"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Et fiyatları anlaşmayla çözülemez

14 Şubat 2016, Pazar 12:09
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Hasan Atak, et fiyatlarındaki sorunun anlaşmayla çözülemeyeceğini belirtti.

Atak, yazılı açıklamasında, kırmızı ette yaşananların, yılların birikmiş yapısal sorunlarından kaynaklandığını ifade ederek, bunun bir anlaşma ile çözümlenebilecek durumu çoktan geçtiğini kaydetti. Kırmızı et tüketiminin, üretimden yüzde 30 fazla olduğunu bildiren Atak, söz konusu açığı zaman zaman ithal etle kapatmanın, sorunu çözmek yerine makyajlayarak devamını sağlamaktan başka bir işe yaramadığına dikkati çekti.

Atak, "Nitekim bu konudaki ilk itiraz Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanından geldi. TPF açıklamasında ‘et satışının neredeyse yüzde 90’ı marketlerde gerçekleşiyor. Bizi bu kadar ilgilendiren bir konuda görüşümüzü beyan edemedik’ denilmekte ve Bakanlığın fiyatlarını tutturmak için kıymanın yağ oranıyla oynanarak, ‘yağsız kıymada yağ yüzde 5-7 civarında olan yağ oranının yüzde 30-40’lara kadar çıkarıp satılabileceği’ açıkça söylenmektedir. Bu, açıkça durumun daha baştan tüketiciler açısından ne kadar vahim olduğunu ortaya koymaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Et konusunda fiyat belirleme yetkisinin Bakanlıkta değil, esnaf ve sanatkarlar oda ve birliklerinde olduğunu hatırlatan Atak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in açıklamasının piyasada etkin bir karşılık bulamadığını kaydetti.

Atak, et sektöründe etkin bir düzenleme için piyasada en az yüzde 10 etkisi olması gereken Et ve Süt Kurumunun (ESK) şu an yüzde 2 ile 4 arasında değişen payının bulunduğunu belirterek, "ESK, Türkiye genelinde sadece 10 et kombinesiyle sektörü ve piyasayı ne kadar düzenleyebilir? ESK’ya, sektörü etkin olarak yerli hayvancılığın geliştirilmesi yoluyla destekleyebilmesi, piyasayı düzenleyebilmesi amacıyla ‘sözleşmeli besicilik’ için neden görev verilmemektedir? Sayın Bakan sahiden piyasayı düzenlemek istiyorsa bu kurumun önünü açmalıdır" ifadesini kullandı. 

Atak, et, süt ve ekmek başta olmak üzere gıdaların ülkelerin ve özellikle de dar ve sabit gelirli geniş halk katmanlarının yaşamlarında stratejik öneme sahip olduğuna dikkati çekti.

AA

Etiketler: tüdef, et fiyatları
Okunma Sayısı: 2169
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    14.2.2016 12:33:46

    Serbest piyasa ekonomisinin olduğu yerde fiyatı ARZ-TALEP DENGESİ belirler.2000 yılındaki hükümet kiralarla ilgili karar aldı.Uygulama ve realitede ise piyasa kaideleri hakim unsur olarak devam etti.ET ÜRETİMİ SAĞLIKLI ARTMAZ İSE FİYATLARA istediğiniz kadar müdahale edin yine olacağı yere varır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı