"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adalet gerçekten ağır aksak ilerliyor

25 Mayıs 2015, Pazartesi 14:50
Bursa 2. Ticaret Mahkemesi Başkanı Hakim M. Adnan Hacıkasımoğlu, en sıradan davaların bile 5-6 yıl sürdüğünü söyledi.

Mahkemelerdeki iş yoğunluğunun fazlalığından şikayet eden Hacıkasımoğlu, bir dosyaya sıranın en erken 5 ayda geldiğini, beşinci bakışta karar verdiklerini kaydetti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'nin açılış törenine katılan Bursa 2. Ticaret Mahkemesi Başkanı Hakim Adnan Hacıkasımoğlu, arabuluculuk sisteminin Osmanlı'da ve Ahilik sisteminde var olan bir husus olduğunu söyledi.

Davaların uzun sürdüğünü, anlaşmazlık içerisinde olan tarafların uzun sürede mağdur olabileceğine dikkat çeken Hakim Hacıkasımoğlu, şunları kaydetti: "Katılımcılar bayağı bir şeyler anlattılar. Detaya inmeyeceğim. Bize gelen davaları genelde davayı biz çözüyoruz. Taraflar iddialarını öne sürüyor. Arabuluculukta en önemli kıstas; aralarındaki husumeti taraflar kendileri çözecek. Arabulucu çözmeyecek, sadece yardımcı olacak iki tarafı barıştırmaya çalışacak. Bu sistem geçmişte Osmanlı'da vardı zaten. Ahilik sisteminde var. İki tarafı tokalaştırmaya çalışacağız. Herkes kendisinin ne kadar haklı ne kadar haksız olduğunu bizlerden daha iyi biliyor. Biz bunu ortaya koyduracağız. Ticaret mahkemesi hakimi olarak söyleyeceğim; en sıradan davamız 5-6 yıl sürmekte. Hızlandıramıyoruz ne yaparsak yapalım bir türlü hızlanmıyor. Çünkü iş yoğunluğu çok yüksek seviyede. Bir dosyaya sıra 5 ayda geliyor. Doktorun 5 defa muayene etmesi gibi bir dosyaya 5 defa bakıp sonra karar veriyoruz. Ama bu 5 yılı buluyor. Ama arabulucu bunu ne yapacak? Bilemediniz yarım saatte tarafları tokalaştırıp çıkacak. Bugünün 5 lirası 10 yıl sonraki 10 lirasından daha kıymetli. Taraflar böyle bakacak ve kafası rahat, arabulucudan dostane ayrılacak. Bursa Adliyesi'ne merkezimizi kuruyoruz. Görülen davalarda yeni açılan davalarda hepsine yardımcı olacağız. Sadece taraf olmayacağız hizmet vereceğiz. Adliyede de görüşme olacak."

ARABULUCULUKTA EN ÇOK DİRENCİ AVUKATLARDAN GÖRÜYORUZ

Bursa 5. İş Mahkemesi Hakimi Süreyya Armutçu ise arabuluculukta avukatların direnciyle karşılaştıklarını söyledi. Hakim Armutçu, "Yürüyen üç dava için arabulucuya gitme kararı aldık. Bu anlamda kendi kalemlerimizdeki görevlileri bilgilendirdik. Arabulucuya gittiğimiz dosyada ilk etapta müdürümüzü görevlendirdim. Taraflara bilgi verildi. Şu aşamada doğal olarak karşılıyorum en büyük direnci avukatlarımızdan görüyoruz. Arabuluculuk konusunda avukatlarımızın direnciyle karşılaşıyoruz. Zamanla iyi tanıtımla bu aşılacaktır. Tarafların arabulucuya gitmeleri konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz." diye konuştu.

Okunma Sayısı: 2978
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı