"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dördüncü çeyrekte yüzde üç küçülme

11 Mart 2019, Pazartesi 15:00
Devlet harcamaları %3,5 arTtırılmasına karşın Türkiye ekonomisi son çeyrekte %3 küçüldü. 2018 yılının tamamında ise büyüme %2,6 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Türkiye ekonomisi 2018’in dördüncü çeyreğinde yüzde 3 küçülürken, yılın tamamında yüzde 2,6 büyüme kaydetti. 

Beklentiden fazla azalma

Beklenti dördüncü çeyrekte yüzde 2,6 küçülme ve yılın tamamında yüzde 2,5 büyüme yönündeydi. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 19,1 artarak 3 trilyon 700 milyar 989 milyon lira olarak gerçekleşti. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, tarım ve sanayinin katma değeri sırasıyla yüzde 1,3 ve 1,1 artarken, inşaat sektörünün yüzde 1,9 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri de yüzde 5,6 artış kaydetti. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri yüzde 0,3 azaldı. 

Kişi başı gelir 11 yıl geriye gitti

Kişi başına GSYH değeri, 2018’de 9 bin 632 dolar olarak hesaplandı. Bu değer, 2017’de 10 bin 597 dolar olarak belirlenmişti. Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kâr amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılında bir önceki yıl zincirlemiş hacim endeksine göre yüzde 1,1 arttı. Hanehalkı tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 57,6 oldu.

Devlet harcamaları %3,6 arttı

2018 yılında devletin nihai tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 14,4 olurken, sabit sermaye oluşumunun payı yüzde 29,7 olarak gerçekleşti. Bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,6 arttı, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 1,7 azalış gösterdi. Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kâr amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 8,9 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 0,5 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 12,9 azaldı.

AA

Etiketler: büyüme rakamları
Okunma Sayısı: 1411
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı