"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

"Bedava aldatmacası"na tepki: 200 bin liraya kadar cezası var!

15 Temmuz 2016, Cuma 14:28
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Rıdvan Yıldız, genellikle yaz aylarında bazı firmaların satışlarını artırma adına düzenledikleri farklı kampanyalarla tüketicileri mağdur ettiğini savunarak, "Birçok firma, bedava dondurma, içecek ya da başka gıda ürünleri dağıttığını belirtip kampanyalarla satışını artıyor. Ancak üzerinde bedava yazan ne çubuğa dondurma ne de kapağa içecek veren var. Çocukların duygularıyla oynuyorlar." dedi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, tüketicilerin gıda firmalarının "bedava aldatmacası"na kanmamalarını istedi.

Yaz aylarında bazı firmaların çok satılan dondurma, içecek gibi ürünlerde kampanyalar düzenlediklerini ifade eden Yıldız, bu kampanyalarda öne çıkan en önemli unsurun "bedava" sloganıyla, ücretsiz gıda ürünü hediyesi olduğunu söyledi.

Firmaların bu kampanyaları televizyon, gazete ve internet reklamlarında tüketicilere duyurduğunu anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Birçok firma, bedava dondurma, içecek ya da başka gıda ürünleri dağıttığını belirtip kampanyalarla satışını artırıyor. Ancak üzerinde bedava yazan ne çubuğa dondurma ne de kapağa içecek veren var. Çocukların duygularıyla oynuyorlar. Reklamlarda kampanyalardan nerelerde faydalanacağı belirtilmiyor. Tüketici bedava kazandığı zaman bu hakkını hiç bir yerden alamıyor. Market zincirleri ve büyük marketler bu kampanyalara katılmadıklarını belirterek tüketicilerin isteklerini geri çeviriyorlar. Ürünü market zincirinden alıyorsunuz, bedavasını kazanıp, gidip, talep ettiğinizde geri çeviriyorlar. Her gıda ürünü satanları suçlamıyoruz bedavaları verenler de var ancak sayıları çok az."

200 bin liraya kadar cezası var

Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek de bu konuyla ilgili yapılan reklamların aldatıcı boyutta olduğunu öne sürerek, "Biriktirdikleri bedava yazılı dondurma çubuklarını ve içecek kapaklarını, bu ürünleri satan birçok noktadaki büyük marketlere, bakkallara veya büfelere götüren çocuklar ve tüketiciler akıl almaz bahanelerle geri çevrilmektedir. 'Üye iş yeri değiliz, bize bu ürünlerin bedavası gelmedi, elimizde kalmadı' gibi bahaneler sunuluyor. Burada açıkça suç işlenmektedir." şeklinde konuştu.

Bazı bakkalların ve gıda ürünü satan yerlerin "bedava" ürünleri karşıladığını aktaran İmrek, şunları kaydetti:

"Üye iş yerleri verebiliyor ancak çok az. Firmalar, bu ürünlerin nereden değiştirileceğine yönelik bilgileri de tüketicilere ulaştırmalıdır. Kurumsal internet sitelerinde bir liste yayınlasınlar. Aksi halde bu tanıtımlar ve uygulamalar Tüketici Kanunu'na aykırıdır. Tüketiciler, bu ürünleri satın aldıklarında fişini, ürünün ambalajını ve bedava yazılı kapak ile çubukları mutlaka saklamalıdır. Ellerindeki bu delillerle ikamet ettikleri yerlerdeki tüketici hakem heyetlerine başvurarak haklarını arayabilirler. Aynı zamanda tüketiciler Tüketici Kanununa göre aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edici reklam yapan bu firmaları Reklam Kuruluna şikayet edebilirler. Şikayet sonunda reklamları tedbiren durdurma ve o firmalara 200 bin liraya kadar para cezası verilebilir."

AA

Etiketler: tüketici, kampanya, reklam
Okunma Sayısı: 2061
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Muhammed Numan

    15.7.2016 15:19:41

    büyük yerler almıyor. millet oradan alıp bedavasını mahelle bakkalına getirirse havasını alır. parayı nereye kazandırdıysa gitsin oradan alsın. vermşyorsa almasın başlarına çalsın

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı