"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bakanların yargılanmaması cezasızlığı meşrulaştırıyor

21 Ocak 2015, Çarşamba 11:59
Uluslararası Şeffaflık Derneği, Meclis’in dört eski bakanın Yüce Divan’da yargılanmaması yönündeki kararının Türkiye’de cezasızlık olgusunun yerleşmesinde etkili olacağını belirtti.

Uluslararası Şeffaflık Derneği, Meclis’in dört eski bakanın yargılanmaması kararının cezasızlık olgusunun yerleşmesine yol açacağını ifade etti.

“Yolsuzluk iddialarının bağımsız yargı önünde aydınlatılmaması, toplumda cezasızlık kültürünün meşrulaşmasına yol açarak kamu idaresinin güvenirliğini zedeler.”

Cezasızlık kültürü

Dernek dünkü oylamada eski bakanların dokunulmazlığını ilan edecek şekilde oy çoğunluğu çıkmasını “hukuk devleti ilkesini zedeleyen nitelikte” diye değerlendirdi.

“Bu kararla siyasetçiler, yolsuzlukla mücadele eden sivil toplum ile Türk halkına yanlış bir mesaj verilmesine sebep olmakta ve Türkiye’de cezasızlık kültürünün kabul edilebilir olduğu anlamına gelmektedir.

“Bu karar, Türkiye toplumunda cezasızlığın normalleşmesine katkıda bulunacak bir örnek oluşturmaktadır.”

Hukuk devleti sınavı

Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı E. Oya Özarslan Meclis’teki oylamanın anlamını şu sözlerle ifade etti.

“Oylama ülkemizdeki hukuk devleti ilkesi için bir sınav niteliğinde olmuştur. Önemli olan, Türkiye'yi iki yıldır çalkalayan ciddi iddiaların bulunduğu bir yolsuzluk soruşturmasının bağımsız bir şekilde yargılanması ve toplum nezdinde hukukun üstünlüğünün kabul edilmesiydi.

“Demokratik ülkelerde, dokunulmazlık ve cezasızlık kültürünün yerleşmesine izin verilmemelidir.”

Yolsuzluk algısı

Dernek 2014 Yolsuzluk Algı Endeksi’nde, Türkiye’nin 2013’teki yerinin 5 puan altına düştüğünü de hatırlattı.

Türkiye 2013’te 50. sıradayken 2014’te 45. sıraya gelerek en ciddi düşüşü yaşayan ülke olmuştu.

Uluslararası Şeffaflık Derneği’ne göre, 3 puan ve üstünde gözlenen düşüşler, birbirini takip eden yıllar için belirgin bir algı farklılaşması anlamına geliyor.

2013’te yapılan Uluslararası Şeffaflık Örgütü Küresel Yolsuzluk Barometresi sonuçlarına göre, araştırmaya katılan Türkiyeliler’in yüzde 66’sı, siyasi partilerin ülkedeki tüm kurumlar arasında en fazla yolsuzluk yapan kurumlar olduğunu belirtti.

Kaynak: Bianet 

Okunma Sayısı: 1413
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı