"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokraside İslâma aykırı şeyler

Cenap Özkara
09 Ekim 2021, Cumartesi
“Demek, şeriatı isteyenler iki kısımdır: Biri, muvâzene ile zarûreti nazara alarak, müdakkikâne meşrûtiyeti şeriata tatbik etmek istiyor. Diğeri de, muvâzenesiz, zâhirperestâne, çıkılmaz bir yola sapıyor.”

“Sual: Şimdi çok hilâf-ı şeriat şeyler yapılıyor.

Cevap: Bence, muhâlif-i hakikat-i şeriat olan şeyler meşrûtiyete dahi muhâliftir, ya günahlarıdır veya ilcâ-i zarûrettir. Farzediniz, şu siyaset muhâlif olsun, yine telâşa mahâl yoktur. Zira, Şeriat-ı Garrânın bin kısmından bir kısmıdır ki, siyasete taallûk eder. O kısmın ihmâliyle, şeriat ihmâl olunmaz.” (Münâzarât, Said Nursî) 

Üstad’ın bu ifadelerini incelediğimizde; zarureti nazara almak, yani müdakkikane konuya yaklaşmak, demokratik sistemin uygulanması sırasında ilca-i zaruretle muhalif-i hakikat-ı Şeriat bazı şeylerin olması yüzünden, telâşa kapılarak Şeriatın, İslâmın ihmal edildiğini düşünmenin doğru olmadığını, böyle telâşlanmanın muvazenesiz ve zahirperestane bir davranış olduğunu söylüyor. Dikkatli ve dengeli insanların demokrasi ile İslâmı ayrı tutmalarının mümkün olmadığını, Meşrûtiyetin Şeriata tatbik edilmesinin yani demokratik sistemin İslâm ülkelerinde tatbik edilmesinin dengeli bir davranış olacağını belirtiyor.

Okunma Sayısı: 1265
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali

    9.10.2021 21:01:33

    Üstad cok Ama cok isabetli bir tesbit yapmış, en büyük sıkıntımız ise maalesef bugünün biz müslümanlarda üstadın bizlere bıraktığı bu düsturları mizanları nizamları anlayacak bilgi donanım ilim irfan kalmamış Allah biz müslümanlara şuur İle beraber feraset basiret ve dahi akıl ve fikir İhsan eylesin inşaAllah

  • Ali

    9.10.2021 12:58:10

    "Demek, şeriatı isteyenler iki kısımdır: Biri, muvâzene ile zarûreti nazara alarak, müdakkikâne meşrûtiyeti şeriata tatbik etmek istiyor." Meşrutiyeti şeriata tatbik; meşrutiyeti şeriata uydurmak/ uyarlamak demek. Asıl şeriat meşrutiyet tabi olmalı. Çünkü meşrutiyet göreceli ve zamanla dönüşen bir yönetim tekniği. İşin özü bizim için meşrutiyet bir yönetim değil değil yönetimTEKNİĞİ olmalı.Yani insanlığın biriktirdiği bu meşrutiyet tekniğini ülke şartlarına uyarlamak. Tıpkı her tekniği her ülkenin kendi özelinde uyguladığı gibi..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı