"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Avrupa'nın sanayi üretimi arttı

14 Aralık 2015, Pazartesi 13:57
Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi bu yılın ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6, Avrupa Birliği’nde (AB) de yüzde yüzde 0,5 yükseldi.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,6, yıllık bazda ise yüzde 1,9 artış kaydetti. Piyasa beklentisi ise sanayi üretiminin aylık yüzde 0,3 ve yıllık da yüzde 1,4 artması yönündeydi. Böylece aylık ve yıllık sanayi üretimi verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. 

28 ülkeden oluşan AB'de ise sanayi üretimi aylık bazda yüzde 0,5, yıllık bazda yüzde 2,4 artış kaydetti.  

Avro Bölgesi'nde sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla artmasında dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 1,8, sermaye malı üretiminin yüzde 1,4, enerji üretiminin yüzde 0,6 ve dayanıksız tüketim malları üretiminin ise yüzde 0,4 yükselmesi etkili oldu. Bölge'de ara malı üretimi ise yüzde 0,1 azalış gösterdi.

Aylık bazda sanayi üretiminde en fazla artış Litvanya’da

AB'deki sanayi üretimindeki aylık artış, dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 1,2, sermaye malı üretiminin yüzde 1, enerji üretiminin yüzde 0,8 ve dayanıksız tüketim malları üretiminin yüzde 0,2 ve ara malı üretimi ise yüzde 0,1 yükselmesinden kaynaklandı.

Verinin mevcut olduğu AB’ye üye ülkeler arasında ekim ayında sanayi üretiminde aylık bazda en fazla artış yüzde 11,3'le Litvanya’da, en fazla azalış ise yüzde 1,2 ile Yunanistan’da kaydedildi. Söz konusu dönemde Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'nın sanayi üretimi yüzde yüzde 0,1 arttı. İngiltere'nin sanayi üretimi yüzde 0,1, Fransa'nın yüzde 0,5, İspanya'nın yüzde 0,3 ve İtalya'nın sanayi üretimi de yüzde 0,5 yükseldi. 

Yıllık bazda Almanya'nın sanayi üretimi yüzde 0,1 azaldı

Yıllık bazda ele alındığında ise Avro Bölgesi'nde ekim ayında sanayi üretiminin artışına en fazla olumlu etki yüzde 4,2 ile dayanıklı tüketim malları üretiminden geldi. Sermaye malı üretimi yüzde 3,5, ara malı üretimi yüzde 1,5, dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 0,7 ve enerji üretimi yüzde 0,2 arttı. 

AB'de ise ekim ayında sanayi üretiminin artmasında en büyük katkı yüzde 4’le sermaye malı üretiminden geldi. Dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 3,3, ara malı üretimi yüzde 1,6, enerji üretimi yüzde 1,2 ve dayanıksız tüketim malları üretimi de yüzde 1 artış kaydetti.

AB üyesi ülkeler içinde yıllık bazda sanayi üretiminde en fazla artış yüzde 14,6 ile İrlanda'da, en fazla düşüş yüzde 2,6 ile Hollanda'da kaydedildi.

Söz konusu dönemde, Almanya'nın sanayi üretimi yüzde 0,1, Yunanistan’ın ise yüzde 1,9 azaldı. İngiltere'nin sanayi üretimi yüzde 2,1, Fransa'nın yüzde 3,6, İspanya'nın yüzde 4,7 ve İtalya'nın sanayi üretimi de yüzde 2,9 yükseldi. 

AA

Etiketler: avrupa, sanayi üretimi
Okunma Sayısı: 1361
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı