarda balıktan çok plastik olabilir. Son 50 yılda plastik kullanımı 20 kat artmış. 2050 yılında plastik üretiminin 1124 Milyar tonu bulacağı tahmin ediliyor.

DAKİKADA BİR KAMYON PLASTİK DENİZDE BİRİKİYOR

19 Haziranda yayınlanan rapora göre plastik paketlerin üçte biri toplanamıyor ve sonunda doğal ekosistemlerde ve özellikle okyanuslarda birikiyor. Halihazırda her yıl 8 milyon ton plastik okyanuslara gidiyor. Bu her dakika bir kamyon plastiğin denize dökülmesi demek.

Bu gidişle 2030 yılında bu oran dakikada iki kamyona ulaşacak, 2050 yılında 4 kamyon olacak. Böylece 2050 yılında okyanuslarda ağırlık olarak balıktan daha fazla plastik olacak.

SADECE YÜZDE BEŞİ GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

180'den fazla uzman ile görüşülerek hazırlanan rapor plastik paket ve poşetlerin çoğunun sadece bir kez kullanıldığını tespit ediyor. Plastiğin sadece yüzde beşi verimli bir şekilde geri dönüştürülüyor.

ESAS PROBLEM TEK KULLANIMLIK PLASTİK

Plastik Kirliliği Koalisyonu'nu başkanı Dianna Cohen en büyük problemin "bir kez kullanılıp atılan plastik ambalajlar" olduğunu söylüyor.

Cohen "Şu anda bütün bu plastikleri denizden tekrar toplayan bir sistem yok. Bunlar bütün okyanus ekosistemini etkiliyorlar. Balıklar bu plastiği yedikleri, içine sıkıştıkları ya da mideleri tamamen plastik dolduğu için ölüyorlar. Bunun protein kaynağı denizler olan bir yer için sonuçları çok vahim." diyor.

DAHA AZ PLASTİK KULLANMAK BİZİM ELİMİZDE

Cohen devletleri plastik paketleri tekrar toplayarak daha fazla plastik atık oluşmasına engel olmaya çağırıyor.

"Daha az plastik paket ve poşet kullanarak bir şeyler yapmak hepimizin elinde." diye de ekliyor.

Etiketler: okyanus, plastik, poşet
Okunma Sayısı: 2160
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı