"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risk kapıda

01 Ağustos 2018, Çarşamba
Türkiye ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı İcra Direktörü Dr. Güven Sak Türkiye ekonomisini bekleyen riskleri açıkladı ve “Herkes gelen kötü şeyleri görüyor, ancak kimse önemsemiyor” dedi.

Türkiye ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İcra Direktörü Dr. Güven Sak, Türkiye ekonomisini bekleyen 3 riski, William Shakespeare’in Macbeth tragedyasındaki ‘3 cadının kehanetleri’ne benzetti. Eserdeki cadılardan birisinin “Parmaklarım karıncalanıyor, gelen kötü bir şey görüyorum” sözüne atıf yapan Sak, “Ben de bugünlerde Ankara’da böyle hissediyorum. Gelen 3 kötü şeyi görüyorum: Birincisi, özel sektör borçlarının acilen yeniden yapılandırılması. İkincisi ABD’nin Türkiye’yi ağır yaptırımlar uygulamakla tehdit etmesi. Üçüncüsü de konut fiyatlarındaki çöküş” dedi.

EKONOMİDEKİ Sorunu herkes görüyor

Herkesin gelen kötü şeyleri gördüğünü ancak kimsenin önemsemediğini vurgulayan Sak Sputniknews ve Sözcü’nün haberine göre, “Türkiye’nin artık çözümlere odaklanma zamanı geldi. Teknik olarak çok etkili olanları var ancak bir strateji yokluğunda birini seçmek zor ve seçimlerin üzerinden bir ayı aşkın süre geçtiği halde bu yaklaşım devam ediyor” eleştirisinde bulundu. Güven Sak, ekonomiyi bekleyen tehlikeleri şöyle sıraladı:

Durum kötüleşiyor

- ÖZEL SEKTÖRÜN DÖVİZ BORCU DURUMU KÖTÜLEŞTİRİYOR: Küresel para politikası, niceliksel gevşemeden niceliksel sıkılaştırmaya doğru hareket ettiğinde, özel sektör için de gevşemeden sıkılaştırmaya geçme zamanı gelmiş demektir. Özel sektörün döviz borcu durumu daha da kötüleştiriyor. Bana sorarsan, hepsi özel sektör borcunun ne kadarının kamu borcunun yerine geçebileceğiyle ilgili.

Türkiye oldukça cesur

- YAPTIRIMLAR: Donald Trump, papaz Andrew Brunson serbest bırakılmadığı için Türkiye’yi ‘büyük yaptırımlarla’ tehdit etti. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye’nin uluslar arası kuruluşlardan kredi almasının kısıtlanmasını öngören tasarıyı kabul etti. ABD’nin İran’daki yaptırımları tam hızıyla gelirken, bana sorarsanız Türkiye oldukça cesur görünüyor.

Konut fiyatları çökerse ne olur? 

- KONUTTAKİ ÇÖKÜŞ RİSKİ: Kronik enflasyon dolayısıyla Türk halkı onlarca yıldır tasarruflarını konut satın alarak yapıyor. Bu alışkanlıklarından onları vazgeçirmek zor. Konut fiyatlarındaki herhangi bir çöküş, hepimiz için negatif bir zenginlik şoku anlamına gelecek.

Etiketler: ekonomik sistem
Okunma Sayısı: 3836
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı