"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Patates fiyatını ihracat rakamları belirleyecek

08 Aralık 2014, Pazartesi 10:48
Patateste geçen sene yaşanan rekor fiyat artışı sebebiyle bu sene depolar tamamen doldu.

2013 yılında 44 milyon 702 bin dolar karşılığında 310 bin ton patates ihracaatı gerçekleştiren Türkiye, 2014'ün ilk 11 aylık bölümünde sadece 4 milyon 202 bin 999 dolar karşılığında 13 bin 297 ton patates satabildi. Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Kurucu Başkanı Mehmet Çakman, "Eğer Rusya Türk patatesini ithal etmezse fiyatlar 2 liranın altına düşer. Yok eğer Rusya patatese ilgi gösterirse fiyatlar 5 lirayı da bulabilir." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2013 yılında 4 milyon ton civarında patates üretimi gerçekleşti. Üretimin bu sene bir miktar artışla 4 milyon 200 bin tonu bulması bekleniyor. Türkiye, geçen sene 310 bin ton patates ihraç ederken, bu rakam bu yılın 1 Ocak-30 Kasım döneminde sadece 13 bin 297 ton olarak kayıtlara geçti. Ürün hasadının yer yer devam etmesi sebebiyle ihracat rakamları henüz netleşmedi. Patates, halen İstanbul Yaş Meyve Sebze Hali'nde kilosu 1,30 ile 2 lira arasından, Antalya Hali'nde 1,60 ile 1,80 liradan ve Bursa Hali'nde ise 1,2 ile 1,9 lira arasında satılıyor.

Geçen sene yaşanan rekor artış ve ihracat sebebiyle depoların patatesle doldurulduğuna işaret eden Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan'a göre, ihracat olmaması durumunda patates fiyatları düşer. Tavşan, "Özellikle Irak ve Suriye'ye geçen yıl yoğun bir şekilde patates ihracatı gerçekleşti. Patates üreticileriyle de görüşmelerimizde, bu sene halen beklenen ihracatın olmadığı, bu sebeple yüksek belirlenen patates fiyatlarının önümüzdeki gün ve aylarda revize edileceğini söylediler. Depolar zaten stokla dolduruldu. İhracat gerçekleşmezse patates fiyatları düşer." diye ifade etti.

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Kurucu Başkanı Mehmet Çakman da geçen sene 4 liraya kadar yükselen patatesin kilosunun 2 liranın altına inebileceğini söyledi. Çakman, şöyle dedi: "Şu anda patateste beklenen ihracat olmadı. Eğer Rusya patetes ithal etmezse fiyatlar 2 liranın altına iner. Rusya ithalat kararı alırsa patatesin kilosunu 5 liradan yiyebiliriz."

Bursa'da komisyonculuk ve patates üreticiliği yapan İsmail Başaran da geçen yıl Kuzey Irak'a yapılan ihracat sebebiyle fiyatların yükseldiğini söyledi. Bu sene ihracaat olmadığı için fiyatların düşeceğini belirten Başaran, "Son yılların en sağlıklı mahsulü bu sene yetişti. İhracatın olmaması, stokların fazla olması sebebiyle patates fiyatları bu sene düşecek gibi duruyor." diye konuştu.

KURU SOĞAN ARTABİLİR

Geçen sene 1 milyon 904 bin ton soğan üretimi gerçekleşirken, bu sene tahminlere göre soğan üretimi 1 milyon 750 bin ton civarında olacak. Sektör temsilcileri, azalmanın da etkisiyle kuru soğan fiyatlarının önümüzdeki aylarda artabileceğini söylüyor. Kuru soğan fiyatlarında ise yukarıya doğru bir tırmanma yaşanabileceğini belirten TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan, "Hasat döneminde yaşanan sıcaklık sebebiyle depolardaki soğanlarda çürüme olabileceği ve fiyatların yükselebileceği dile getiriliyor. Yani bu sene depolarda oluşacak hastalık sebebiyle kuru soğan fiyatları Mart ayı gibi artabilir." dedi.

4 MİLYON DOLARA 13 BİN TON PATATES İHRAÇ EDİLDİ

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı ise patates ihracatındaki artışın arz talep meselesi olduğuna dikkat çekti. Geçen sene rekor bir artışla 310 bin ton patates ihracatı gerçekleştiğini belirten Salih Çalı, şunları kaydetti: "Türkiye geneli 2012 yılında 92 bin 214 ton patates ihracatı gerçekleşirken, 2013 yılında bu rakam rekor artışla 309 bin 868 ton olarak gerçekleşti. Geçen sene Azerbaycan-Nahçivan, Irak, Bulgaristan, Tunus, Suriye, Rusya Federasyonu ve Gürcistan'a yoğun olarak ihracat gerçekleştirildi. 2014 yılının ilk 11 aylık bölümünde, Tunus ve Bulgaristan'a patates ihracatı gerçekleşmedi. Geçen sene 133 bin 957 ton patates ihraç edilen Suriye, bu sene sadece 814 ton 685 kilo patates alımı gerçekleştirdi. Geçen sene 108 bin 354 ton patates alan Irak ise bu rakamı 5 bin 725 kiloya düşürdü. Geçen yıl 4 bin 135 ton patates ihraç edilen Gürcistan'a ise bu yılın ilk 11 aylık bölümünde 130 ton patates satıldı. Rusya Federasyonu ise bu sene 295 ton 500 kilo patates alımı gerçekleştirdi. 2013 yılında Türkiye, patates ihracatından 44 milyon 702 bin dolar kazanırken, bu rakam 2014'ün ilk 11 aylık döneminde 13 bin ton 297 kiloluk patates ihracatına karşılık 4 milyon 202 bin 999 dolara düştü.

Okunma Sayısı: 1247
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı