"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tekstilci 7 sorununa çözüm istiyor

24 Ağustos 2015, Pazartesi 10:33
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Denizli'de tekstil sanayicisinin yaşadığı öncelikli 7 sorunu belirleyip, çözümü için çalışmalar yapılması kararı aldı.

MÜSİAD Denizli Şube Başkanı İsmail Biltekin, bu problemlerin çözümü için bakanlıklara rapor verip, her platformda sorunları dile getirdiklerini söyledi.

MÜSİAD Denizli Şubesi'nin Tekstil ve Deri Sektör Kurulu toplantısı, Kervan Tekstil'in evsahipliğinde yapıldı. Toplantıya yönetim kurulu üyeleri ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren dernek üyeleri katıldı. Toplantıda sektörde yaşanan sorunlar belirlendi ve rapor haline getirilerek çözümü için girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı. MÜSİAD Denizli Şube Başkanı İsmail Biltekin şunları söyledi:

"Tekstil sektöründe yaşanan sorunların başında nitelikli eleman ve ara eleman sıkıntılıları, ihracatçı firmaların KDV iadelerinde yaşadıkları sıkıntılar, yeni fabrika yatırımlarında yaşanan su aboneliği alımındaki yüksek bedeller, ruhsat alımında yaşanan sorunlar gelmektedir. Bu problemlerin çözümü için dernek olarak ilgili bakanlıklara raporlar vermenin yanı sıra, bire bir görüşmelerimizde de problemleri aktarıyoruz. Sanayici ve işadamlarımızın sorunlarını ve çözüm önerilerimizi her platformda dile getirerek sıkıntıların aşılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz."  

7 SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Sektör Kurulunda tespit edilen 7 sorun ve çözüm önerileri şöyle sıralandı:

  1. KDV iadelerinde yaşanan gecikmeler finansman yükü olarak ülke ekonomisinde ağırlıklı sayıda olan KOBİ'lerin üzerinde kalmaktadır. Uygulanmakta olan hızlandırılmış iade sistemine ilişkin hadler e-defter ve e-fatura limitlerine indirilerek KOBİ'ler bu yükten kurtarılabilir. 
  2. Tekstil sektöründeki birçok alanda KDV oranının yüzde 8 olmasına rağmen sadece boyahanelerdeki KDV yüzde 18 seviyesindedir. Bu oranın diğer alanlardaki gibi yüzde 8'e indirilmesi ivedilikle sağlanmalıdır. 
  3. 10 milyon lira cirosu olan firmalar e-faturaya geçmekte zorunlu tutulmaktadır. Fakat hızlı KDV iadesinden yararlanamamaktadır. Hızlı KDV iadesi alan şirketler statüsüne e-fatura kullanan şirketlerde dahil edilmelidir. 
  4. Personel açığı sebebiyle üretimde zorluklar yaşanmaktadır. Nitelikli veya vasıfsız olarak personel bulunamamakta, iş başvurusu yapan kişiler niteliği olmadığı halde maaş pazarlığı yapmaktadır. Bu tür sorunların ortadan kaldırılması için ilgili kurumların çalışma yapması gerekmektedir.
  5. Üçgen Çarşısı'nda gerekli düzenlemeler yapılarak tekstil çarşısı oluşturulması için çalışma yapılmalıdır. İzmir-Antalya-Ankara güzergahlarının kesişme noktası olan bu bölge şehrin ürünlerinin sergilendiği bir merkeze dönüştürülmelidir.
  6. Firmaların e-fatura ve e-deftere geçiş şartları piyasa beklentileri göz önüne alınarak yeniden yapılandırılmalıdır. 
  7. Yeni fabrika yatırımlarında su aboneliği alımı için, metrekare başına belediyelerce talep edilen yüksek bedellerin kaldırılması gerekmektedir. Bu tür vergi ve harçlar sanayiciye yük getirmektedir.

DHA

Etiketler: tekstil, müsiad
Okunma Sayısı: 1197
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı