"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kriz AVM’leri sarsmaya başladı

14 Nisan 2018, Cumartesi 00:40
Sayıları gibi her geçen gün ilginin de arttığı alış veriş merkezlerinin cirolarında gözle görülür bir düşüş yaşanmaya başladı.

Şubat ayında, ciroları yüzde 14 oranında gerileyen AVM’lerin dolar karşısında sürekli değer kaybeden Türk Lirası ve Türkiye’nin de dahil olduğu Rusya-ABD krizinin sebep olabileceği muhtemel bir çatışma öngörüsü dolayısıyla harcama yapmaktan çekinen tüketicinin tercihi dolayısıyla böylesi bir ciro düşüklüğü ile karşı karşıya kaldığı tahmin ediliyor. Ayrıca, AVM’lerde iş yeri açanların dövize endeksli kiralar dolayısıyla zor durumda kaldığı da belirtiliyor. Dövizli kira maliyetleri, üç yıl öncesine göre yüzde 70 artarken, 2015’te 4,1 milyar TL olan kira maliyeti, bugün 7 milyar TL’ye dayandı. Günlük kurdan kira ödemesi yapılmasını isteyen AVM’lere bu yıl fazladan 3 milyar TL kira ödenecek.

‘Yasal düzenleme yapılmalı’

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Şubat ayı sonuçlarına göre, Şubat ayı endeksi bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 13,9 azalma kaydetti.  Metrekare başına hasılatta ise gözle görülür bir erime gerçekleşti. Böylece mağaza gelirleri, enflasyonun gerisine düştü. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Başkanı Sinan Öncel, yabancı grupların yönetimindeki bazı AVM’lerin dövizle kira ısrarının Türkiye’de organize perakendenin geleceğini tehdit ettiğini belirterek, AVM yönetimlerinin günlük kurdan kira dayatmasına karşı acil olarak yasal düzenleme yapılmasını istedi.

Etiketler: avm, kriz
Okunma Sayısı: 1706
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı