"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AYM'den 'baz istasyonu' kararı

06 Mayıs 2016, Cuma 12:52
Yüksek Mahkeme, baz istasyonuyla ilgili bireysel başvuruda, maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı ile aile yaşamına saygı hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, konut yakınında bulunan baz istasyonunun sağlığı olumsuz etkilediği gerekçesiyle açtıkları dava reddedilen başvurucuların, maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı ile aile yaşamına saygı hakkının ihlal edildiği iddiasını yerinde bulmadı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, İstanbul'da ikamet ettiği apartmanın yakınına baz istasyonu kurulan Hüseyin Tunç Karlık, 2007'de istasyonun kaldırılması için Türk Telekomünikasyon Kurumu Genel Müdürlüğü ve ilgili şirkete başvuruda bulundu.

Ulaştırma Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Başkanlığının yazısı ile söz konusu istasyonun ilgili mevzuatta öngörülen koşullara uygun olduğu ve kurulum ile çalışmasına yasal engel bulunmadığı bildirildi.

Karlık, yaklaşık 3 yıl sonra eşinin kanser hastalığına yakalandığını belirterek, yeniden istasyonun kaldırılması talebini iletti. Talebe, ilgili idare ve şirketten yanıt gelmedi.

Hüseyin Tunç Karlık, 10 Haziran 2011'de eşinin sağlıklı biriyken kansere yakalanıp öldüğü aynı apartmanda ikamet eden Zahide Şadan Karluk da kansere yakalandığı gerekçesiyle baz istasyonunun kaldırılması talebiyle dava açtı. Dava dilekçesinde Hüseyin Tunç Karlık için 18 bin lira maddi, 200 bin lira manevi, Zahide Şadan Karluk için 50 bin lira manevi tazminat istendi.

Kadıköy 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, söz konusu baz istasyonunun, yaydığı elektromanyetik radyasyon seviyeleri açısından yürürlükteki yasal düzenlemelerin öngördüğü şekilde tesis edildiği, seviyelerin sınır değerlerin altında olduğu yönündeki bilirkişi raporu doğrultusunda davayı reddetti.

Kararda, istasyonun, başvurucuların dairelerine yaklaşık 7 metre uzaklıkta bulunduğu, radyasyon seviyesinin sınır değer 6 olmasına karşın, 0,62 olarak ölçüldüğü, davacının aletten etkilenme olasılığının bulunmadığı belirtildi.

Kararın Yargıtay 14. Hukuk Dairesince onanması ve karar düzeltme talebinin de reddedilmesi üzerine, davacılar Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruyu kabul edilebilir bulan Yüksek Mahkeme, baz istasyonuyla ilgili açtıkları dava reddedilen başvurucuların maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı ile aile yaşamına saygı hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

AA

Okunma Sayısı: 2016
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gökmen Kızılaslan

    6.5.2016 15:19:12

    Maalesef bizde hemen öldürmeyen zararsız kabul ediliyor. Yavaş yavaş baz istasyondan ölürsünüz. Zararsız kabul edilir. Sermaye maalesef yargıyıda etkiler. Ölen bacıya Allah rahmet eylesin. Sebep olanlarda hesap gününü beklesin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı