"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Akaryakıt kaçakçılığında yeni yöntem

08 Ocak 2015, Perşembe 14:29
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, akaryakıt kaçakçılığında için bazı istasyonların faturasız aldığı akaryakıtı satıp fiş verdiğini, daha sonra da yazar kasaların beynini sildikleri açıklamasında bulundu.

Nurettin Canikli, piyasada litresi 4,20 lira olan mazotun bazı istasyonlarda 3,70-3,80 liraya satıldığını anlatarak, özellikle ucuz akaryakıt satan istasyonlara denetim yapıldığını belirtti. Bakanlık görevine geldiğinden bu yana bin 600 istasyonun denetlendiğini kaydeden Canikli, şu ana kadar 40'a yakın istasyonu kapattıklarını bildirdi.

Nurettin Canikli, denetimlere ilişkin bilgi vererek, akaryakıt numunesinin pompadan depoya verilirken alındığını, bazı istasyonlarda bakanlık personelinin fark edildiği anda uzaktan kumanda sistemiyle pompadan gelen akaryakıtın değiştirildiğini belirlediklerini söyledi. Canikli, buna fırsat vermemek amacıyla bütün işlemlerin kamerayla görüntülendiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Yapılan son denetimlerde, istasyonların hiçbiri markersız çıkmadı. Bu kaçak akaryakıt satışının bittiği anlamına gelmiyor, biz konunun üzerine gidince yöntem değiştirmeye başladılar, başka yöntem uyguluyorlar. Örneğin A dağıtım firması, TÜPRAŞ'tan resmi olarak 1000 ton akaryakıt alıyor ve kendine bağlı istasyonlara gönderiyor ama fatura vermiyor. Akaryakıtı 10 istasyona gönderiyor, faturasını başka 10 istasyona gönderiyor. Fatura gerçek ama mal yok bir kısmında da mal gerçek, fatura yok. Bazı akaryakıt istasyonları faturasız aldığı gerçek markerlı akaryakıtı satıyor, fiş veriyor fakat daha sonra yazar kasaların beynini boşaltıyor, siliyorlar. Biz bunları tespit ettik. 600 istasyona denetim yapılırken, 3 istasyonun yazar kasalarının beyinlerini bilgisayardan silerken yakaladık. TÜPRAŞ'tan aldığı fiyattan yüzde 2 daha ucuza faturasız olarak veriyor akaryakıtı. Faturayı da büyük inşaat şirketlerine yüzde 8-9 ile satıyorlar. Bu oranın yüzde 2'sini ucuz akaryakıt verme de aktarıyor, yüzde 6-7 inanılmaz kar ediyor. Faturayı alan firma da yüzde 18 KDV'nin yüzde 9'unu ödüyor, kalan yüzde 9'unu kazanıyor, bir de kurumlar vergisi oranından kar ediyor, gider yazımında kullanıyor. "

Canikli, denetimlerde tespit ettikleri usulsüzlüklere ilişkin Maliye Bakanlığı'na yazı yazdıklarını dile getirdi.

Okunma Sayısı: 1269
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı