"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Beşiktaş'tan Taksim’e yürümek isteyen gruba sert müdahale

01 Mayıs 2015, Cuma 15:40
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Beşiktaş'tan Taksim’e yürümek isteyen gruba polis, tazyikli su ve biber gazı kullanarak müdahale etti.

İstanbul'da, Kazancı Yokuşu'nun yakınındaki bir handan aniden çıkarak, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na ulaşan grup, güvenlik güçlerince dağıtıldı. Kent genelinde 136 kişi gözaltına alındı.

Cumhuriyet Anıtı'na karanfil ve çelenk bırakma dışında 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına kapatılan ve yoğun güvenlik önlemi alınan Taksim Meydanı'na gelmek isteyen bir grup, Kazancı Yokuşu yakınındaki Cengaver Han'dan aniden çıktı. Ellerinde Komünist Parti flamaları taşıyan ve sloganlar atan grup, koşarak Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geldi.

Çevik kuvvet ekipleri, etrafını sardıkları grubu uzaklaştırdı. Ekiplerin müdahalesiyle grubun bir bölümü Kazancı Yokuşu'na doğru kaçarken, bazı kişiler de gözaltına alındı.

Geceyi de Cengaver Han'da geçirdikleri tahmin edilen grup, hanın üst katlarından da "Eşitlik ve Özgürlük için Komünist Parti" yazılı pankart açtı.

Güvenlik güçleri Kazancı Yokuşu'na bariyerler koyarken, Taksim Meydanı'ndaki önlemler artırıldı.

Öte yandan, kent genelinde şu ana kadar yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı.

Barbaros Bulvarı'nda müdahale

Bu arada, HDP'li bir grup, Barbaros Bulvarı'nın Yıldız girişinden Beşiktaş Meydanı'na gitmek istedi. Geçişe izin vermeyen polis, bulvarın girişinde gruba biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından grup, ara sokaklara dağıldı.

Zincirlikuyu'nda toplanmak isteyen küçük bir grup da müdahale edilerek, dağıtıldı.

Balmumcu'dan Beşiktaş'a yürümek İnşaat İş üyelerine de polis izin vermedi. Sendika üyeleri, "Dünyayı biz inşa ediyoruz. Altında biz kalıyoruz, artık yeter pankartı" açarak buradaki bekleyişini sürdürüyor.

Polis helikopterleri de kontrol amaçlı uçuş yapıyor.

Taksim ve civarındaki gözaltılar

Taksim Meydanı'nda bez afiş asmaya çalışan 2 kişi gözaltına alındı.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önünde toplanan grubun dağılmaması üzerine polis müdahale etti. Gruptan 5 kişi gözaltına alındı.

Taksim'e yürümek isteyen gruba müdahale

Zeytinburnu metrobüs durağı yakınında toplanan Eğitim-Sen üyesi bir grup, pankart açıp slogan atarak, E-5 yanyoldan yürüyüşe başladı. Polisin uyarılarına rağmen yürüyüşe devam eden gruba, biber gazıyla müdahale edildi. 

Şişli'deki DİSK Genel Merkezi'nde geceyi geçiren sendika üyesi bir grup, kortej halinde Taksim Meydanı'na yürümek istedi. 

Rikaptar Sokak'tan geçerek Halaskargazi Caddesi'ne ulaşan grubun önü, polis tarafından kesildi. Polisin, Taksim Meydanı'nın her türlü eyleme kapalı olduğunu belirterek dağılmalarını istediği gruptakilerin bekleyişi devam ediyor.

Eğitim İlke-Sen üyeleri ve kendilerini "Antikapitalist Müslümanlar" olarak adlandıran grup ise iş kazalarında ölen işçiler için Fatih Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kıldı.

"136 kişi gözaltına alındı"

İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'nda incelemelerde bulunarak, ilgililerden bilgi aldı. 

Daha sonra İstiklal Caddesi'nde incelemelerde bulunan Altınok, basın mensuplarının 1 Mayıs'a ilişkin son gelişmeleri sorması üzerine, Altınok, İstanbul'da herhangi bir sıkıntı ve kazanın olmadığını söyledi.

Altınok, İstanbul'da iyi tedbirler aldıklarını, bu tedbirler iyi duyurulduğu için halkın da sorun yaşamadığını dile getirdi.

Emniyet Müdürü Altınok, gözaltı sayısına ilişkin soru üzerine, bu sayının şu an itibarıyla 136 olduğunu kaydetti.

Bu 1 Mayıs'ın, İç Güvenlik Yasası'nda yapılan değişiklik sonrası gerçekleştirilen ilk 1 Mayıs olduğunun hatırlatılması üzerine Altınok, "Yetkimiz var diye o yetkiyi lazım olmadığı şekilde kullanacak değiliz. Yetkiyi, hukuk ne emrediyorsa o şekilde kullanıyoruz ama yetkiyi kullanabilmek noktasında da irade kullanarak gereğini yapıyoruz" dedi.

Kurtuluş'ta silah bulundu

Kurtuluş'ta toplanan ve Taksim Meydanı'na yürümek isteyen grubu, polis dağılmaları yönünde uyardı. Buna rağmen ilerleyişini sürdüren gruba, biber gazıyla müdahale edilmesi üzerine grup, ara sokaklara dağıldı. 

Polis, bu sırada yolda bir silah buldu. Eylemcilerin yola düşürdüğü tahmin edilen silah üzerinde, Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler incelemelerde bulundu. Silah, daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı'na gönderildi.

Müdahalenin ardından cadde üzerindeki bir binaya kaçan bazı eylemcilerin çatıdan attığı kiremitler, araçlara isabet etti. Araçlarda hasar oluştu.

Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isteyen gruba müdahale

Bu arada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Beşiktaş Meydanı’ndan Taksim’e yürümek isteyen gruba polis, tazyikli su ve biber gazı kullanarak müdahale etti.

Şişli'de ise izinsiz gösteri yaptığı için gözaltına alınan 4 kişinin üstünde 17 molotofkokteyli ele geçirildi.

AA

Okunma Sayısı: 2312
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı