"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Libya’nın Suriyeleştirilmesi”ne katkı!

Cevher İLHAN
04 Ocak 2020, Cumartesi 00:23

TESBİT

“Hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayini”nin, ne kadar askerin nereye, hangi süreyle gönderileceğinin Saray’a bırakıldığı “Libya’ya asker sevki tezkeresi” tartışılıyor.

En çarpıcısı, “tezkere”de “gayri meşrû silâhlı grup” olarak görülen Hafter güçlerine karşı koyması için Mehmetçiğin gönderilmesinin “Libya’nın bütünlüğü ve istikrarıyla terörden arındırılması için” olduğunun ileri sürülmesi. Bu durum, AKP iktidarında “askerî harekâtlar”la “Suriye’nin barış ve istikrarı sağlandı mı ki Libya’da barış, istikrar ve bütünlük sağlanacak?” sorusunu sorduruyor.

Zira Suriye’de Fırat’ın doğusu ne iddia edildiği gibi başta YPG militanları olmak üzere terör örgütlerinden tasfiye edildi, ne en son İdlib’de açığa çıktığı gibi ülke birbiriyle kıyasıya çarpışan emperyal güçlerin taşeronu silâhlı gruplardan temizlendi ve ne de “güvenli bölge” kurulabildi.

Özetle “Hafter güçlerini durdurmak için Türk askerinin gönderileceği”ni söyleyen Dışişleri Bakanı’nın “Libya’yı da Suriye yapmak istiyorlar” diye yakınmasıyla, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nün açık açık “Libya’da süreç giderek yaklaşık üç yıl önceki Suriye’deki tabloya benziyor” ikrarıyla iç savaş kargaşasında bölünüp parçalanmanın eşiğine sürüklenen Libya, Suriye olmaya sürükleniyor.

Türkiye, ne kadar süreceği meçhul yeni bir bâdireye sürüklenip resmen iç savaşta “cephe ülkesi” ediliyor. 

Ve ilk kez ne NATO’da, ne BM’de, ne de Anayasa’nın 92. maddesinde atfı yapılan “Türkiye’nin taraf olduğu -herhangi bir- milletler arası anlaşma” olmadan Mehmetçik öngörülemeyen risklerle dolu sıcak çatışma bir felâket vartasına düşürülüyor.

Peki neden?

VAZİYET

Diplomatik çözüm yollarını aramadan...

Libya’da kızışan iç savaşta Serrac yönetimi, Avrupa Birliği’ni (AB) ortak politika oluşturmasıyla Hafter’e karşı ortak tavır alması için güçlü diplomasinin devreye girmesini istiyor.

Trablus hükûmeti Dışişleri sözcüsü Muhammed El Kablavi, ülkedeki iç savaşı bitirmek için “çatışmanın tarafı olmadığı için” oldukça etkili olup kabul gören “Almanya’nın arabuluculuğunun devamı” talebinde bulunuyor. Keza Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, “askerî çözüm” çâre değil, “akl-ı selimle denge siyaseti”yle “siyasî çözüm” çağrısını yapıyor.

Diğer yandan Trablus hükûmetini destekleyen İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, “sahada askerî gerilimi arttıracak askerî müdahaleden kaçınmalı, diplomatik görüşmelerin aralıksız sürmeli” diye uyarırken, yine Hafter’i destekleyen Washington bile, Trablus hükûmetini tanıdıklarını, çatışmalarda “taraf” tutmayıp, bütün paydaşlarla görüştüklerini söylüyor.

Bu arada Rusya’nın paralı askerlerle Hafter’i desteklemediğini bildiren Putin, hem Trablus ve hem Hafter’le irtibat halinde olduklarını, Macron, Merkel ve Erdoğan’la konuştuğunu belirtiyor.

Hülâsa, aklıselim Libyalılardan ve dünyadan diplomasî ve diyalogla “siyasî çözüm” çağrıları yapılırken, Ankara’dakiler diplomasî yollarını aramadan, Libya krizinde resmen “taraf” olup Türkiye’yi süresi belirsiz krizin ortasına itiyorlar…

GARABET

Ve Ankara’nın Libya çarpıklıkları...

İktidarın her emrivakisini gözü kapalı savunan “iktidara ilişik medya” yorumcuları, Libya’ya asker sevkine “hikmetler” izâfe edip bir dizi çarpıklığı ortaya çıkarıyor.

Bu garabetlerden biri de, iktidara ilişik mahfillerden yüksünmeden Türkiye’nin KKTC, Bosna Hersek, Arnavutluk, Azerbaycan, Irak, Katar, Somali gibi on ülkede askerinin bulunmasının emsal gösterilmesi geliyor. Oysa sözkonusu ülkelerin çoğunda, Mehmetçik, eğitim, istihbarat ve lojistik destekle sınırlı görevler için bulunuyor. Libya’da ise kıran kırana bir iç savaş sürüyor.

Keza Suriye’nin BM ve uluslar arası zeminlerde “meşrû Suriye hükûmeti” olarak tanınan Şam yönetimiyle, Esad’la görüşmeyip, üstelik ÖSO gibi Suriye hükûmetine ve ordusuna karşı savaşan silâhlı örgütlere / gruplara tam destek verilirken, Libya’da tersini yapıyor.

Gerçekten, Ankara’dakilerin Libya’ya “asker sevki” için bu denli hevesli olmasının sebebi nedir? Sadece ekonomide ve dış politikada tıkanan gündemi saptırmak için mi?

“Libya çarpıklıkları”nın arka plânı bu soruların cevabında…

Okunma Sayısı: 1828
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    4.1.2020 20:48:12

    'Bir ülke idaresi devamlı dışarısı ile çatışma(sözlü ya da fiili)davranış sergiliyorsa bu idarenin iç politikasındaki tıkanıklık,çözüm üretememek ve yapmış olduğu tasarruflarındaki yolsuzlujkları örtme dürtüsüdür) Okumuş olduğum U.Arası ilişkiler fakültesindeki bir hocamızın sözleridir.

  • HÜSEYİN İLHAN

    4.1.2020 09:39:19

    APARTMAN komşunuzun ailesindeki ihtilafta babaya top,evlada silah,eşine makinalı,aile yakınlarına bombalar verirmisiniz yoksa DUUUR KOMŞU,SİZ AİLESİNİZ,ANA-BABASINIZ,EVLATSINIZ,AKRABASINIZ deyip aralarında uzlaştırmayımı yaparsınız. İTTİHAD-I İSLAM diye diye yaptıkları şu hale bakarmısınız. Ülke insanını ayrıştıran,din kardeşi dinkardeşe hasım eden sapkın AKP idaresi dış politikadaki bu yanlışlarıyla ne yzaık ki kardeş ülkelrle aramızın onarılması asırlar alacak yeni yaralar açmaktadır.ABD,RUS,FRANSIZ libya da taraf olabilir amma TÜRKİYE-MISIR,SUUDİARABİSTAN,BAE gibi müslüman ülkeler bu savaşı kızıştıran,taraf tutan ülke olmamaları gerekir. Dinimizin ve yüce Rabbimizin emirlerini bilmemek desem değil bu düpedüz İSRAİL-ABD nin tezgahına gelmektir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı