"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

16 yıllık tahribin karnesi

11 Mayıs 2018, Cuma 00:22
Yeşil alanların yok edildiğini ve yağmaya kurban verildiğini belgeleriyle ortaya koyan CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, “Ülkemiz doğa haklarını korumada her geçen yıl daha da geriye gidiyor. Doğamız tam anlamıyla yağmalanıyor” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, “AKP’nin Doğa Talanı Karnesi” başlığıyla yayınladığı çalışmada AKP döneminde Türkiye’nin Çanakkale büyüklüğünde orman alanı kaybettiğini belirtti. Altıok, “Ülkemiz doğa haklarını korumada her geçen yıl daha da geriye gidiyor. Doğamız tam anlamıyla yağmalanıyor. ‘Doğa Koruma Kriterleri’ne göre Türkiye 180 ülke arasında 177’nci sırada” dedi.

Korkutucu istatistikler

Kitapçıkta yer alan bilgilere göre 2016 Dünya Çevre Performansı Endeksi raporunda 180 ülke arasında 99. sıradayız. Biyolojik Çeşitlilik ve Yaban Hayatı kategorisinde 180 ülke arasında 177. sıradayız. Bunlar geleceğimiz açısından ürkütücü istatistikler. Son 40 yılda 1.3 milyon hektar kadar sulak alan geri dönülemez şekilde ekonomik ve ekolojik fonksiyonlarını kaybetti. Ekolojik denge ve biyolojik çeşitliliğin korunması için hayatî öneme sahip olan sulak alanlar inşaat projelerinden, maden ocaklarına kadar birçok insanî müdahale dolayısıyla zarar görmeye devam ediyor.

Alarm veriyor

Türkiye’nin gerileme kaydettiği diğer ana kategori ise “Ormanlar” oldu. Raporu değerlendiren Altıok şunları dedi: “2013 sonu itibariyle 414 bin hektar ormanlık alanı kaybetmiş bulunuyoruz. Sadece İstanbul’da havaalanı, yol, köprü projeleri için kesilen ve kesilecek ağaç sayısı 3 milyon. Yeni tarım alanları elde etmek için mera ve doğal orman alanları tahrip ediliyor. 1920’lerin başlarında arazilerimizin yüzde 56’sını meralarımız oluşturuyordu, bugün ise bu oran yüzde 19. Üstelik gündemde olan yasa ile daha fazla merayı kaybedeceğiz. Türkiye artık alarm veriyor. İmar uygulamaları, rant ve talan için feda edilen çevre, kirlilik, yok edilen su kaynakları, çölleşme, karbondioksit emisyonu ile yarınlarımızı göremiyoruz.”

Ormanları talana kurban veriyoruz

Altıok, “İktidar da Türkiye’nin doğasının değil doğayı yok edecek sektörlerinin temsilciliğini yapıyor. Barajlarla ekosistem değişiyor, HES’lerle akarsular kuruyor, RES’lerle ormanlar kesiliyor, yollarla, havalimanlarıyla, köprülerle Türkiye’nin doğası talan ediliyor. Yaban hayatı ve hayvan hakları adına Türkiye bir adım ilerlemiyor. Büyükşehirlerde hava kirliliğinden yurttaşlarımız gaz maskeleriyle dolaşmak zorunda kalıyor. Her yeşil alan betona ve dolayısıyla yandaş talanına kurban ediliyor” dedi.

Etiketler: orman, tabiat
Okunma Sayısı: 3346
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • fikret cezik

    11.5.2018 17:08:38

    El birliği ile ağaç dikelim, fazlasını dikmiş oluruz. Ağaç dikmeye katkı yapalım olumsuz eleştiri yetmez.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı