"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AB'nin Türkiye'ye tam üyelik teklif etmesi hayal

25 Ekim 2014, Cumartesi 10:34
İzmir Üniversitesi 7. akademik yılı törenle başladı. Törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği (AB) Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, Türkiye'nin AB süreciyle ilgili konuştu.

Prof. Dr. Canan Balkır, “Avrupa, kriz sonrası kimlik bunalımına girdi, İslamofobi olağanüstü gelişmiş durumda. Bu yeni senaryo ile AB’nin Türkiye’ye uzunca bir süre tam üyelik teklif etmesi hayal. 2018 yılına kadar böyle bir adaylık beklenmemesi gerektiği düşüncesindeyim. Türkiye, gündemde tam üyeliğin olmadığını ciddi olarak farkedip kendi gündemini belirleyebilir.” dedi.

Açılış dersinde, Türkiye’nin son dönemde strateji değiştirerek Ortadoğu ve Balkanlar'a yönelmesinin krizden sonra AB için de bir çıkış yolu olarak algılandığını ileri süren Balkır ise, “Ortadoğu ve Balkanlar ile istedikleri düzeyde ilişki kuramayan AB ülkeleri ve Amerika, yardım, eğitim desteği ve ticari ilişkiler aracılığı ile Ortadoğu ve Balkanlar ile kurduğu ilişkilerde Türkiye’nin yanında yer almanın kendileri için de faydalı olacağını düşünüyor.” dedi. Balkır, düşüncesini, “Türkiye’ye Erasmus aracılığı ile pek çok öğrenci geliyor ve şu an Türkiye’deki koşulların Avrupa’dan iyi olduğunu söylüyorlar. Şu an Türkiye’de pek çok Yunanlı akademisyen, kendi ülkesinde iş bulamadığı için üniversitelerde çalışıyor.” sözleriyle savundu. Bu noktada Türkiye’nin AB ile bir pazarlık yapabileceğini dile getiren Balkır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, dünya GSMH’sinin ve ticaretinin yüzde 40’ının söz konusu olduğu Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması'nda masada Amerika ile birlikte yer alabilir. Türkiye, gündemde tam üyeliğin olmadığını ciddi olarak farkedip kendi gündemini belirleyebilir.”

Okunma Sayısı: 1115
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı