"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Anayasa ihlal edildi

12 Nisan 2019, Cuma 00:21
YSK’NIN SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANLARINA “KHK’LI” GEREKÇESİYLE MAZBATA VERMEMESİ, HUKUKÇULAR TARAFINDAN SERT TEPKİYLE KARŞILANDI.

ANAYASA İLE BAĞDAŞMAZ

PROF. Dr. Adem Sözüer: YSK; ana-yasal hakkı ihlal etti, içtihadı ile çelişti, güvenilirliğini zedeledi. Vahim. Prof. Dr. Osman Can: Mazbatanın OHAL KHK'sı nedeniyle verilmeme-si Anayasa ile bağdaşmaz bir karardır. Avukat Mehmet Emin Aktar: Karar hem kanunsuz, hem gayr-ı meşrudur.

SEÇİM SANDIKTA KAZANILIR

UFUK Uras: KHK mağdurlarının bu kez de YSK mağduru yapılması huku-kî bir karar olamaz.  Seçim sandıkta kazanılır, YSK’da değil. Prof. Dr. Yaman Akdeniz: YSK adaylar KHK'lı deyip yerlerine AKP'lilere mazbatayı veriyor. Buna kısaca darbe diyoruz.

***

Seçim sandıkta kazanılır YSK’da değil

YSK’nın KHK’lıya mazbata verilmeyeceği yönündeki kararını değerlendiren Ufuk Uras, “Seçim sandıkta kazanılır, YSK’da değil” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile haklarında işlem yapılan ve 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilenlere, “Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz” hükmü gereğince mazbatalarının verilemeyeceği ve mazbataların ikinci adaya verileceğine hükmetti. OHAL KHK’larıyla haklarında işlem yapılan adayların seçime girmelerinde bir engel görmeyen YSK’nın seçim sonrasında böyle bir karar vermesi tepkilere neden oldu. YSK’nın kararıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan 23. Dönem İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, “Türkiye’deki en temel meselelerin hukuk teminatı olduğunu bir kez daha görüyoruz. KHK mağdurlarının bu kez de YSK mağduru yapılması hukuki bir karar olamaz. Seçime girme şartı kazanan kimselerin yerine, arkadan gelen adayın mazbatayı alması halkın iradesini bypass etmektir. Seçim sandıkta kazanılır, YSK’da değil” diye konuştu.

Skandal bir karar

Gazeteci Kadri Gürsel, “Seçilebilme yeterliliği kanunla tanımlanmıştır. YSK’nın kanundaki tanımın dışına çıkarak 31 Mart’ta seçilmiş KHK’lılara mazbata verilmemesi yönünde aldığı karar, 16 Nisan 2017’de mühürsüz oy ve zarfları geçerli saymasında olduğu gibi yasaya aykırıdır” derken Avrasya kamuoyu araştırmaları merkezi başkanı Kemal Özkiraz da YSK’nın kararıyla ilgili, “Ysk skandal bir karar verdi. KHK ile ihraç olduktan sonra aday olan ve kazanan adaylara mazbata verilmeyecek, 2.olanlar seçilmiş sayılacaklar. YSK adaylık başvurusunda sorun çıkarmamıştı. O halde adaylar ve kazanan partilerin hak kaybı ve masrafları YSK tarafından tazmin edilsin. Tabii ki tazminat kimsenin umurunda değil. Ama baştan kabul ettiğin adaylığı, seçim bittikten sonra iptal ediyorsan zararı ödersin. Ayrıca bir partinin hakkını neden yiyorsunuz? Zamanında söylerseniz belki başka aday gösterecek. Ayrıca khk’lıları vebalı ilân etmek ne demek? Milletvekili seçimlerinde KHK’lı adaylara onay vermişti. Şimdi hiçbir sebebi yokken belediye başkanlarına mazbata yok demek nedir? Devlet kalmadı ortada...” açıklamasında bulundu.

Anayasa ihlâl edildi

31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilen KHK’lılara mazbatalarının verilmeyeceğini ve mazbatanın ikinci seçilen adaya verilmesine birçok hukukçu da tepki gösterdi.

Hukukçular Anayasa’nın ihlal edildiği görüşünde. Sosyal medya hesabından YSK’nın KHK kararını değerlendiren Prof. Dr. Adem Sözüer, “YSK; adaylığını kabul ettiği “KHKlı”kişiye, seçimi kazanınca KANUNDA OLMAYAN seçilme yasağı koyamaz. Anayasa der ki: Vatandaş, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme hakkına sahiptir. YSK; Anayasal hakkı ihlal etti içtihadı ile çelişti güvenirliliğini zedeledi. Vahim” mesajını paylaştı. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz kararı “darbe” olarak niteledi. Akdeniz, Twitter hesabında, “Seçime girmenize bir engel yok, Diyarbakır, Bağlar’da % 70.34, Van, Tuşba’da % 52.93, Van, Edremit’de % Yüzde 53.81, Van, Çaldıranda % 53 & Kars Dağpınar Beldesinde % 54.25 ile HDP kazanıyor. YSK ise adaylar KHKlı deyip yerlerine AKPlilere mazbatayı veriyor. Buna kısaca darbe diyoruz” ifadelerini kullandı.

Anayasa’yla bağdaşmaz 

Anayasa Hukukçusu Osman Can da alınan kararın Anayasa ile bağdaşmayacağını vurguladı. Can sosyal medya hesabından şu ifadeleri paylaştı; “Anayasa Md. 15’e göre olağanüstü hallerde alınacak tedbirler “durumun” yani OHAL’in gerektirdiği ölçüde alınır. OHAL kalktı ise “durumun gerektirdiği” bir tedbir değerlendirmesi hukuken imkansızdır. Mazbatanın OHAL KHK’sı nedeniyle verilmemesi Anayasa ile bağdaşmaz bir karardır.”

HABER: ÜLKER YILMAZ CABA

[email protected]

Etiketler: seçim, 31 mart
Okunma Sayısı: 3672
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı