"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rubledeki düşüş Rusları korkutuyor

07 Ocak 2016, Perşembe 16:45
Rus rublesi bu sabah dolar karşısında 76 seviyelerine gerileyerek, 2014 yılı Aralık ayından beri en düşük düzeyini gördü.

Rus rublesi bu sabah dolar karşısında 76 seviyelerinden işlem görerek, Aralık 2014’ten bu yana en düşük düzeyine geriledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş eğilimi hız kazanırken, Brent petrolün varil fiyatı da son 12 yılın en düşük seviyesi olan 32 dolara kadar indi.

Rus ekonomisinin büyük oranda bağımlı olduğu petrol ihracatı nedeniyle rublenin değerinde de aşağı yönlü baskının sürmesi bekleniyor.

Kırım’ın Rusya tarafından ilhakından bu yana rublenin yüze 50’den fazla değer yitirmesi, yatırımcıların, rublenin yüzde 70’e yakın değer kaybettiği 1998 krizini hatırlamasına yol açıyor.

Öte yandan ruble, avro karşısında da değer kaybederek, psikolojik sınır olarak görülen 80 seviyesini aştı. Avro/ruble paritesi 82'yi geçti.

1998'deki ekonomik kriz

Rusya, önemli oranda düşen üretim, yüksek sabit döviz kuru ve büyük bütçe açığı gibi nedenlerden dolayı 1998 yılında ekonomik krize girmişti.

Uygulanan ekonomik reformların başarıya ulaşamaması ise ülkeden ciddi sermaye çıkışına neden olmuştu. Döviz krizini tetikleyen bu durum üzerine Rusya, borcunu ödeyemeyeceğini açıklayarak moratoryum ilan etmişti. Son ekonomik tabloya bakıldığında ise ruble, 18 yıl aradan sonra yeniden rekor düşük seviyelerden işlem görüyor.

Rusya'da 1998'de yaşanan krizin de ana nedeni, varil başına yaklaşık 18 dolara kadar düşen petrol fiyatlarıydı. Ancak uzmanlar, ülkenin mevcut döviz rezervleri 1998'e göre yaklaşık 9 kat daha fazla olduğu için ekonominin o yıllara kıyasla daha dirençli olduğunun altını çiziyor.

AA

Etiketler: rusya, ruble
Okunma Sayısı: 1146
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı