"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tosya pirincine mahreç işareti geliyor

14 Kasım 2014, Cuma 14:33
Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, Tosya pirincine coğrafi mahreç işaret almak üzere hazırladıkları dosyayı Türk Patent Enstitüsüne (TPE) teslim ettiklerini söyledi.

Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, belediye öncülüğünde kaymakamlık, ziraat odası ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi iş birliğiyle Tosya pirinciyle ilgili 2,5 yıldır çeşitli araştırmalar yaptıklarını anlattı.

Konuyla ilgili dosya hazırladıklarını belirten Şahin, şunları kaydetti:

"Tosya pirincine coğrafi mahreç işaret almak üzere hazırlanan dosya, Türk Patent Enstitüsüne teslim edildi. Öncelikli olarak geçmiş yıllarda bu araştırmaya gönül verip vaktini ayırmış yönetici, akademisyen ve vatandaşlara teşekkür ederim. Tarihi nitelikte çalışmaya imza attık. Tosya'da yüzyıllardan beri pirinç ekiliyor olmasına rağmen, ne mahreç ne de patentle ilgili en ufak çalışma yapılmamış. Bu manada, ilçe yöneticileri ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi iş birliğiyle pirincimize mahreç işareti almak için çalışmalarda sona gelerek TPE'ye başvurumuzu yaptık. Bunun bizim dönemimize rast gelmesi de ayrı bir güzellik. Çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

"Patenti aldıktan sonra marka çalışmalarını başlatacağız"

Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken de Tosya pirincinin lezzetiyle dünyada tanındığını söyledi.

"Bugüne kadar kafalarda vardı, resmi kayıtlarda yoktu Tosya pirinci" diyen Akdiken, "3 yıla yakındır bunun resmi kayıtlara girmesi için çalışmalar yürüttük. Mahreç aldığımız zaman herhangi bir pirinç, 'Tosya pirinci' diye satılamayacak. Patenti aldıktan sonra marka çalışmalarını başlatacağız. Çuvallarımızda ve paketlerimizde amblemimiz olacak. Şu anda sarı kılçık cinsi pirincimiz için mahreç müracaatı yaptık. İnşallah güzel olacak, Tosya kazanacak. Bu çalışmalar bittikten sonra ilçemizdeki 4-5 kurum bunun denetimini yapacak. Örneğin, Ankara'ya gittiğimde markette 'Tosya pirinci' diye satılan başka pirinç gördüğümde hemen onu ihbar edeceğim" şeklinde konuştu.

 Akdiken, laboratuvarlarda pirinçle ilgili çok iyi sonuçlar aldıklarını aktararak, şeker oranının çok düşük olduğunun saptandığını sözlerine ekledi. 

Etiketler: tosya pirinci, patent, tpe
Okunma Sayısı: 2544
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı