"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kendini bilmek

Cahit ÖZPINAR
02 Ağustos 2021, Pazartesi
Aristo der ki: “Okuyup yazanla okumayanlar arasındaki fark, ölülerle diriler arasındaki fark kadardır.”

Büyük düşünür Cemil Meriç: “Okumayı, “iki ruh arasında aşikâre bir mülâkat.” olarak tanımlar. Ona göre kitap, “meçhule açılan bir kapıdır.” ”Okuma ise, içimizdeki meçhul âlemin kapılarını açan bir anahtardır.”

Okumak mükemmel bir insan olmanın en önemli etkenidir. Çünkü, insan bu dünyaya, ilimle ve bilimle mükemmelliği yakalamak için gelmiştir. Okumanın gayesini “kendini bilmek” olarak yorumlanır. Buna bir anlamda mükemmel insan olmak diyebiliriz.

Mükemmel insan, okuyan, düşünen ve araştıran insandır. Yaşadığımız yüzyılda insanlık büyük bir değişim ve dönüşümle yüz yüzedir. Bu büyük dönüşümün adı, “bilgi çağıdır.” Bilgi çağını yakalamak, ancak onun zihniyet dünyasına açılmakla mümkün olur. Çünkü, İslâmiyet, okumayı ve öğrenmeyi emretmektedir. Bilgi toplumu olabilmenin yolu, bilim zihniyeti ve kitap şuuru “kitap bilincine” sahip medeniyetle açılabilir.

Okumayanın düşündüğü boştur. Kitapsız yaşamak; kör sağır ve dilsiz yaşamaktır. Bizim milletimizin en büyük düşmanı, cehalet, zaruret yani fakirlik ve ihtilâftır.

Okumak, insanoğlu için hayatını idame ettirmek gayesiyle yeme ve içme ihtiyacından sonra gelen ikinci sırada ciddî bir ihtiyaçtır. İnsan okuma alışkanlığını ihmal ettiği sürece kendini çok eksik hissedecektir.

Büyük medeniyetler, kurmuş oldukları toplumların tarihlerini incelediğimiz zaman o toplumun en hayatî damarlarından birini; kitabın oluşturduğunu görürüz. Büyük medeniyetler ancak çok kitap okuyan insanların sayesinde kurulabilir. Kitapsız bir toplumun, kendi benliğiyle var olabileceğine ve hayatiyetini istikrarlı bir biçimde devam ettirebileceğine ihtimal yoktur.

İleri milletler seviyesine ulaşmak için okumak gerekir.

Okunma Sayısı: 1652
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı