"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

...Ve yeniden Rusya’da: “Alan memnun, satan memnun”

07 Kasım 2016, Pazartesi 12:20
Sene başında yasaklanan ve 10 Ekim’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İstanbul ziyareti sırasında yasağın kaldırıldığını duyurduğu Türk narenciye ürünleri yeniden Rusya pazarına girmeye başladı.

Rusya’nın en büyük toptan sebze meyve satış noktalarından biri olan Moskova’daki Food City’de Türkiye’den gelen narenciyeler halde çalışanların da yüzünü güldürmüş durumda. Ürünler giriş yaptığı bu halden saatler içinde Rusya’nın dört bir yanına dağılıyor. 50’den fazla Türk işletmecinin deposunun bulunduğu Food City’de çalışanların çoğu ise Azeri ve Antakyalı.

“Alan memnun, satan memnun”

Türk narenciyesinin önündeki yasağın kaldırıldığının açıklanmasının bile piyasadaki fiyatları düşürdüğünü söyleyen işletmeciler, “İyi ki yasak kalktı. Alan memnun, satan memnun; kazanan her iki ülke. Putin ve Erdoğan’a teşekkür ediyoruz” diyorlar.

Halde çalışan Azeri asıllı işletmecilerden İlhan Seferov, yaptığı değerlendirmede, “ Portakalın yolunun açılması çok iyi oldu. Türk portakalı Rusya’ya geldikten sonra fiyatlar düştü. Pazar düzeldi ve normale döndü. Alıcılar da rahatladı ve miktarlarda büyüdü” diye konuştu.

-Piyasa canlandı

Yaklaşık beş yıldır Rusya’da sebze meyve işi ile uğraştığını belirten Hüseyin Kılıç ise, Antakyalı olduğunu ve halde çalışan birçok kişinin de hemşehrisi olduğunu belirterek “İzinlerin yeniden verilmesi pazara hareketlilik getirdi, fiyatlarda bazı düşüşler oldu. Pazar kapatıldığında çok büyük zararlarımız olmuştu ama yeniden pazarın açılması hem bizim için hem de müşterilerimiz için çok iyi oldu” dedi. 

Neredeyse 20 yıldır Moskova’da sebze meyve işi ile uğraştığını söyleyen Önder Özdemir ise Putin ve Erdoğan’ın aldığı kararla meyve yasağının kalkmasından sonra Rusya’da yaşayan Türkler olarak çok mutlu olduklarını söyledi. “Sebze yasağının da bir an önce sayın Putin tarafından kaldırılmasını temenni ediyoruz” diyen Önder Özdemir şöyle konuştu:

“Türk narenciyesinin Rusya pazarına tekrar girmesinin mükemmel bir etkisi oldu. Piyasa canlandı. Rus halkı çok şükür bizim getirdiğimiz portakalı, mandalinayı greyfurtu almaktan memnunlar. Geçmişe dayalı bu Rus-Türk ilişkileri inşallah beklediğimiz o eski seviyelerine tekrar çıkar.” 

Öte yandan geçtiğimiz hafta Moskova’da Rus basını karşısına çıkan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Türk narenciye ürünlerinin 20 Ekim’den itibaren Rusya’ya gelmeye başladığını ve yakın bir zamanda o yasakların başladığı dönem öncesindeki hacimlere tekrar ulaşacaklarını umut ettiğini kaydetti.

DHA

Okunma Sayısı: 1680
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı