"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tarihi İpekyolu geçim kapıları oldu

18 Ekim 2014, Cumartesi 17:33
Hakkari ve Yüksekova ilçesinde köylülerin yeni geçim kaynakları yol kenarlarına kurdukları tezgahlar oldu.

Hakkari Van,Hakkari Yüksekova arasında bulunan İpekyolu üzerine kurulan tezgahlarda köylüler köylerinde yetişen ürünleri satarak geçimini sağlıyor. Kış şartlarının zor çetin geçtiği Hakkari'de köylüler 3 ay boyunca bu şekilde tezgah açarak geçimlerini sağlıyor.

Yoldan geçen vatandaşlara doğal meyve ve sebze satan köylülerin bu tezgahlarına gösterilen ilgi büyük. Özellikle şehirler arası taşımacılık yapan minibüs veya otobüs şoförleri yolcularına doğal meyve veya diğer ürünleri almaları için buralarda duruyor. Yolda durup alışveriş yapan müşterilere bu yöreye has dağ armudu, elma, kabak ve bir çok sebze ürünü satılıyor.

Yoldan geçen bir servis şoförü, "Ben kendim servis şoförüyüm her geliş gidişimizde bu gibi yollarda yol üstü,meyve satan yerlerde duruyoruz. Yörenin yerli meyvelerinden yararlanıyoruz, hepsi doğal yerli GDO'suz. Burada açılan tezgahlar köy halkına ek geçim kaynağıdır." dedi.

Yoldan geçen bir diğer müşteri ise şöyle konuştu: "Şimdi biliyorsunuz Hakkari ilimizde işsizlik oranı yüzde 90'dır. Tarım hayvancılık bitmiş, köyler boşaltılmış insanlarımız işte köylerde bulunan doğal meyveleri sebzeleri satıyorlar. Vatandaş buraya geliyor Van'dan Yüksekova'dan gelen yolcularımıza doğal meyve sebzeleri satarak çocuklarının geçim kaynağını sağlıyor. Tezgahta kabak, armut, domates, salatalık yılın 3 ayı devam ediyor. 3 aydan sonra zaten Hakkari'nin çetin geçen yoğun kışı şartlarında vatandaşlar bu şekilde geçimini sağlıyor." şeklinde konuştu.

Hakkari merkeze bağlı Demirli köyünde ikamet eden İhsan Bozkurt isimli köylü, Hakkari'ye 30 kilometre uzaklıkta yol üzerinde açtığı tezgah ile geçimini sağlayanlardan. Bozkurt, "Bu elimdeki kabak Demirli köyünden geliyor bu yıllardır emeğimizdir bununla geçiniyoruz. Sulama imkanlarımız güzel olursa bu elimdeki kabak 20 kilo yerine 30, 40 kilo gelirdi. Sadece yol kenarında işimiz var başka şekilde işimiz yok. Hayvancılık bizde hiç olmaz sulamamız az olduğundan. Gelenlere organik sebzemiz meyvemiz var doğal domates salatalık dolma kabak elma armut satıyoruz." diye konuştu

Etiketler: ipekyolu, hakkari, geçim, ekonomi
Okunma Sayısı: 1391
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı