"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Abdullah Yeğin: Üstad, ‘Sen siyasi şeylere katiyen karışma' dedi

16 Ekim 2015, Cuma 09:20
Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden Abdullah Yeğin'in kurucuları arasında yer aldığı Hizmet Vakfı'nın internet sitesinde, Üstad'ın Abdullah Yeğin'e "Sen siyasi şeylere katiyen karışma" dediği bilgisi yer alıyor.

ÜSTAD: SEN SİYASİ ŞEYLERE KATİYEN KARIŞMA

Bediüzzaman, Abdullah Yeğin’i siyasi hareketlerin içinde bulunmaktan özellikle men etmiştir: “Üstad, ‘Sen siyasi şeylere katiyen karışma.’ dedi. Çünkü ben, kim ne derse bakarsın inanıveririm. O yanımı Üstad bildiği için böyle söylemişti.”

ABDULLAH YEĞİN KİMDİR?

1940 yılında gördüğü bir rüya vesilesi ile Bediüzzaman Said Nursi’yi tanıyan ve Kastamonu’da risaleleri yeni Türkçe ile yazanlardan biri olan Abdullah Yeğin sürekli mahkemelere verilir. Bediüzzaman’ın “Sen Nurcuların ağabeyisin” dediği Yeğin, yasal bir engel olmamasına rağmen Urfa ve Antep’te barındırılmaz.

Üstad’ın talebesi Abdullah Yeğin’e göre, dönemin Başbakanı Adnan Menderes Risale-i Nurlar’ın basımına izin verdi. Ancak çeşitli aksaklıklar sebebiyle söz konusu basım işi Başbakanlık Müsteşarı Salih Karar tarafından engellendi.

YENİ YAZIYLA RİSALE YAZAN İLK GENÇLERDEN

Bediüzzaman Said Nursi, 1943’te Denizli Mahkemesi için Ankara ve Isparta yoluyla Denizli’ye gidene kadar Abdullah Yeğin de zaman zaman onu burada ziyaret eder. Bediüzzaman’ın Denizli Mahkemesi beraatla sonuçlanır. Ondan sonra yeni ikamet edeceği yer yine yetkililer tarafından belirlenir. 1944 yılından itibaren artık Emirdağ’da hayat sürecektir.

Abdullah Yeğin de o tarihlerde Kastamonu Lisesi’ni bitirmiş, üniversite tahsili yapmak üzere Ankara’ya gitmiştir. Liseyi bitirince o zaman olgunluk imtihanı verilerek istenilen fakülteye gidilebilmektedir. Onun için Yeğin de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydolur. Hukuk eğitimini tercih etmesinin sebebi çok farklıdır: “İslam hukukunu öğrenmek için gittim fakat baktım İslam hukukunun aleyhinde konuşuyorlar. Orada ikmale, ardından da sınıfta kaldım ve ayrıldım.”

Burada arzuladığı eğitimi bulamayan Yeğin, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne girer bu sefer: “Dil tarihe gittim. O da ne için? Arapçayı öğrenmek için. Dil tarihte Arapça öğretiyorlar diye duydum. Dil Tarih’in Arapça, Farsça, Almanca bir de felsefe tarihi olan bölümüne girdim.”

Önceleri maaşlı bir memur olmaktan başka bir gayesi olmayan Yeğin’in, Risale-i Nurlarla iştigal ettikten sonra memuriyette gözü kalmaz. Hele Bediüzzaman Said Nursi’nin ziyaretlerine gittikçe, bu düşünce kafasında iyice perçinlenir: “Ankara’da talebeler arasında Risale-i Nur okuyorduk. Bize yeni yazı ile yazılmış risaleler gönderiliyordu. Yine burada Nazif Çelebi çoğaltıyordu onları. Ondan sonra daktilo ile yazanlar vardı. Biz de yeni yazı ile Kastamonu’da iken, Üstad’ın yanında yazmıştık. Risaleleri yeni yazı ile ilk yazanlar biz olmuşuz Kastamonu’da. Üstad eskiden yeni yazıya müsaade etmiyormuş o zamanlar.”

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 20881
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Reis68

    16.10.2015 15:09:02

    Rabbim istikamet nasip etsin ağabeylerimize

  • KörfezNurMektebi

    16.10.2015 10:27:55

    "Süfyan'ın FİTNESİ şeytanınkinden daha etkili" hadisi sırrınca ve "Ahir zamanda hiç kimse nefsine hâkim olamaz!” hadisinin ışığında Nur talebesi de olsa garantisi yoktur. Garantili merci ancak ŞAHS-I MANEVİ çatısı altıdır. Çünkü ŞAHS-I MANEVİ yanılmaz, aldatmaz hakeza... Allah cc Bizleri şahsi maneviden ayırmasın.

  • Sezai Mumcu

    15.10.2015 19:40:53

    Abdullah Yegin Agabey Münih Medresesinde raftaki kitaplara bakarak burda eskimez yazi Risaleler yok mu diye sordu o zaman yoktu. Bize sade bir sesle hep latinceden okumayin biraz da eskimez yazidan okuyun dedi. Ben o zamanlar Elif Ba'yi bile bilmiyordum onun bu tavsiyesi üzerine Osmanlica eski hattini Dr Belviranli'nin kitaplarindan kendi kendime okumayi ve kismen yazmayi ögrendim. Kemdime Osmanlica Ihlas Risalesini yazdim. Ben kendisini iyi bilirim. Allah kendisinden razi olsun ve bize hayir dualarini nasip etsin.

  • haydari

    4.6.2015 09:24:54

    ali doğruer kardeş: muhal üzerine hüküm bina edilmez. şu şöyle olsaydı bu böyle olurdu diye hüküm verip yeni asya yı mahkum ediyorsun. çok yanlış yapıyorsun çok.

  • İsmail Cebecili

    4.6.2015 00:07:44

    Bu ifadeleri defalarca okudum, yazdım, dağıttım, ama "katiyen" ifadesini/ kaydını yeni derkettim, sanki yeni gördüm.

  • avgorenserdar

    3.6.2015 23:59:04

    Aka pe ye oy verecek olan zat lar. Akbaba gibi yanılmışız diyeceksiniz. Yana yana yanılma k ...

  • HAKİKAT ACI

    3.6.2015 22:54:20

    Eyyy aziz kardeşlerim:Cami gibi tüm müslümanların ortak mabedini siyasi probaganda yerine çeviren,milyar kere KUL HAKKINA giren,ALEMİ İSLAM da ağabeylikten nefret edilen fitneci-fesadçı ve fırsatçı YAHUDİ DESTEK çisine dönen,aldığı ödülü ile bunu pekiştiren,hamilik yapıyorum aldatmacası ile AZİZ ÜSTADIN KIRDIĞI PUT'u risalelerde tahrip edip üstadımıza POT KIRDIRAN(KIRANLAR)ve risaleleri sadeleştirmeden kurtarıyoruz diye KEMALİZME ESİR etme bedbahtlığında bulunan,israf,haram,hırsızlık,yolsuzlukları tescillenen,garibanın bir aylığından fazlasını KADEH parasına ki binlerce veren,şirk ve fasıklıkları alenen görünenlere değil RİSALE normal vatandaş dahi oy veremez.YAZIK YAZIK.

  • garip talebe

    3.6.2015 20:27:42

    Bizim Nurcularimiz Bediuzzaman'dan gercekte nefret eden Siyasal Islamcilari bastaci yapti ya Allah akil fikir versin.korku tamah hubbu cah vesaire hersey ortada..

  • HAKİKAT ACI

    3.6.2015 18:03:13

    rebi aziz üstadı alet edenler HIRSIZA,ŞİRK KOŞANA,CAMİDE SİYASET YAPAN ALÇAĞA alet etmektir.CENAB-I HAK FİKRİ VE ZİHNİ İSTİKAMET VERSİN.

  • ali yeşilkaya

    3.6.2015 15:34:05

    bir çift laf da şu 'YORUMUMU YAYINLAYAMAZSINIZ AMA' kitlesine: canım kardeşlerim.burası yeni asya.biz her zeminde savunduğumuz fikirlerin arkasındayız.ve risale-i nurdan ispatına hazırız.onun için istediğinizi yazıp söyleyebilirsiniz,karışmayız.zira,sansür,haksızlığın ve söylediklerini savunamayacak olmanın ispatıdır. demokratın d'sine tahammül edilemeyen siyasi islamcı nurcuların siteleriyle karıştırmayın.burası demokrat nurcuların yeri.burada hürriyet var.

  • ali yeşilkaya

    3.6.2015 15:22:59

    'bu taş kafa hariç hepiniz beni siyasetinize alet edersiniz' sözünü bu abilerimizin hepsi doğruluyor ve hatıralarında naklediyorlar.şimdi soru şu:abilerimizin neredeyse hepsi vefat etti gitti.eğer üstad doğru söylüyorsa bu abiler üstadı siyasetlerine ne zaman alet edecekler?ahirette mi?yok, üstad,vehimle ve yanlışla bu sözleri söylemiş diyorlarsa onu da bilelim. bana göre üstad,bu abilerimizdeki demokrat muarızı islamcı zihniyeti hissedip gördüğü için onları ikaz etti.ama maalesef nurcuların önemli kısmı risaleler üzerinden değil bu abilerimizin 'üstadı siyasetlerine alet etmeleri' neticesinde,35 senedir müstebidlere,siyasi islamcılara ve demokrat muarızlarına destek oluyorlar.inşaallah bunda da bir hayır vardır.biz onları ABİLERİMİZ,cemaatlerini de NUR AHİRET KARDEŞLERİMİZ olarak biliyor ve seviyoruz.

  • erdem

    3.6.2015 14:46:05

    güzell ve zamanlaması yerinde bir haber olmuş tebrikler

  • Ben şahidiyim

    3.6.2015 14:22:15

    Yorumunun yayınlanmayacağından EMİN olan ali bey, biz de beklemekteyiz ahiretteki o hesaplaşmayı üstadımızın hakemliğinde hem de elimizde Risale-i nurlarla birlikte hazırız tercihlerimizin hesabını vermeye ya SİZ?

  • Ben şahidiyim

    3.6.2015 14:20:13

    Katiyyen karışmazlar(!!!). Kürsüden tarih 31/05/2013 yer fatih vakfı. oylarımızı bölmeyelim, ... destek verelim' diyen bir başkasıydı galiba? Vallahi elimde alenen çekilmiş video kaydı bulunmaktadır. Yalan söylüyorsam.... siz ne yazacağımı tahmin ediyorsunuzdur. Hem onlar Yeni Asya'yı siyasetçilikle itham ettikleri için kendileri katiyyen siyaset yapmazlar. Sadece kalabalıklara destek çağrısı yaparlar ve hastahaneden bile filan partiye destek için geleceklerine dair basına demeç verirler. Katiyyen siyasetçi olan Yeni Asyadır onlar değiller onlar sadece destek çağrısı yaparlar ve destek olurlar ama siyasete karışmazlarmışşşşşşşşşşşşşş.

  • Hüseyin İLHAN

    3.6.2015 13:53:05

    Yaş olarak bir hayli ilerlemiş yaşta olan bu ağabeylerimizin yanındakiler tarafından yanlış yönlendirildiği kanaatindeyim.Zaman ve zemini gelir ve ömür verirse rabbim bunu belgeleri ile yazmak nasip olur.

  • Hüseyin İLHAN

    3.6.2015 13:49:55

    Kardeşim ALİ:YENİ ASYA hem adildir,hem sıdk,sadakat ve doğru islamiyetin sesi,risalei nurların tartışılmaz en gür sesi ve naşiridir.Çocukluğumuz,gençliğimiz ve şu anki yaşadığımızda istikamet üzereyiz ki YENİ ASYA bize değil biz YENİ ASYA ya borçluyuz.1980 öncesi anarşi ortamında,1980 darbesinde DİMDİK AYAKTA DURARAK 470 gün kapatılmasına rağmen HAK ve HAKİKATIN SESİ OLMUŞTUR.DEPREM İLAHİ İKAZ dır diyerek gafil diarecileri dünde ikazda bulunmuş,bugünün din taciri,istismarcısı,ümmet-i muhammedin fitne bozguncu siyasetçilerine karşı sizler gibi kardeşlerin ateşe düşmemesi için çabalamakta,siz hala bunu anlayamasanızda rabbim sizlere anlayacağınız vakti ve saati ömrünüz dolmadan nasibeder inşaallah.DİN KARDEŞİNİZİM,KİRLİ,NECİS,ÇİRKİN SİYASET çilerin ise DİMDİK KARŞISINDAYIM.

  • Hüseyin İLHAN

    3.6.2015 13:31:06

    Bugün AKP nin CİNAYETLERİ o kadar masumu perişan ediyorki bunu görünce RESULULLAH EFENDİMİZ SAV.'min hadisi şerifince'Bir kötülüğü gördüğünüzde gücünüz yetiyorsa elinizle,bu yetmezse dilinizle düzeltiniz,buda yetmiyorsa kalbiniz buğz ediniz,bu imanın zahıf halidir,ikaz ve ihtarıyla ehli iman kardeşlerime sesleniyorum.YA OY VERİR AKP ZALİMİN ZULMÜNE ORTAK OLURSUNUZ,YA KALBİNİZLEDE OLSA BUĞZ EDER FELAH OLURSUNUZ.

  • Toygar

    3.6.2015 13:24:12

    Yorumu yayınlanmayacağından emin :) Ali kardeşim: Ahirette hesaplaşmaya hevesiniz olsa olsa, davanıza olan aidiyetinize inancınızın muhkem oluşundandır. Yoksa başka bir mânâ sezilmiyor. Hesaplaşacak bir şey yok. Ben hakkımı size helal ediyorum. Siz etmezseniz de kendiniz bilirsiniz. Ama şunu iyi bilin ki bugün zalimin elinden tutanın eli, hem bu dünyada, hem ahirette azabı celb eder ve gelen musibetin umumi olma ihtimali var. Bu nedenle, hesap işini sen iyi düşün, yoksa yanılabilirsin. Benim rey'im demokrasiye inananlardan yanadır, bilesiniz!. Zalime, hırsıza verilecek oyunuz varsa bizden ikaz etmesi! Gerisi Allah'ın bileceği iş!..

  • Hüseyin İLHAN

    3.6.2015 13:12:29

    Şöyle düşünüyorum,ÜSTADIMIZ hayatta olsa ve şu an iktidarın HIRSIZLIKLARI,YOLSUZLUKLARI, ilemi yoksa daha çok RİSALEİ NURLARI TAHRİBİ,KIRMIŞ OLDUĞU PUTU,POT YAPAN GAFİL VE DALALETTEKİLERİ,HATA-SEVAP CETVELİNDEN 5 ŞUA yı RİSALELERDEN ÇIKARAN ALÇAKLIĞI mı ve ve ve deee bilhassa ADALET ADALET ADALET diye adaleti mahzayı esas alan üstadımızın bu CİNAYETLERİ OLAN ,CAMİLERİ,KİRLİ,ÇİRKİN VE NECİS SİYASETİ İLE KİRLETEN AKP ye oy verin dermi idi.ŞAHSEN RİSALEİ NURLARDAN ALDIĞIM DERSLER İLE HZ.ÜSTADIMIZ BU başta ADALETTEN UZAK,HARAMİ,HAİN,CANİ ve FİTNE GÖBEĞİNDE olan AKP ye HAYIR HAYIR HAYIIR sakın sakın aldanmayın kardeşlerim mi derdi. kalbi sönmemiş,iz'an,insaf,vicdan ve hürmet ile merhamet İ TÜKENMEMİŞLLERDEN dik,düürrst,sıdk ve sadakatli cavaplar bekliyorum.

  • Ali KANDİL

    3.6.2015 12:41:41

    Hz.Üstad siyasi konularda Zübeyir abiyi yetkilendirmiş. Bu devirde de Zübeyri çizgide olanlar yetkilidir vesselam...

  • Toygar

    3.6.2015 12:15:31

    Daha ne diyeyim ben sizlere sevgili ağabeyim, daha ne diyeyim! Üstadım herkesi usûlünce, kıymeti ve kabiliyetince hizmete vakfetmiş; ehl-i vukufun vukufiyeti haricinde kaldığında yanılacağını da bilmiş, ama biz hala daha...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı