"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rusya ile uçak krizi üreticiyi vurdu: Tonlarca armut depolarda kaldı

01 Aralık 2015, Salı 11:06
Türkiye’den Rusya’ya gönderilecek tonlarca armut depolarda kaldı. Üreticiler, siyasi sorun nedeniyle borçlarını ödeyemeyeceklerini belirtti.

Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim ise Rus turistlerin ülkeye gelmemesi durumunda Antalya gibi turizm bölgelerine gönderilen meyvelerin de talep görmeyeceğini ifade etti ve krizin boyutlarına dikkat çekti.

Ekim, Bursa’da üretilen yaklaşık 45 bin ton Santa Maria Armudunun başta Rusya olmak üzere, Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç edildiğini hatırlattı. Rusya’nın ambargo koyacağını açıklamasının ardından ihracatçı firmalarla görüştüğünü belirten Ekim, herkesin büyük endişe içinde olduğunu kaydetti.

“TURİZM ETKİLENİRSE DE İÇ PİYASADA ÇALKANTI OLUR”

Ortaya çok kötü bir durumun çıkacağını belirten Ekim, şunları dile getirdi: 

“Bir savaş durumu yada ihracatın durması çiftçimiz açısından hiç hayırlı olmayacak. Depolarımızda bekleyen, ihracata gitmeyen armutların birçoğu Antalya’ya turizm bölgelerine gidiyor. Bunlar da turistler tarafından tüketiliyor. Yani ihracat olmaması durumunda turizm etkilenirse de iç piyasada büyük bir çalkantı olacak. Avrupa ülkelerine çok armut gitmiyor zaten. Rusya bizim için büyük bir Pazar. Sadece bu bulunduğumuz depoda 350-400 ton armut var. Bunun gibi onlarca depo bulunuyor.” 

“SEBZE ÜRETİCİLERİ ENDİŞELİ, ÜRÜN EKMEYEBİLİRLER”

Yenişehir, Karacabey, Kemalpaşa ilçelerinde sebze eken üreticilerin de endişeli olduğunu anlatan Ekim, şöyle devam etti: 

“Bunlar önümüzdeki sezon bu devam ederse ürün ekmeyeceklerini ifade ediyorlar. Çünkü salçalık domates, közlenmiş biber, patlıcan, sanayi ürünlerine çalışan köylümüz de tedirgin. Ürünü satamam, pazarlayamam diye endişeli. Çiftçi tedirgin olduğu için üretim azalacak, çünkü ekmekten korkuyor.”

SAĞIR: İÇ PİYASANIN KALDIRACAĞI BİR MAL DEĞİL BU

Üretici Rıdvan Sağır, Körfez krizinden bu yana ihracatta büyük sıkıntılarımız vardı. Yeni yeni düzelmeye aşlamıştı, birkaç senedir. Şimdi bu da gündeme geldiğinde epey bir sıkıntı çekeceğiz. İç piyasanın kaldıracağı bir mal değil bu. İhracat olmazsa büyük sıkıntılar çekeriz. Kredi borçlarımızı ödeyemeyiz. Herkes ihracata güvenip traktörünü yeniliyor, arabasını yeniliyor, ekipman alıyor, hep borçla oluyor bunlar.”

ARSLAN: İLAÇ BORÇLARIMIZI ÖDEYEMEYİZ

Üreticilerden Ekrem Arslan ise boyutlarını şuan bilemiyorum ama çok etkileniriz. Mali açıdan çok büyük zarar ederiz. Bir kere ilaç borçlarımızı ödeyemeyiz. Kredi borçlarımız ödenemeyecek duruma gelir. Yani bunun boyutlarını şuan kestirmek zor.” 

Ürettikleri Armutları Antalya’ya gönderdiklerini belirten Sezer Colasin de bu bölgelere turist gelmemesi durumunda yaşanacaklara dikkat çekti. Colasin, “Eğer Rus turist o bölgeye gitmese bizden mal almayacaklar, biz de sıkıntı yaşayacağız. Zaten masraflarımız ağır.” diye konuştu. 

Okunma Sayısı: 1894
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı