"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Artırımlı harçlar geri ödenecek

11 Şubat 2015, Çarşamba 21:05
Hükümet, üniversiteyi normal dönemde bitiremeyen öğrencilerden alınan artırımlı harç ücretleri konusunda geri adım attı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, yaptığı açıklamada arttırımlı harç uygulamasının durdurulduğunu ve bugüne kadar ödeme yapanlara artan kısımların geri ödeneceğini açıkladı.

Bakanlar Kurulu sonrası basın toplantısı düzenleyen Bülent Arınç'a arttırımlı harç konusu soruldu. Arınç ilk olarak, "Öğrencilerimize bir müjdemiz olmalı. Sayın Başbakanımız bildiğiniz gibi bu katlamalı harç konusunu durdurmuştu. Kasım ayında çıkan bir yasa ile normal öğrenim süresi içinde mezun olamayan gençler açısından böyle bir uygulama söz konusu oldu. Ve yüksek rakamlara ulaşıldı. Bu öğrenci arkadaşlarımızı tedirgin etti. Sayın Başbakanımız da hem Milli Eğitim Bakanlığımızla hem de Yüksek Öğretim Kurumu’na talimat vermek suretiyle bu harç uygulaması durdu ve bu konuda bir yasal düzenleme yapılmasını istedi." dedi. 

Arınç ardından şu bilgiyi verdi: "Ben öğrencilerimize müjde olabilecek bu hakkaniyetli çözümü size arz etmek istiyorum. Milli Eğitim Bakanımız konuyu sunduğunda sayın başbakanımız direktifleri doğrultusunda bir yöntem tayin edildi. Lisans öğretiminde diyelim ki hukuk fakülteleri 4 yıldır, tıp fakülteleri 6 yıldır. 5 yıl olan lisans programları vardır. 4, 5 ve 6 yıllık lisans programları içerisinde mezun olan öğrencilerimizden harç almıyoruz veya katkı payı. Bundan sonra da alınmamaya devam edecektir. Ancak ilgili dönem içerisinde mezun olamayan öğrencilerden, 4 yılda bitirmesi gerekiyorken 5 yılda bitirmesi gerekiyorken bitirememiş 6 yılda bitirmesi gerekiyorken öğrencilerden normal öğrenim için artırımsız olarak katkı payı alınacaktır. Yani süresi 4 yıl olandan 4 yıl boyunca katkı payı alınmayacak. Bunu aşanlardan da yüzde 50 veya bir başka şekilde artırımlı değil o yıl için ne kadarsa katkı payı bu alınmaya devam edilecektir. Lisansüstü programlarından da öngörülen süre içerisinde mezun olamayanlardan bu düzenlememize uygun olarak yine artırımsız katkı payı alınacaktır. Eski düzenlemede lisansüstü yoktu, bu da bir tereddüde tartışmaya yol açmıştı. Onu da hemen çıkarmamız gereken bir iki maddelik yasal düzenleme içerisinde bunun Şubat ayı için geçerli olduğunu söyleyebilirim, süratle yerine getirilecektir. Bir hakkaniyetli uygulama daha: 2014-2015 eğitim döneminde eğer artırımlı ücret alınmışsa normal katkı payının dışındaki kısmı da öğrenciye iade edeceğiz. Normal eğitim öğretim süresince okulunu bitirenlerden daha önceki kararımız ki, harç ve katkı payı alınmıyordu. Ancak bu süre içerisinde eğitimini tamamlayamayanlardan yüzde 100, 150 artırımlı değil o sene için ne kadar öngörülmüşse 5. 6. 7. yıl olan öğrenciler sadece bu katkı payını ödeyecekler. Lisansüstü öğrenciler de aynı uygulamanın içerisinde kalacak ve eğer bugüne kadar artırımlı olarak katkı payı ödemiş olanlar varsa normalin dışındaki kısım kendilerine iade edilmiş olacak."

Okunma Sayısı: 8977
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İbrahim Gökten

    28.4.2015 23:13:37

    Tamam ama ne zaman verilecek bekliyoruz okula soruyoruz onlarda bişey söylemiyor

  • Hüseyin Kaan TOKMAK

    7.4.2015 16:09:45

    ek harçlar geri ne zaman ödenecek mağdur durumuna düştük ödeme yapmayanlar daha rahat durumda böyle iş mi olur

  • serter

    4.4.2015 11:20:47

    gerçekten de şu paralar ne oldu bilen varmı ne zaman iade edilecek

  • kars

    29.3.2015 12:36:33

    Allah aşkına bu harclar ne zaman geri ödenecek bi tarih verin yokluk içinde 2500bulana kadar canım cıktı iadesi yapılacak dediniz 3 ay gecti verinde şu parayı borcumuzu harcımız yatıralım.Ey basın sizlere sesleniyorum bunu niye dile getirmiyosunuz niye hükümete sormuyosunuz.bu kadar öğrenciyi mağdur ettiniz.analarını babalarını borç altına soktunuz bunu niye iade etmiyosunuz diye. cok mu zor bunu sormak gündemde tutmak bizlerin sesi kulağı sizsiniz sizden rica bunu her platformda dile getirin yatırsın artık yeterrrrrrrrrrrrrrrr..

  • zaza

    24.3.2015 23:48:59

    sayın başbakanım sizden rica ediyorum allah rızası için bi an önce şu harç paralarını geri iade edin çok magdur durumdayım

  • imdat caf

    23.3.2015 03:26:25

    ben zaten sizden de eğitim sisteminizdende bişi anlamadım yahu allah rızası için sbakın allaha inancınız varsa allah rızası aşkı için siz eğitimi ticarethaneye cevirdiğinizin ve gayat guzel de yürüttüğünüzün farkındamısınız ulan biri de memleket için dusunmezmi hayırlısını yapmaya çalışmazmı ya sistem nasıl işliyor demezmi yani mantıklımı alırken su tarihte bu tarihte yazıyorsunuz biz yok diyebiliyormuyuz diyemeyiz şükürler olsunki benim durumum var ya olmayan arkadaşlar ? umurunuzdamı ulan alın 12 bin liranızı mecliste yatın ne zaman verceksiniz peki? tarih yok niye aceba :)) DEVLET SENDEN BENDEN AKILLI DEĞİLSE DEVLETİN ADI NİYE DEVLET...?

  • Ceyda Erhan

    2.3.2015 21:29:17

    Harçlar ne zman Ödenecek bizden alırken var mi yok mu demeden aldinz simdi verirken vermiyonz sözden bahsediyonuz ayıp ya sonra öğrenciler suçlu oluyoruz Hakkımızı savunurken

  • samet ozturk

    24.2.2015 16:32:42

    Paralar nezamn geri verilcek odemis olanlar icin

  • domani

    23.2.2015 10:32:56

    kendi paramizla bizi sevindirmeye çalışıyorlar çakala bak birakin gelsin hele gelsin.

  • Mehmet Özkılınç

    12.2.2015 08:48:42

    Alırken aklınız peynir ekmek arasındamıydı.

  • Mehmet Özkılınç

    12.2.2015 08:47:47

    Eğitimdeki çarpıklıklara rağmen,hayat şartlarına rağmen yinede okumakta ısrar ediyorlarsa ,harcın alasını haracın beterini hak ediyorlar.Yetmez bunlar birde dövün.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı